Με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους στη θέση της προέδρου της Ενεργειακής A.E. της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κυρία Μάρα Αντωνιάδη αναφέρεται στην ανοδική πορεία της εταιρείας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», δηλώνει πως με την πολύχρονη εμπειρία της η Ενεργειακή Α.Ε. κατάφερε να δημιουργήσει έναν ευρύ κύκλο αξιόλογων συνεργατών από όλη την Ευρώπη, ανάγοντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε περιζήτητο συνεργάτη στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αναφερόμενη στην πορεία της περιφερειακής αρχής, τονίζει ότι οι λέξεις που τη χαρακτηρίζουν είναι το πρόγραμμα, η δουλειά, η υλοποίηση και η διεκδικητικότητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Μάρας Αντωνιάδη:
• Κυρία Αντωνιάδη, με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας σας στην ενεργειακή εταιρεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πώς αξιολογείτε την πορεία της μέχρι τώρα; Ποια ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες και οι στόχοι που θέτετε για την νέα χρονιά;
Η πορεία της εταιρείας από την αρχή αυτής της χρονιάς υπήρξε ακόμη πιο ανοδική σε σχέση με τις προηγούμενες, με τη συμμετοχή της σε πληθώρα αναπτυξιακών έργων και αξιοποιώντας διαφορετικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει καταφέρει με την πολύχρονη εμπειρία της να δημιουργήσει έναν ευρύ κύκλο αξιόλογων συνεργατών από όλη την Ευρώπη, ανάγοντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε περιζήτητο συνεργάτη στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ως σημαντικότερο επίτευγμα θα πρέπει να αναφέρω την έγκριση για χρηματοδότηση τεσσάρων νέων προτάσεων έργων για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και πέντε για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, των οποίων η θεματική άπτεται άμεσα πολλών εκ των στρατηγικών στόχων της περιφέρειας, όπως είναι η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών, η εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση και αποδοτικότητα και η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτάσεις προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που τώρα βέβαια καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση και παρακολούθησή τους, πράγμα που αποτελεί και τη βασικότερη προτεραιότητά μας για την νέα χρονιά. Οι δράσεις που προγραμματίζονται για την νέα χρονιά είναι πολλές και θα γίνουν σε συνεργασία και με άλλους σημαντικούς φορείς της περιφέρειάς μας. Ενδεικτικά αναφέρω την τοποθέτηση θερμικών καμερών στις πύλες της Μεσαιωνικής Πόλης σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου και την εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, την προβολή και αναβάθμιση της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine σε συνεργασία με το επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τη διεξαγωγή σεμιναρίων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Ένας επιπλέον σημαντικός στόχος για μας για το 2025 είναι η διερεύνηση μαζί με τον περιφερειάρχη των αναγκών της περιφέρειας, ώστε να υποβληθούν και νέες στοχευμένες προτάσεις στα κατάλληλα χρηματοδοτικά πλαίσια.
• Πώς κρίνετε την πορεία και την απόδοση της περιφερειακής αρχής τη φετινή χρονιά; Ποια ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που ξεχωρίζετε και ποιες οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν;
Πρόγραμμα, δουλειά, υλοποίηση και διεκδικητικότητα είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν για την περιφερειακή αρχή την χρονιά που εκπνέει.
Πέραν το τεχνικών έργων που υλοποιεί η ΠΝΑι καθημερινά σε όλα τα νησιά, αδιάκοπα με συνέπεια και πρόγραμμα, τα οποία προφανώς έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο στην βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών έχει να παρουσιάσει μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και διεκδικήσεων που αποτελούν ορόσημα για την νησιωτική μας περιφέρεια.
Ενδεικτικά να θυμίσω, στο χώρο της δημόσιας υγείας, όπου η περιφερειακή αρχή δείχνει μεγάλη προσήλωση και αγάπη, αποφασίσαμε την χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε 200 νέους νοσηλευτές έτσι ώστε οι δομές περίθαλψης των νησιών μας να επανδρωθούν από στελεχιακό δυναμικό. Πολύ σημαντική επίσης πολιτική διεκδίκηση τεσσάρων επιπλέον βάσεων ετοιμότητας για αεροδιακομιδές στα πλαίσια του νέου Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών. Σημαντικότητατη πολιτική πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής με αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία, που είναι ο μοχλός της νησιωτικής μας οικονομίας, αποτέλεσε κατά τη γνώμη μου η λήψη απόφασης από το περιφεριεακό συμβούλιο με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής για διεκδίκηση της απόδοσης του 75% του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στην ΠΝΑι, για σκοπούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Μεγάλη καινοτομία για τη δημόσια διοίκηση ήταν η θέσπιση του νέου οργανισμού της περιφέρειας. Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας ενσωμάτωσε στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του φορέα διευθύνσεις και γραφεία, που θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις πάνοπλοι. Στο πλαίσιο της γενικής διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας συστήνεται διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας και γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Επιπλέον προβλέπεται σύσταση Μονάδας Τεκμηρίωσης (Data Center), η οποία θα συλλέγει όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της λειτουργίας ολόκληρης της περιφέρειας και του περιβάλλοντός της, ώστε να γίνεται η σωστή τεκμηρίωση των στρατηγικών της περιφέρειας και για να αποτιμάται επιστημονικά η επιτυχία κάθε στρατηγικής απόφασης
Η οργάνωσή μας, αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική, δεν μπορεί παρά να είναι συγχρονισμένη με τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα. Οργανωνόμαστε λοιπόν όπως επιτάσσουν οι καιροί, έτσι ώστε να μπορούμε να σταθούμε με ετοιμότητα και υπευθυνότητα μπροστά στο αύριο.
Στην μεγάλη πολιτική συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως περί φέρουσας ικανότητας οφείλουμε όλοι πρωτίστως, να παραδεχθούμε κάτι που επιτάσσει η κοινή λογική. «Εάν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς ούτε να το διοικήσεις ούτε να το διαχειριστείς». Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει ολόκληρη την φιλοσοφία της μεθοδολογίας διοίκησης και διαχείρισης των πόρων που διαθέτει κανείς, μέσω ακριβώς της στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου, χρησιμοποιώντας εργαλεία μέτρησης, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων και ενεργειών. Και αυτή είναι ακριβώς η φιλοσοφία με την οποία συστήθηκαν οι νέες διευθύνσεις και τα γραφεία του καινούργιου ΟΕΥ της ΠΝΑι.
Είναι εξόχως σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο μέτρησης, το οποίο καθιστά αφενός μεν δυνατή την διοίκηση και διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, αφετέρου δε με την παρακολούθηση της λειτουργίας και της στρατηγικής της περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα κριθεί τελικώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας, για τη σταδιακή μείωσή του ως το έτος 2050.
• Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία για την απεξάρτηση της νησιωτικής Ελλάδας από ρυπογόνες τεχνολογίες. Με δεδομένους τους τρεις πυλώνες δράσης του ταμείου, ποια έργα πιστεύετε ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των νησιωτών;
Η σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης ήταν μια μεγάλη πολιτική για τα νησιά μας. Στα νησιά μας, που έχουν ήδη δείξει στη χώρα και στον κόσμο το παράδειγμα της πράσινης μετάβασης με τα ήδη υλοποιημένα και βραβευμένα έργα της Τήλου, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας αποδίδεται ως αναγνώριση και κινητήριος δύναμη, ένα σπουδαίο εργαλείο για να μπορούμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο! Πρόκειται για το πιο μεγάλο αυτόνομο χρημαδοτικό εργαλείο που μας έχει δοθεί ποτέ.
Μιλάμε για διαθέσιμους πόρους που διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ έως το 2032.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν έχουν όλα σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας, καθώς αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που έχει διεισδύσει δυστυχώς στους περισσότερους τομείς της ζωής μας.
Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει έργα με στόχο την ενεργειακή αυτονομία των νησιών. Έτσι θα μπορούμε να απολαμβάνουμενουμε σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια, θα διαπιστώσουμε ελάφρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος και θα μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί επιχειρηματικά.
Στο τέλος του προγράμματος, τα νησιά μας θα έχουν την ταυτότητα των «πράσινων νησιών», γεγονός που θα τους προσδώσει επιπλέον ώθηση στον στίβο της τουριστικής βιομηχανίας.