Όλες οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι προτεραιότητες των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν στις καμένες δασικές περιοχές της Ρόδου, αναλύθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, 11 Δεκεμβρίου 2024, στην παρουσίαση της μελέτης αναδάσωσης που εκπονήθηκε από την οργάνωση «για τη φύση» και χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο “H Hotels Collection”. Η μελέτη αφορά διπλά και τριπλά καμένη δασική έκταση συνολικής επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων, σε κομβικό σημείο κοντά στο φράγμα Γαδουρά της νήσου Ρόδου, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει πράξη από την οργάνωση, με την υποστήριξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, των τοπικών ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων, των φορέων τους, των λοιπών φορέων, αλλά και των συλλόγων, των σχολείων και όλων των μελών της τοπικής κοινωνίας.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, από τον επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητή δρ. Αθανάσιο Σταμπουλίδη και από τον κ. Νεκτάριο Καλογήρου, επικεφαλής της οργάνωσης «για τη φύση». Στο πάνελ της παρουσίασης ήταν παρών ο ίδιος κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου ως πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου “H Hotels Collection”, καθώς και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Ευστρατίου. Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Απόστολος Ασπράκης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού (και πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου) Χρήστος Μιχαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Γιώργος Πάττας και Νίκος Παυλακίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου κ. Μιχάλης Λουλούς, ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Γιώργος Χατήρης, ο διευθυντής της Μαρίνας Ρόδου κ. Χριστόφορος Χαρίσης, οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και 25 μαθητές από τα εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία.
Η μελέτη και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις
Η μελέτη αφορά διπλά και τριπλά καμένη δασική έκταση συνολικής επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων. Η περιοχή βρίσκεται στις πλαγιές νοτιοδυτικά του φράγματος Γαδουρά και αποτελεί τόπο κρίσιμης σημασίας, καθώς από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, εμφανίζει σημάδια ερημοποίησης. Η ίδια περιοχή, λόγω των καταιγιστικών βροχοπτώσεων, παρουσιάζει έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης του εδάφους.
«Το ζητούμενό μας μέσα από τη μελέτη είναι να δώσουμε στην περιοχή την εικόνα ενός δάσους με ποικιλότητα και χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στα χαρακτηριστικά που εμφανίζει ένα φυσικό δάσος» περιέγραψε ο δρ. Αθανάσιος Σταμπουλίδης και τόνισε ότι «εξίσου μεγάλη πρόκληση με την αναδάσωση, είναι η συγκράτηση του εδάφους από τη διάβρωση, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το έργο των φυτεύσεων».
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης θα απαιτηθούν συνολικά 410.000 δέντρα και θάμνοι. Η καλλιέργεια του πλήθους αυτών των ειδών είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό και θα απαιτηθεί η υλοποίηση σειράς σποροσυλλογών, ώστε όλα τα είδη να προέρχονται από την τοπική χλωρίδα.
Τα είδη που προβλέπονται για φύτευση αφορούν:
– 20% πεύκα
– 20% κυπαρίσσια
– 60% πλατύφυλλα (κουτσουπιές, χαρουπιές, μυρτιές, κουμαριές κλπ).
«Η μελέτη αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε εμείς ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να μπορέσουμε να συντονίσουμε τους φορείς, τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία να δουλέψουν μαζί για την εφαρμογή της» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης «για τη φύση» κ. Νεκτάριος Καλογήρου. Ο ίδιος εξήγησε ότι «στα τελευταία πέντε χρόνια δουλέψαμε με ποικίλους τρόπους ώστε να βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις για την προστασία των νέων δέντρων από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι περιφράξεις δεν στέκονται ικανές να σταματήσουν τα αιγοπρόβατα και τα ελάφια. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη μας δεντροφύτευση μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να προστατεύουμε τα νέα δέντρα με μεθόδους απόλυτα φυσικές».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πλήρης φάκελος της μελέτης θα παραδοθεί σήμερα (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024) προς τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου για έλεγχο, έγκριση και την εκκίνηση της άμεσης εφαρμογής της.
Χρήστος Ευστρατίου, «είμαστε δίπλα σας»
«Τα φυσικά φαινόμενα που βιώνουμε ως τόπος, αλλά και ως κοινωνία των ανθρώπων αποδεικνύουν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και οφείλουμε να την διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Ευστρατίου. Από τη θέση του στο πάνελ διατύπωσε την ανάγκη «να δουλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον παιδιών μας. Μας βαρύνει μία μεγάλη υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές και σήμερα βρισκόμαστε στην αφετηρία της δουλειάς που πρέπει να γίνει προς κάθε κατεύθυνση. Προσωπικά, εκφράζοντας και τη θέληση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, είμαστε στο πλευρό της οργάνωσης «για τη φύση» και θα παρέχουμε ό,τι χρειάζεται ώστε όλοι μαζί, από όποια θέση κι αν υπηρετούμε, να καταφέρουμε να σταθούμε αντάξιοι στην περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διάβρωση του εδάφους και φέρνοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τις κατολισθήσεις από τις πλαγιές του Φιλέρημου τόνισε: «Εάν από μια πλαγιά πλούσια σε βλάστηση είχαμε τέτοια φαινόμενα κατολισθήσεων, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε την επίπτωση από ένα πλημμυρικό φαινόμενο σε διπλά και τριπλά καμένη δασική περιοχή».
Γιάννης Χατζηλαζάρου «Έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε όλοι»
Χρηματοδότης της μελέτης αναδάσωσης των 6500 στρεμμάτων ήταν ο όμιλος «H Hotels Collection». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου ήταν παρών στο πάνελ της παρουσίασης τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το έργο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου.
Στη δήλωσή του τόνισε:
“Η Ρόδος μας, είτε βρισκόμαστε στο νότιο κομμάτι της είτε στο βόρειο, ξεχωρίζει για την εξαιρετική φυσική της ομορφιά, τον πολιτισμό της, τη φιλοξενία της και τη μακραίωνη ιστορία της, χαρακτηριστικά τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί σημαντικά και που πρέπει να προασπίσουμε. Μέσω της συνεργασίας μας με την οργάνωση «Για τη Φύση» και τον καθηγητή Αθανάσιο Σταμπουλίδη, έχουμε ως στόχο τη μακροπρόθεσμη προστασία της περιοχής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Με αυτή την πρωτοβουλία, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον και την αγάπη μας για το νησί της Ρόδου.”