Τοπικές Ειδήσεις

Ρεκόρ εισπράξεων στην εστίαση, αλλά το ταμείο είναι μείον….

• Στην υψηλή φορολογία και την ακρίβεια αποδίδει το πρόβλημα. «Καρκίνωμα» ο ΦΠΑ, που πρέπει να μειωθεί
• Σχεδιασμός να συσταθεί σωματείο εστιατόρων Δωδεκανήσου

Για ρεκόρ εισπράξεων σε πολλά καταστήματα εστίασης στη Ρόδο, χωρίς όμως να μένουν κέρδη στο ταμείο τη φετινή χρονιά που κατεγράφη και νέο ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών, κάνει λόγο ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου, Σταύρος Ζουρούδης, παίρνοντας μετά από πολλά χρόνια τη σκυτάλη από τον Γιάννη Κλούβα, ο οποίος πλέον είναι επίτιμος πρόεδρος του σωματείου.
Μάλιστα τονίζει ότι απαιτείται η μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί «καρκίνωμα» στα εστιατόρια, όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο κ. Ζουρούδης επισημαίνει ότι “τρώει” το ταμείο το λειτουργικό κόστος αυτών των καταστημάτων, γιατί έχουν αυξηθεί τα πάντα, λόγω της υψηλής φορολογίας, των προμηθειών όπου έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των προϊόντων, του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. «Πολλά από τα κέρδη μας φεύγουν και στα ποσοστά των σερβιτόρων γιατί κάποια μαγαζιά δουλεύουν με ποσοστά τα οποία θεωρούνται κέρδη δικά μας και δεν είναι δικά μας πηγαίνουν στους σερβιτόρους. Επίσης ψάχνουμε να βρούμε προσωπικό επαγγελματικό και δεν μπορούμε να το βρούμε. Εμείς στα εστιατόρια έχουμε λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα με την εύρεση προσωπικού από ότι τα ξενοδοχεία, που μπορούν να πάρουν και μαθητευόμενους. Εμείς αυτό δυστυχώς δεν το έχουμε, είναι ένας από τους σκοπούς αυτού του σωματείου που έχουμε ιδρύσει, να το πολεμήσουμε έτσι ώστε να παίρνουμε και εμείς έναν ορισμένο αριθμό μαθητευόμενων στα εστιατόριά μας. Έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία στο χώρο της εστίασης στα Δωδεκάνησα», σημειώνει.
Αναφορικά με τις πληγείες επιχειρήσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, αναφέρει ότι «από το νέο διοικητικό συμβούλιο κάνουμε ήδη ενέργειες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κι εμείς να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια μπορούμε στους πλημμυροπαθείς. Έχουμε πολλούς συναδέλφους που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κακοκαιρία κι έχουμε έρθει σε επαφή με αυτούς, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό και η δεύτερη σκέψη που έχουμε είναι να έρθουμε σε επαφή και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη να δούμε πού ακριβώς “πονάνε”, έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που πραγματικά χρειάζονται, να μην κάνουμε πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται».
Το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι με πρόεδρο τον Σταύρο Ζουρούδη, Α’ αντιπρόεδρο τον Ευριπίδη Γκόγκο, Β’ αντιπρόεδρο τον Γιάννη Χατζηκέλλη, Γ.Γ. τον Ευάγγελο Τατάκη, αναπληρωτή γενικό γραμματέα τον Νικόλαο Ελευθερίου, ταμία τον Νικόλαο Μητσηνιώτη, εκπρόσωπο τύπου Μιχάλης Ζησιμάτος, έφορο εκπρόσωπο νότιου τομέα Δημήτριος Χατζηνικόλας, επόπτη- εκπρόσωπο Μεσαιωνικής Πόλης Βασίλης Δοντάς και επίτιμο πρόεδρο ο Γιάννης Κλούβας. “Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα τέτοιο διοικητικό συμβούλιο έχοντας συνδυάσει την εμπειρία με τα νιάτα και είμαι πολύ υπερήφανος, έτσι ώστε να υπάρχει μία ομάδα που να μπορεί να καταφέρει αυτά που έχει ήδη βάλει σαν σκοπό. Όσο για τον κ. Κλούβα, ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, γιατί πραγματικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε ακόμα και την ψυχή του για αυτό το σωματείο τα τελευταία 20 χρόνια”.
Σε έναν απολογισμό για το 2024, για το πώς πήγε η σεζόν φέτος, και τι προσδοκά για το 2025, ο κ. Ζουρούδης τόνισε ότι “η σεζόν του 2024 ήταν για ορισμένα μαγαζιά με ρεκόρ εισπράξεων. Το θέμα μας είναι ότι ενώ πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, δυστυχώς το σύστημα που κινείται πίσω από τα εστιατόρια, η εφορία, τα ασφάλιστρα, κλπ. είναι υψηλά. Το 2023 είχαμε καλύτερους πελάτες, να μην ξεχνάμε ότι ακρίβεια υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα ο πελάτης να ξοδέψει τα λεφτά που θέλει σε ένα εστιατόριο. Η είσπραξη αυτή έχει γίνει από την ποσότητα και όχι από την ποιότητα των πελατών, φτάνουμε όμως στο τέλος να κάνουμε ταμείο και είναι τόσοι οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι, που στο τέλος αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο καθόμαστε στα εστιατόριά μας”.
Επισημαίνει μάλιστα ότι «υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις, μαγαζιά που θα πρέπει να κλείσουν, και δυστυχώς είναι προσβολή για τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα εδώ στη Ρόδο που γνωρίζω, αλλά η πλειοψηφία στο χώρο της εστίασης προσφέρουν εκπληκτικό service και τόσο καλό φαγητό και τόσο όμορφο χαμόγελο στους πελάτες και τέτοια φιλοξενία που δεν πρόκειται να τη βρείτε πουθενά. Η γαστρονομία πλέον είναι στα πρώτα κριτήρια για να επιλέξει ένας ταξιδιώτης τον προορισμό πού θα πάει διακοπές και η γαστρονομία που προσφέρουν τα Δωδεκάνησα είναι υψηλού επιπέδου».
Τέλος, ο κ. Ζουρούδης επισημαίνει ότι στόχος είναι η σύσταση ενός δωδεκανησιακού σωματείου εστιατόρων που σήμερα δεν υπάρχει:
«Ο σκοπός μας είναι τα συνεχή σεμινάρια του προσωπικού μας και των εστιατόρων, έτσι ώστε, δεν νοείται π.χ. εστιατόριο- χώρος εστίασης το οποίο να σερβίρει μόνο χύμα κρασί και όχι μπουκάλι. Σκοπός μας είναι να μαζέψουμε πάνω από 500 επιχειρήσεις στο σωματείο μας, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μελών, γιατί όταν έχεις περισσότερα μέλη η φωνή σου ακούγεται περισσότερο στους προύχοντες, δεύτερον αυτό το διοικητικό συμβούλιο θα συνεννοηθεί με όλους τους προέδρους της Δωδεκανήσου στους χώρους εστίασης που υπάρχουν στη Λέρο, στην Κω έτσι ώστε να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να κάνουμε ένα δωδεκανησιακό σωματείο», σημειώνει καταλήγοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου