Τοπικές Ειδήσεις

«Μπαλάκι» το θέμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων στο νησί της Ρόδου μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κτηματικής Υπηρεσίας

• Εχουν προκύψει νέα ζητήματα σχετικά με την ανάγκη επανακαθορισμού ή όχι των ορίων του αιγιαλού  • Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμη δεκτή την ευεργετική για τους αυθαιρετούντες γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ακόμη ένα κεφάλαιο στο κακόγουστο πλέον σήριαλ του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση έργου, με πόρους του Πράσινου Ταμείου, κατεδάφισης αυθαιρέτων επί του αιγιαλού και σε δάση της Ρόδου εγράφη προχθές από την γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Μαριάννα Νικολαϊδου.
Θυμίζουμε ότι συνολικά προβλέπεται στη Ρόδο η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στη λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στη Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.
Μετά την εκτέλεση μέρους των ως άνω κατεδαφίσεων σε παράγκες και σπίτια αδυνάμων οικογενειών με παιδιά στο νησί της Ρόδου, ούτε μία από τις προγραμματισμένες και μάλιστα με αριθμό προτεραιότητας, λόγω παλαιότητας, των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, δεν εκτελέστηκε.
Στην πορεία ως γνωστόν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν και η απόφαση δίνει, «το φιλί της ζωής» για τουλάχιστον μία διετία σε όσους καταπάτησαν ή/και έχτισαν αυθαίρετα στις ακτές των νησιών.
Ενώ όμως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακόμη δεν έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον υπουργό που έχει και τον κύριο λόγο, αφού η αρμοδιότητα ελέγχου ανήκει κυρίως στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
Ετσι ανέκυψε το θέμα τι θα γίνει με τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί έχουν καταστεί αμετάκλητα αφού μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024, κατέστη σαφές ότι απαιτείται επικαιροποίησή τους στα νέα δεδομένα.
Για να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα πρέπει ειδκότερα αυτά να συνοδεύονται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας που τα εξέδωσε (Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων), στην οποία θα βεβαιώνεται ότι τα επίμαχα αυθαίρετα κτίσματα εμπίπτουν εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον, κατ’ άρθρο 3 του ν. 5092/2024.
Ο χώρος ανάμεσα στη γραμμή του αιγιαλού και την πολυγωνική γραμμή της παραλίας, δεν είναι δεδομένο πλέον ότι αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, καθώς κατόπιν αιτήματος επανακαθορισμού, δύναται να λάβει κτηματολογική μερίδα.
Όταν γίνει νέος καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας (σύμφωνα με τον νέο νόμο), η αλλαγή θα είναι δραματική σε σχέση με το καθεστώς του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, εφόσον ο αιγιαλός εκτός αστικών κέντρων εκτεινόταν 12 μέτρα πέραν της οριογραμμής του μέγιστου συνήθους χειμερίου κύματος και ακολούθως η παραλία εκτεινόταν από τα όρια του αιγιαλού μέχρι τα όρια κάθε άλλης ιδιωτικής ή δημόσιας ιδιοκτησίας, ενώ τώρα, ο αιγιαλός περιορίζεται στη ζώνη της ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες συνήθεις αναβάσεις του χειμέριου κύματος ενώ η παραλία δεν μπορεί να εκτείνεται 50 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού.
Με βάση τα ως άνω δεδομένα «πάγωσε» η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκκρεμούσαν ενώ την 4η Νοεμβρίου 2024 κοινοποιήθηκε αρμοδίως το υπ’ αρ. 6/2024 Πρακτικό της Επιτροπής Καθορισμού των ορίων Αιγιαλού, Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκρινε ότι από το πρακτικό αυτό συνάγεται, εμμέσως, η μη ανάγκη επανακαθορισμού οριογραμμής Αιγιαλού στις περιπτώσεις περιοχών εντός Ορίων Οικισμού και Σχεδίου Πόλεως της Π.Ε. Δωδεκάνησου.
Με έγγραφο που απέστειλε προχθές η κ. Νικολαϊδου ουσιαστικά θεωρεί ότι στις περιοχές της Δωδεκανήσου που έχουν εκδοθεί ΦΕΚ καθορισμού του αιγιαλού δεν απαιτείται επανακαθορισμός και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και ως εκ τούτου οι κατεδαφίσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν!
Από την άλλη επιτελείς της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που έχουν περί τα 180 ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού μόνο στην Ρόδο, θεωρούν ότι η άποψη αυτή δεν ισχύει καθώς υφίστανται σφάλματα σε πολλές περιπτώσεις καθορισμού του σημείου του χειμέριου κύμματος και πέραν τούτου διότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει κάνει δεκτή την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Υφίσταται έτσι διάσταση απόψεων μεταξύ επιτελών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγάιου και της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και του υπουργείου Οικονομικών.
Η κ. Νικολαϊδου ζητά μάλιστα από την ΚΥΔ να αποσαφηνίσει το τοπίο προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκτέλεση του έργου των κατεδαφίσεων!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου