• Στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στην ευθύνη. Έχουμε εκπαιδευτεί κι είμαστε συνεχώς σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσης, τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου • Πάνω από 800 κατοικίες και 300 επιχειρήσεις επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο • Υποψήφιος για την προεδρία της ΕΝΠΕ αύριο στην Αθήνα, ο κ. Χατζημάρκος
Συνέντευξη στον Ρ/Σ Real Voice 99.5 παραχώρησε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, και τις δημοσιογράφους Νατάσα Παμπρή και Δέσποινα Κουλούμπρη. Στον απόηχο της πρόσφατης κακοκαιρίας «Bora» που έπληξε τη Ρόδο και την επόμενη μέρα, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα ζητήματα.
Όπως υπογράμμισε, σε μία εβδομάδα από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και θα ζητηθεί η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι “οι μόνοι που σήκωσαν το χαλί της αμαρτίας ήμασταν εμείς”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος «πέραν από τις υποδομές, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες από την κακοκαιρία, σε σπίτια που είναι πάρα πολλά, είναι εκατοντάδες. Με ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι στις οικίες είναι πάνω από 800, γιατί την καταγραφή στις οικίες -σύμφωνα με το νόμο- την κάνει ο δήμος και στις επιχειρήσεις η περιφέρεια, και που εκεί είναι πάνω από 300».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις πρώτες κρίσιμες ώρες στην περιοχή της Ιαλυσού. “Κι εγώ εκείνο το βράδυ και οι συνεργάτες μου ήμασταν εκεί και ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, έγιναν πάρα πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπολιτών μας σε ακραίες συνθήκες και χρειάστηκε πάνω από 10 φορές να γίνει και επιχείρηση απεγκλωβισμού των διασωστών, για να σωθούν αυτοί που πήγανε για να σώσουν κάποιους πολίτες. Βιώσαμε πίστευτα ακραίες καταστάσεις, δοξάζω τον Θεό πραγματικά το ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό το κρατάμε, δεν είναι λίγο, γιατί η απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές τις καταστάσεις πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι πολύ μεγάλα αυτά τα οποία ζούμε σε επίπεδο καιρικών φαινομένων, η κλιματική κρίση δεν είναι περαστική, είναι μία μόνιμη κατάσταση πια από ότι φαίνεται στον πλανήτη μας, βλέπετε όλες οι χώρες του κόσμου υποφέρουν και ζούνε καταστάσεις αντίστοιχες με πολύ μεγάλες καταστροφές και με προϋπολογισμούς πια αποκατάστασης που σχεδόν καμία οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να σηκώσει. Είτε είναι Ευρώπη, είτε Ηνωμένες Πολιτείες. Έτυχε να είμαι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου φέτος, όταν χτύπησε εκεί ο τυφώνας. Απίστευτες καταστάσεις πια καλείται να αντιμετωπίσει όλος ο κόσμος και βέβαια είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν, πάρα πολλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν για να πεις ότι θα μετριάσεις -όχι να το αντιμετωπίσεις το φαινόμενο, εγώ δεν θέλω να λέμε μεγάλα λόγια- τις επιπτώσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να σταθεί μπροστά στη φύση», σημείωσε σχετικά.
«Εμείς ξεκινήσαμε το 2016 να κάνουμε καθαρισμούς και τότε μας χλεύαζαν κάποιοι… Είδαμε αυτό που ερχόταν. Μιλάμε με τους επιστήμονες, τους συμβουλευόμαστε, δεν είμαστε παντογνώστες, ξέρουμε ελάχιστα πράγματα, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στο να ακούμε για κάθε ζήτημα, να αναζητούμε τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο κάθε αντικείμενο, είτε μιλάμε για θέματα υγείας, για θέματα παιδείας ή για θέματα τεχνικά, δεν παριστάνουμε τους πάνσοφους, αναζητούμε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν τις δεξιότητες και τη γνώση, τους επιστήμονες τους οποίους θα συμβουλευτούμε και είδαμε τότε ότι αυτό που ερχόταν θα έπρεπε να έχει μία διαχείριση διαφορετική σε τοπικό επίπεδο και το 2016 τότε δεν είχαμε την αρμοδιότητα καθαρισμού οι περιφέρειες, ήταν στους δήμους. Και ξεκινήσαμε και καθαρίζαμε. Ξεκινήσαμε από τον Τριαντενό ποταμό και μετά στον Κρεμαστενό ποταμό. Ούτε η επιλογή ήταν τυχαία. Τότε κάποιοι λέγανε έργα βιτρίνας, να περάσει η ώρα και διάφορα “εξυπναδίστικα”, με τα οποία κάποιοι πολιτεύονται. Γιατί δεν τα λένε απλώς για να περάσει η ώρα, πολιτεύονται κιόλας με αυτές τις ανοησίες. Το 2016, 2017, 2018 κάναμε καθαρισμούς, όταν δεν είχαμε την αρμοδιότητα, το κάναμε με αφοσίωση, με επιμονή και επιμέναμε τότε να πάρουμε την αρμοδιότητα από τον δήμο. Δεν μας ήρθε τυχαία, εμείς δεν είμαστε αυτοί που κρύβονται και λένε πήγαινε στον τάδε που είναι αρμόδιος. Εμείς μπαίνουμε μπροστά, σηκώνουμε πάνω μας τη συζήτηση για την ευθύνη, στεκόμαστε όρθιοι μπροστά στην ευθύνη, δεν λυγίζουμε, δεν κρυβόμαστε, δεν σκύβουμε να περάσει δίπλα μας!».
Ο κ. Χατζημάρκος συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η ζωή, εκπαιδευτεί στις κρίσεις. Είμαστε συνεχώς σε καταστάσεις κρίσης, διαχείρισης κρίσης. Το γραφείο μου οι συνεργάτες μου το αποκαλούν situation room, γιατί μπορεί μία μέρα που βλέπεις εδώ να υπάρχει μία ησυχία και ηρεμία, δεν ξέρεις αν αυτό ισχύει και για τα 50 νησιά της περιφέρειας, άρα σχεδόν κάθε μέρα, σε κάποιο από τα 50 νησιά υπάρχει μία κατάσταση που πρέπει να γίνει διαχείριση, κι έτσι έχουμε αντιμετωπίσει σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές, μεταναστευτικές ροές. Η Ρόδος έχει μία ιστορία, ένα βιογραφικό και σε πλημμύρες, γιατί έχει πολύ μεγάλες λεκάνες απορροής και στη νότια Ρόδο και στην κεντρική και στη βόρεια Ρόδο και προσέξτε η λεκάνη απορροής του Τριαντενού ποταμού που είναι περίπου πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η πιο μικρή».
Για τον Τριαντενό ποταμό τόνισε ότι στον δημόσιο διάλογο λέγονται αδιανόητα πράγματα και όλη αυτή η παραπληροφόρηση είναι συνεχής. «Η πρώτη παρέμβαση έγινε στον δρόμο που είναι από την οδό Ηρακλειδών προς τα κάτω (προς την παραλία), ανοίξαμε ένα μέτωπο περίπου 20 μέτρα μήκος. Αυτό το πρώτο ήταν γιατί εκεί η πίεση του νερού είχε σηκώσει την πλάκα του οδοστρώματος περίπου έξι πόντους!! Κανείς εκείνη την ώρα, ούτε η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ούτε του δήμου μπορούσε να υπογράψει, να βεβαιώσει ότι υπάρχει ασφάλεια για τη χρήση του οδοστρώματος. Η δεύτερη παρέμβαση έγινε για να βγάλουμε ψηλά από την πάνω μεριά της Ηρακλειδών ένα μεγάλο δέντρο, το οποίο είχε περάσει και μαζί με τις ρίζες του με διάμετρο περίπου 2μ. και είχε σταματήσει πάνω στα υποστυλώματα που έχει δυστυχώς από κάτω μέσα στη μέση ο πλακοσκεπής ποταμός. Εκεί χρειάσθηκε να σπάσουμε το οδόστρωμα από την πάνω μεριά για να φτάσουμε στο δέντρο. Μιλάμε με τους επιστήμονες, μιλάμε με τους μελετητές, οι οποίοι σε λίγο τελειώνουν την μελέτη τους για τη διαχείριση αυτού του αδιανόητου τεχνικού εγκλήματος που έγινε όποτε έγινε», είπε επιπρόσθετα.
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι το 112 λειτούργησε άψογα και αποτελεσματικά και για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για ένα 24ωρο. “Τα σημεία στα οποία κληθήκαμε για παρέμβαση είναι εκατοντάδες και όπως είναι λογικό, δεν έχουμε 300 συνεργεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ), που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα και που ενέκρινε τη συμμετοχή της ΠΝΑι στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων». Το πρόγραμμα «Απόλλων» θεσπίστηκε με τον νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 5106/2024 και παρέχει σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού τη δυνατότητα σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας, προκειμένου, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους.