Τοπικές Ειδήσεις

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Θα μετατραπούν τα λιμάνια της Ρόδου σε οργανισμούς;

• Υπάρχει σύγχυση και έλλειψη ενημέρωσης για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με την διαχείριση των λιμανιών στα νησιά, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τα μετατρέψει σε οργανισμούς και να τα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως κατάφεραν οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου να αποφευχθεί –προς το παρόν- το ενδεχόμενο της συνένωσης των ΔΕΥΑ, ζητώντας να διατηρηθεί η αγαστή συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στα μέλη της ΠΕΔ και στους λοιπούς φορείς με στόχο την διεκδίκηση λύσεων σε πολλά ζητήματα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης ζήτησε να συζητηθεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, προτείνοντας να ληφθεί σχετική απόφαση από το Σώμα: «Εμείς, έχουμε ήδη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με το αεροδρόμιο της Ρόδου να κλείνει δύο φορές την εβδομάδα (λόγω εργασιών που εκτελεί η εταιρεία Fraport) αλλά το ακτοπλοϊκό παραμένει κυρίαρχο ακόμη και για εμάς» -όπως είπε.

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Σχετικά με τα λιμάνια και την διαχείριση από το ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος Θήρας είπε ότι υπάρχει μία πληροφόρηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα παραχωρήσει, με συνέπεια να κυριαρχεί ανησυχία στους δήμους: «Όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις, θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί όπως έγινε και με το θέμα των ΔΕΥΑ».
Απαντώντας ο κ. Κολιάδης είπε «Κι εδώ στην Ρόδο είχαμε μία επίσκεψη για το λιμάνι μας, με στόχο την δημιουργία ενός master plan. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε ακόμη, πλήρη εικόνα για το τι θα γίνει».
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Βαγιανάκης, είπε τα εξής: «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει το master plan των τριών λιμανιών. Όμως, μόνο το λιμάνι της Ρόδου ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακούμε (χωρίς να έχει γίνει κάτι επίσημα γνωστό) ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να τα μετατρέψει σε οργανισμούς στο πρότυπο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, θα χάσουν πόρους από τη διαχείριση των λιμανιών. Δηλαδή, τα έσοδα με τα οποία συντηρούμε όλα τα λιμάνια αρμοδιότητάς μας, θα μειωθούν.
Ωστόσο δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε παραμείνει στις φήμες, χωρίς να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό. Δεν μπορούμε να παραμένουμε στις φήμες και στις διαρροές».
Οι δήμαρχοι ζήτησαν να ζητηθεί ενημέρωση και συνεργασία με την ΚΕΔΕ ενώ ο κ. Κολιάδης, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων.
«Αν πάμε έτσι, δεν θα μείνει τίποτε στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα αφήσουν στους δήμους πολύ λίγα…» ανέφερε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Αλέξης Αθανασίου.

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ  ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αναφερόμενος στις πλημμύρες ο κ. Κολιάδης, είπε ότι επανέρχεται πλέον στο τραπέζι του διαλόγου το ‘τέλος ανθεκτικότητας’: «Πρέπει να αποδοθεί πίσω σ’ εμάς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως γνωρίζετε, η Ρόδος, πρόσφατα επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, εκτιμούμε ότι το ποσό θα υπερβεί τα 50-60εκ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να συζητήσουμε ξανά το θέμα και να ζητήσουμε να διαχειριστούμε εμείς αυτό το ποσόν. Αν δεν υπάρξει αντίδραση και δυναμική διεκδίκηση δεν θα καταφέρουμε τίποτε. Όλοι οι τοπικοί φορείς είναι σύμφωνοι και δέχονται να κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για να το διεκδικήσουμε.
Τώρα που δεν είμαστε μέσα στην τουριστική περίοδο, έχουμε χρόνο να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και συναντήσεις πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, αφού αποτελεί αφαίμαξη των δήμων ενώ χάνονται από την αγορά. Μόνο το 2024 χάθηκαν περί τα 60εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2025, θα χαθούν 100εκ. ευρώ από την αγορά (!) Ας γίνει ένας κωδικός που να αφορά στα νησιά (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ή συνολικά το Νότιο Αιγαίο) ώστε τα κονδύλια να είναι ανταποδοτικά για τους δήμους, να λειτουργήσουν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης ή να διατεθούν για έργα κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι, ακόμη κι αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι…»

ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, μίλησε για το ακτοπλοϊκό, λέγοντας πως το νησί του είναι χωρίς δρομολόγια με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα απομόνωσης από όλες τις δομές, τις υπηρεσίες και τα εμπορεύματα: «Είμαστε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δεινή. Ζητάω εδώ και καιρό από το υπουργείο Αιγαίου, να διορθώσει το πρόβλημα αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε κατάσταση επαιτείας» –και ζήτησε την συμπαράσταση και την συνεννόηση όλων των δημάρχων για κοινή διεκδίκηση και όχι ο καθένας μόνος του.
Ζήτησε ακόμη, να ανεγερθούν νέες κατοικίες για τους γιατρούς και εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να βρουν στέγη: «Μπορούν οι δήμοι να παραχωρήσουν οικόπεδα γι’ αυτό τον σκοπό ή έστω, να περιοριστεί το Airbnb. Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν πάει άλλο να μου ζητούν να επιδοτώ ως δήμος, τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς…» Ο κ. Κομηνέας, εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του, με τον τρόπο αντιμετώπισης του υπουργείου Αιγαίου που δεν δίνει την δέουσα προσοχή στην επαρκή κάλυψη των γραμμών στα μικρότερα νησιά (για τα ελεύθερα δρομολόγια).
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημάρχων τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες, με το Σώμα να αποφασίζει να προχωρήσει στην σύσταση μίας επιτροπής αποτελούμενης από τους δημάρχους των μικρότερων νησιών –και με την στήριξη της Ρόδου- που θα ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου ώστε να τεθεί το ζήτημα και τα δρομολόγια. Ωστόσο, ο δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς ζήτησε να γίνει συνεδρίαση στην Αθήνα και να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες για τα ζητήματα αυτά όπως και τα θέματα της υγείας.
Στην επιτροπή συμμετέχουν οι δήμαρχοι: Κύθνου, Τήλου, Καρπάθου, Λειψών και ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης (ως πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου) ώστε να γίνουν συναντήσεις με το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αλλά και με το υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα της διαχείρισης των λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το δ.σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους, η οποία θα γίνει στην Αθήνα όπου θα τεθούν τα αιτήματα και θα ζητηθούν δεσμεύσεις για λύσεις.

ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέλος να σημειωθεί, πως όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ψηφίστηκαν ομοφώνως. Πιο αναλυτικά:
ΘΕΜΑ 1ο
Επικύρωση αποσπασμάτων αποφάσεων πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου της τακτικής συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη της 20ής/09/2024, της τακτικής συνεδρίασης δια ζώσης της 22ας/10/2024, της έκτακτης συνεδρίασης της 30ή/ς/10/2024 και της ειδικής συνεδρίασης της 9ης/11/2024.
ΘΕΜΑ 2ο
Ψήφιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού οικ. έτους 2025, μετά την γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης (Στοχοθεσία 2025).
ΘΕΜΑ 3ο
Συζήτηση και λήψη απόφασης για την επικαιροποίηση – τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)».
ΘΕΜΑ 4ο
Ορισμός εκπροσώπων για επιτροπές ελέγχου παιδικών χαρών στους δήμους Ιητών, Κέας, Κύθνου, Μήλου, Πάρου, Σίφνου και Σύρου – Ερμούπολης –όπου ο δήμαρχος Ρόδου, πρότεινε να παραμείνουν τα ίδια μέλη.
ΘΕΜΑ 5ο
Επικύρωση αποφάσεων προέδρου αρ. 56 – 79/2024.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου