Αφορμή για την παρούσα καταγγελία αποτελεί το περιστατικό της 9ης Δεκεμβρίου 2024, όταν το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο προς το Αγαθονήσι, δεν προσέγγισε καν το λιμάνι του νησιού, επικαλούμενο «ανωτέρα βία λόγω καιρικών συνθηκών». Παράλληλα, το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο προς τα άλλα νησιά, δημιουργώντας μια αδικαιολόγητη και επικίνδυνη ασυμμετρία στην εξυπηρέτηση των νησιών. Παρά τις διαβεβαιώσεις για την εκτέλεση των συμφωνηθέντων δρομολογίων έως το τέλος του 2024, η εταιρεία αιφνιδίως ανακοίνωσε αλλαγή στα δρομολόγια, αφήνοντας το Αγαθονήσι χωρίς συγκοινωνία για μια εβδομάδα.
Η αλλαγή αυτή είχε ως συνέπεια ο αγροτικός ιατρός, που είχε προγραμματισμένη μετακίνηση στο Αγαθονήσι, να εγκλωβιστεί στο νησί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί σε υπερεφημέρευση, αφού το νησί έμεινε ακάλυπτο για το χρονικό διάστημα που δεν υπήρχε πλοίο και δεν μπορούσε να γίνει αντικατάσταση από άλλο γιατρό.
Οι συνέπειες αυτής της αδιαφορίας για την εξασφάλιση αξιόπιστων συγκοινωνιών και υποδομών υγείας είναι προφανείς. Οι νησιώτες παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, και οι γιατροί υφίστανται αφόρητη πίεση χωρίς καμία υποστήριξη.
Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την άθλια κατάσταση της υγειονομικής κάλυψης στα ακριτικά νησιά, την πλήρη υποστελέχωση των μονάδων υγείας και την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την εξάντληση του ήδη εξαντλημένου προσωπικού. Οι γιατροί, με το υπάρχον σύστημα, αναγκάζονται να αναλάβουν υπερβάλλουσες εφημερίες- πολύ πάνω από το ευρωπαϊκά θεσπισμένο επιτρεπόμενο όριο εργασίας για το ιατρικό προσωπικό – για να καλύψουν τα κενά, χωρίς καμία αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες τους, με αποτέλεσμα η ποιότητα της υγειονομικής κάλυψης να πέφτει κατακόρυφα και οι εργαζόμενοι να εξουθενώνονται.
Το Υπουργείο Υγείας, αν και είναι πλήρως ενήμερο για την κατάσταση, δείχνει να αδιαφορεί συστηματικά για τις πραγματικές ανάγκες των ακριτικών περιοχών. Η αδυναμία του να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και τη βελτίωση της υποδομής υγείας στα νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από εργαζομένους και τοπικούς φορείς, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναλγησίας και αδιαφορίας. Το υπουργείο φαίνεται να αρκείται σε επικοινωνιακές διακηρύξεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς.
Η έλλειψη κινήτρων για τους γιατρούς, προκειμένου να υπηρετήσουν στα ακριτικά νησιά είναι παραδειγματική. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ιατρικό προσωπικό, το οποίο παραμένει απογοητευμένο και χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Η αποτυχία του Υπουργείου διαφαίνεται και από τις συνεχείς προκηρύξεις θέσεων ιατρικού προσωπικού, οι οποίες βαίνουν άγονες. Παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων στα ακριτικά νησιά, η συμμετοχή των γιατρών είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η αποτυχία αυτές οι θέσεις να καλυφθούν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες πίσω από την αδιαφορία και την έλλειψη ενδιαφέροντος. Μήπως οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο απωθητικές, ή μήπως τα κίνητρα που παρέχει το Υπουργείο δεν είναι ικανά να προσελκύσουν γιατρούς να υπηρετήσουν σε τέτοιες περιοχές;
Αυτή η συνεχιζόμενη πολιτική σκόπιμου στρουθοκαμηλισμού , επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των νησιωτών. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε δράσεις για την στελέχωση των μονάδων υγείας, να αναγνωρίσει και να ανταμείψει την προσφορά των γιατρών.
Το Ε.Σ.Υ. είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι συνεχίζει να (υπό)-λειτουργεί κυρίως λόγω της αυταπάρνησης και τη αυτοθυσίας των εναπομείναντων σε αυτό υγειονομικών. Ενώ η κυβέρνηση, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις πραγματικές ανάγκες, παραπλανά τους πολίτες ισχυριζόμενη ότι η κατάσταση στο τομέα της υγεία βαίνει διαρκώς βελτιούμενη.