Στο τέλος του α’ τριμήνου του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας σε μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται στο όριο των 100 ευρώ, με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής να καλεί τους δικαιούχους να δηλώσουν στην τράπεζα που επιθυμούν την έκδοση της Κάρτας.
Ήδη, το υπουργείο κατευθύνει στο ΦΕΚ σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενόψει της καθολικής εφαρμογής του μέτρου από το νέο έτος, για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ τα οποία θα πληρώνονται μέσω προπληρωμένης κάρτας και θα είναι: του παιδιού (Α21), το επίδομα γέννησης, αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Πρόκειται για τα τρία πιο σημαντικά επιδόματα που απευθύνονται σε 1.400.000 δικαιούχους οι οποίοι θα μπορούν έως και στο 50% του ποσού που δικαιούνται να αντλούνται μέσω ΑΤΜ ως ρευστό, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει υποχρεωτικά οι δικαιούχοι να το δαπανούν μέσω POS.
To μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς τουλάχιστον το 50% των συναλλαγών των δικαιούχων των παραπάνω επιδομάτων θα γίνονται μέσω POS δεδομένης της διασύνδεσης τους με τις ταμειακές μηχανές, δεν θα διαφεύγουν από το «ραντάρ» της εφορίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.
Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ, ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.
Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.
Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
Με την προπληρωμένη κάρτα θα μπορούν να γίνονται και διασταυρώσεις στα εισοδήματα και σε συντάξεις. Οι συντάξεις από το εξωτερικό δεν εξαιρούνται από το εισόδημα του νοικοκυριού. Για αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να δηλώνονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Επίσης εισόδημα θεωρούνται και καταχωρούνται στο πεδίο «Άλλα Εισοδήματα» κατά την υποβολή της αίτησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και οι αποζημιώσεις, αλλά δεν υφίσταται κάποια «αυτόματη» διακοπή του προνοιακού επιδόματος.
Η κάρτα ανεργίας δεν είναι απαραίτητη για να αιτηθεί κάποιος. Εφόσον όμως εγκριθεί η αίτησή του για το εγγυημένο εισόδημα, είναι υποχρεωτικό ο αιτών και όλα τα υπόλοιπα άνεργα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν, να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους.
Πηγή: powergame.gr