Τη μεγάλη έρευνα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις στην Υγεία, παρέδωσε σήμερα αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας με επικεφαλής τον πρόεδρο Φωνιαδάκη Παναγιώτη, τον αντιπρόεδρο Θεοφάνη Γαλιάτσο και τη Γενική Γραμματέα Θεοδώρου Μαριάμ στον Αναπληρωτή Διοικητή του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κύριο Σοκορέλλο Μιχαήλ.
Τα συμπεράσματα της πρόσφατης μεγάλης Πανελλαδικής έρευνας αριθμούν ενενήντα τέσσερις σελίδες, όπου μέσα από αυτές αναδεικνύονται τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας , τα άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους. Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις χιλιάδες άτομα και στόχευε στη διερεύνηση όλων των φυσικών, ψηφιακών συμπεριφορών, νομοθετικών φραγμών που παρεμποδίζουν την άσκηση του δικαιώματος στην υγεία για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες /σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος εξέφρασαν τη γνώμη τους και κατέθεσαν τη σημαντική εμπειρία τους στη σχέση τους με τις υπηρεσίες και τις δομές υγείας της χώρας μας, με αυθεντικό, αδιαμεσολάβητο και ανώνυμο τρόπο. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε ως το μέσο παροχής σημαντικών πρωτογενών δεδομένων για την Πολιτική Ηγεσία και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και άλλους Οργανισμούς, τα Νοσοκομεία, την Επιστημονική Κοινότητα, το ευρύ κοινό κ.λπ
Ενδεικτικά ευρήματα έρευνας σε Πανελλαδική κλίμακα :
Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αναφέρουν ότι στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%).
Το 43% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση βρέθηκε να στερείται αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και το 39,5% δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Δημόσιες δομές υγείας: Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.
Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις των διαφόρων κατηγοριών παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύει χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης στην πλειονότητα των παραμέτρων που αξιολογήθηκαν. Ο γενικός μέσος όρος αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο 5,2/10.
Νοσοκομειακή περίθαλψη: Η μέση τιμή αξιολόγησης για το σύνολο των παραμέτρων της νοσοκομειακής περίθαλψης που αξιολογήθηκαν που είναι το 4,7/10. Ο θετικότερος βαθμός ικανοποίησης εκφράστηκε για την παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση από το προσωπικό, με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα των νοσηλευόμενων, με μέση βαθμολογία 6,34/10.
Καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι βρέθηκαν να είναι οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα από:
Τον χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), με το 56,5% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
Την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το 55% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
Την επάρκεια υλικού φροντίδας νοσηλευομένων ασθενών (κλινοσκεπάσματα κ.λπ.) (48,4% βαθμός ικανοποίησης από 1 έως 3).
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων και οργανωμένων κέντρων διάγνωσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και θεραπείας, που να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της πάθησης, το γενικό ποσοστό των αρκετά και πολύ ικανοποιημένων υπολογίστηκε σε 38%.
Προσωπικός Γιατρός: Σε περίπτωση που χρειάστηκαν να απευθυνθούν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας για να εξεταστούν ή και να λάβουν ιατρική συμβουλή για κάποιο όχι οξύ ή επείγον πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, μόνο οι μισοί από τους υπαχθέντες στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, απευθύνθηκαν σε αυτόν.
Ενδεικτικά μερικά ευρήματα της έρευνας στις νησιωτικές περιφέρειες
1). Στις νησιωτικές περιφέρειες -Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια νησιά, βρέθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ατόμων που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εκπλήρωση των αναγκών υγείας τους στις νησιωτικές περιφέρειες. Σε όλες αυτές τις περιφέρειες καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των ανικανοποίητων αναγκών σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία. Η μεγάλη απόσταση από τον πάροχο υγείας αναφέρεται ως σημαντικός λόγος μη ικανοποίησης αναγκών σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στα άτομα με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση που διαμένουν στο Νότιο Αιγαίο, και στο Βόρειο Αιγαίο.
2). Οι νησιώτες με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετωπίζουν συχνότερα ελλείψεις σε φάρμακα, και ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο και το Νότιο Αιγαίο καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή άλλα σκευάσματα που έχουν προταθεί από γιατρό.
3).Στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο σημειώνονται σημαντικά χαμηλότεροι βαθμοί συνολικής ικανοποίησης από τις παροχές του ΕΟΠΥΥ και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Η ανεπάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναδεικνύεται ως μείζον πρόβλημα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τη γνώμη των συμμετεχόντων/ουσών στην έρευνα.
4).Οι πολίτες με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση και στις δύο αυτές περιφέρειες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε διαγνωστικές εξετάσεις και αγορά τεχνικών βοηθημάτων.
5). Στο Νότιο Αιγαίο αναδεικνύεται σε υψηλότερες συχνότητας το ζήτημα της προσβασιμότητας των δημόσιων δομών υγείας το οποίο αξιολογείται συχνότερα ως «κακό και πολύ κακό». Σημαντικό επίσης εύρημα που χρήζει περαιτέρω έρευνας αποτελεί το υψηλό ποσοστό συμμετεχόντων/ουσών από το Νότιο Αιγαίο που δηλώνουν ότι δεν έχουν υπαχθεί στο θεσμό του προσωπικού γιατρού
Συμπερασματικά,
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες , χρόνιες και σπάνιες παθήσεις , τα μέλη των οικογενειών τους στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους στην Ελλάδα. Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας που προέκυψαν από τον καθένα και κάθε μία από εμάς, θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για το σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας πάντα με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή << Τίποτα χωρίς εμάς>> Με αυτή την έρευνα θέλαμε να βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος , να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις πιο φιλικές και πιο κοντά στις ανάγκες του κόσμου που εκπροσωπούμε.