Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Ρόδο και στη Λήμνο ζητά με ερώτηση το ΚΚΕ. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στη Ρόδο και στην Λήμνο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που συνέβησαν με την ισχυρή βροχόπτωση της 30ης Νοέμβρη.
Γέφυρες έπεσαν, οδικοί άξονες υπέστησαν σοβαρές βλάβες, εκατοντάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σπαρμένα χωράφια αγροτών καταστράφηκαν, ζώα κτηνοτρόφων χάθηκαν, νηπιαγωγεία και σχολεία υπέστησαν ζημιές. Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση κάποιων περιοχών. Επίσης τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών δεν επαρκούν.
Στην Ρόδο οι περιοχές της Ιαλυσού, των Καλυθιών, των Μαριτσών, Παστίδας, Κρεμαστής και άλλες δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ιαλυσού, που πλημμύρισε το 2013, και το 2019, όπου σε εκείνες τις πλημμύρες δυστυχώς χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο και στην Λήμνο, όπου οι περιοχές της Μύρινας, του Κοντιά, του Άη Γιάννη Κάσπακα και άλλες πλημμύρισαν ακόμα μία φορά. Στην περιοχή του Κοντιά δυστυχώς υπήρξαν ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, ευθύνεται για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα να μένουν τα νησιά απροστάτευτα στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την άναρχη οικιστική επέκταση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Το ΚΚΕ επισημαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στο σύνολο της υδρολογικής λεκάνης, που θα αντιμετωπίζει και την αντιπλημμυρική προστασία και τα αναγκαία γι αυτή έργα. Διαχείριση που υπονομεύουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφού δεν μπορούν ούτε θέλουν να εξασφαλίσουν τη δασοτεχνική διευθέτηση των χειμάρρων και ρεμάτων, από τις ορεινές – ψηλότερες περιοχές και προς τα κάτω, με στόχο την ανάσχεση των φερτών υλικών, τη μείωση της ταχύτητας των υδάτων, τη συμβολή στην ενίσχυση των υπογείων υδαταποθηκών.
Να σταματήσει η Κυβέρνηση να ακολουθεί τις εγκληματικές οδηγίες της Ε.Ε, που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με βάση τις οποίες τα αντιπλημμυρικά έργα μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους και προκρίνεται ως πιο «ωφέλιμη» η αποζημίωση της μικρής περιουσίας από την προστασία της με αναγκαία έργα. Η Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τώρα όσο και για την αποτροπή νέων πλημμυρών.
Είναι ανάγκη να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες, πχ. να χορηγηθεί μηνιαίο έκτακτο βοήθημα στο ύψος του χαμένου εισοδήματός τους, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση τους στο 100% για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην κατοικία, στα καταστήματα, όπως και σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ακόμα απαιτείται οι πληγέντες να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, ΔΕΗ, τράπεζες, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν. Να παγώσουν οι δόσεις των δανείων και να ανασταλεί κάθε πλειστηριασμός στις πληγείσες περιοχές. Ακόμα εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών απαιτείται άμεσα να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες και να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των έργων. Να προχωρήσουν επίσης άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας της Ρόδου και της Λήμνου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.
Η Βουλευτής
Κομνηνάκα Μαρία