Συνεντεύξεις

Νiκος Χριστοδούλου: «Η ηθική ικανοποίηση που αντλώ από τους ασθενείς λειτουργεί για μένα ως κινητήριος δύναμη»

• Ο συντονιστής διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΡ μοιράζεται τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις σκέψεις του για την ιατρική επιστήμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο συντονιστής διευθυντής στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Νίκος Χριστοδούλου στην συνέντευξη στη «δ» μοιράζεται τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις σκέψεις του για την ιατρική επιστήμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με μία καριέρα που ξεκινά από την Ιταλία και περνά μέσα από χρόνια ειδίκευσης και εξειδίκευσης στη χειρουργική, αναδεικνύει την αξία της αφοσίωσης, της αυτοπειθαρχίας και της ηθικής ικανοποίησης. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Χριστοδούλου μας μιλά για τις προσωπικές του επιλογές, τις προκλήσεις στο επάγγελμα του χειρουργού, αλλά και για το όραμά του σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου ως πυλώνα ασφάλειας και φροντίδας για κάθε πολίτη.
Ο Νίκος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Ρόδο, αποφοίτησε από το Καζούλειο, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας, στην Ιταλία, από όπου αποφοίτησε το 1993. Την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής την ξεκίνησε στο νοσοκομείο της Ρόδου και την ολοκλήρωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα εξάμηνο εξειδίκευσης στη λαπαροσκοπική χειρουργική στη Μόντενα της Ιταλίας. Από το 2004 εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Επιπλέον, εξειδικεύτηκε στη χειρουργική μαστού μετά από διετή φοίτηση και εξετάσεις στην Ελληνική Εταιρεία Μαστού. Το τελευταίο έτος έχει αναλάβει τη θέση του συντονιστή διευθυντή στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Η συνέντευξη του Ροδίτη γιατρού Νίκου Χριστοδούλου παρέχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα για την επαγγελματική του πορεία, τις αξίες που πρεσβεύει, αναδεικνύοντας την αφοσίωσή του στην επιστήμη και στους ασθενείς. Ο λόγος του χαρακτηρίζεται από συνέπεια και επαγγελματική ευσυνειδησία, ενώ η πίστη του στη δημόσια υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό αναδεικνύει τις αρχές και το όραμά του για το μέλλον του κλάδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Χριστοδούλου, ήταν η ιατρική το όνειρό σας από μικρός;
Στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, καθώς πλησίαζε η ώρα επιλογής επαγγελματικού προσανατολισμού, συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφερε σοβαρά η ιατρική επιστήμη.
• Πώς επιλέξατε την ειδικότητα του χειρουργού;
Από το 2ο έτος των σπουδών μου, με γοήτευσε η χειρουργική ανατομική. Γι’ αυτό και επέλεξα να ενταχθώ στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου της Παβίας.
• Την πρώτη φορά που βρεθήκατε απέναντι σε τραυματία, πώς το διαχειριστήκατε;
Ακολούθησα την κλινική και θεωρητική κατάρτιση που είχα αποκτήσει στα χρόνια της ειδίκευσης. Κάθε χειρουργός ακολουθεί τα πρωτόκολλα.
• Πόσο εύκολο είναι για κάποιον χειρουργό να αντιμετωπίσει περιστατικά αφήνοντας στην άκρη το συναίσθημα;
Στο χειρουργείο δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. Η προτεραιότητά μου είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Συναισθήματα υπάρχουν πριν και μετά το χειρουργείο.
• Πώς αυτοπειθαρχείτε κατά την εξέλιξη μίας σημαντικής επέμβασης;
Όλες οι επεμβάσεις είναι σημαντικές. Κυρία Παμπρή, μπαίνοντας στο χειρουργείο, υπάρχει στο μυαλό το πλάνο της επέμβασης καθώς και οι εναλλακτικές που θα ακολουθήσω αν χρειαστεί. Η εμπειρία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που υποστηρίζει αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές διεγχειρητικά.
• Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σπουδαίο στη δουλειά οποιουδήποτε ανθρώπου η ηθική αμοιβή. Δηλαδή, να φεύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο και να νιώθει ότι παραμένει στη ζωή ή είναι υγιής, επειδή κάποιοι γιατροί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια η αμφιβολία να γίνει σιγουριά. Ήμουν αυτόπτης μάρτυς σε αντίστοιχη περίπτωση που μία ηλικιωμένη κυρία φιλούσε με ευλάβεια τα χέρια του χειρουργού της. Προφανώς έχετε βιώσει αντίστοιχες στιγμές… Υπάρχουν περιπτώσεις που θυμάστε;
Εισπράττω καθημερινά τη χαρά και την ευγνωμοσύνη των ασθενών. Για εμένα είναι το κίνητρο να συνεχίζω το έργο μου. Η ηθική ικανοποίηση είναι να βλέπω τους ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο υγιείς και χαμογελαστοί. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ χαμογελώ με ανακούφιση. Υπήρξαν ασθενείς που, εκτός από την προσπάθεια χειροφιλήματος, μου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους με κάθε τρόπο.
• Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να βελτιωθεί για να παραμείνει το δημόσιο νοσοκομείο πυλώνας ασφάλειας του πολίτη;
Πιστεύω στο κοινωνικό πρόσωπο του κράτους και στη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Ο εκσυγχρονισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η επαρκής στελέχωσή τους θα πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κρατικής μέριμνας.

• Στη δική σας κλινική ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και σε τι επίπεδο σημειώνονται ελλείψεις;
Οι ελλείψεις και οι ανάγκες αφορούν στη στελέχωση της κλινικής με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
• Θα συμβάλλουν στη μείωση της λίστας τα απογευματινά χειρουργεία ή θα αποτελέσουν σύνδεσμο για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ;
Η λίστα αναμονής των ασθενών κα Παμπρή, που πρέπει να χειρουργηθούν θα μειωθεί παροδικά. Σε βάθος χρόνου, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων κι επομένως η λίστα θα επανέλθει στην προϋπάρχουσα κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου