Ρεπορτάζ

Ανησυχία για το ενδεχόμενο διοχέτευσης νοθευμένου ελαιολάδου στην αγορά της Ρόδου

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Ρόδο καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα διατεθεί από επιτήδειους στην αγορά νοθευμένο ελαιόλαδο και οι προσμείξεις με άλλα έλαια – ακόμα και σε μπουκάλια με ετικέτα- μετά και από την απόφαση της Τουρκίας να διαθέσει αρχικά έως και 50.000 τόνους μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως δήλωσε ελαιοπαραγωγός της Ρόδου στη «δ», πάντα σε κάθε κρίση υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις καταστάσεις για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, επενδύοντας στο εύκολο κέρδος.
Στο πλαίσιο αυτό, στην κοινότητα των ελαιοπαραγωγών σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μετά από τις μεγάλες «πιέσεις» Τούρκων παραγωγών και εξαγωγέων που οδήγησε το υπουργείο Εμπορίου της γείτονας χώρας στην απόφαση να «χαλαρώσει» τα μέτρα απαγόρευσης εξαγωγής χύμα ελαιολάδου, υπάρχει ο φόβος ότι τα φαινόμενα νοθευμένου ελαιολάδου θα ενταθούν ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι πιο κοντά γεωγραφικά.
Όπως εξήγησε ο ελαιοπαραγωγός στη «δ», είναι άλλες οι προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. στη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλες η Τουρκία όπου γίνεται χρήση άλλων φαρμάκων τα οποία δεν επιτρέπονται στην Ευρώπη.
Επιπλέον, όπως λέει, είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε λάδι είτε από παραγωγό στον οποίον έχουμε εμπιστοσύνη είτε απευθείας από τα ελαιοτριβεία παρουσία μας, καθώς όπως επισημαίνει έχει παρατηρηθεί εντόνως στη Ρόδο το φαινόμενο της πρόσμειξης ελαιολάδου με άλλα φθηνότερα έλαια.
Μάλιστα έκανε γνωστό ότι πέρυσι στη Ρόδο κυκλοφορούσε δήθεν ελαιόλαδο από υποτιθέμενους παραγωγούς, που είχε νοθευθεί με ηλιέλαιο ή με άλλα φθηνότερα λάδια, και το διέθεταν στην αγορά με πέντε ευρώ ως δήθεν ντόπιο ελαιόλαδο.
Η τιμή φέτος για το ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από τα 7,5 με 8 ευρώ το λίτρο. Ο ελαιοπαραγωγός που μίλησε στη «δ», επισήμανε ότι η φθηνή τιμή θα πρέπει να χτυπάει «καμπανάκι» στους καταναλωτές για αμφιβόλου ποιότητας λάδι γι΄αυτό δεν θα πρέπει να είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο για την αγορά τους ή έστω να γνωρίζουν ότι στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές σίγουρα δεν αγοράζουν ντόπιο ελαιόλαδο.
Στην ερώτηση πώς μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής, ανέφερε ότι ο πιο σίγουρος τρόπος είναι ο ίδιος να μεταβαίνει στο ελαιοτριβείο, να παρακολουθεί τη διαδικασία από τη μεταφορά του καρπού της ελιάς με το φορτηγό μέχρι και την παραγωγή του τελικού προϊόντος, του λαδιού δηλαδή, για να είναι βέβαιοι ότι θα πληρώσουν και θα αγοράσουν ντόπιο φρέσκο ελαιόλαδο.
Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι να μην επιλέξουν να αγοράσουν λάδι από παραγωγό ή πωλητή που δεν γνωρίζουν προσωπικά, καθώς υπάρχουν πολλές προσφορές μεν για αγορά και μεταφορά ελαιολάδου στον χώρο που υποδεικνύουν οι καταναλωτές αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχει νοθευθεί.
Επίσης, τονίζει, ότι είναι απαραίτητο ο καταναλωτής αν θέλει να βεβαιωθεί για την ποιότητα του ελαιολάδου που έχει αγοράσει, να ζητά πάντα απόδειξη ή τιμολόγιο ώστε αν κάνει έλεγχο της ποιότητας του λαδιού, να μπορεί να ζητήσει ευθύνες από τον παραγωγό ή των πωλητή σε περίπτωση που είναι νοθευμένο.
Η νοθεία του ελαιολάδου μπορεί να γίνει, συνήθως με τα παρακάτω έλαια:
α) Ραφιvαρισμέvα καλαμποκέλαια, ηλιέλαια, αραχιδέλαια, φoυvτoυκέλαια.
β) Αραφιvάριστo ή λευκό μειονεκτικό (lampante).
γ) Ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό
δ) Σπoρέλαια πoυ τoυς έχoυv αφαιρεθεί oι στερόλες.
ε) Φοινικοελαΐνη
στ) Ραφιvαρισμέvo ελαιόλαδο.
ζ) Παλαιό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
η) Ηπίως κατεργασμένο ανδαλουσιανό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
θ) Eστερoπoιημέvo ελαιόλαδο.
Πώς θα καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι
νοθευμένο
Το αυθεντικό ελαιόλαδο είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο και συνήθως έχει πικρή ή πικάντικη γεύση αλλά και την χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς.
Ένας απλός τρόπος για να καταλάβει κανείς αν το λάδι που προμηθεύτηκε είναι νοθευμένο, έστω και ελάχιστα, είναι το τεστ του ψυγείου.
To καθαρό ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να παγώνει (αποκτώντας μια βουτυρώδη υφή και όψη) όταν το βάζουμε στο ψυγείο γιατί περιέχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά.
Αν είναι νοθευμένο, δεν θα παγώσει. Επίσης, υπάρχει το πατροπαράδοτο τεστ του καντηλιού, στο οποίο το ελαιόλαδο καίγεται στο σύνολό του αν δεν είναι νοθευμένο.
Ένας άλλος τρόπος για να μπει κανείς σε υποψίες είναι να ελέγξει τον κωδικό του συσκευαστηρίου. Καθώς όλα τα νόμιμα συσκευαστήρια ελαιολάδου έχουν από έναν κωδικό που ξεκινά με τα γράμματα EL, ακολουθούμενα από τον αριθμό τους, αρκεί μια πληκτρολόγηση του κωδικού του συσκευαστηρίου σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο για να βρει κάποιος πού συσκευάστηκε το λάδι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου