Οι επενδύσεις στον τουρισμό έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν την πανδημία, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Παράσχης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Shaping the Future of Tourism”.
Όπως είπε, οι τουριστικές επενδύσεις συμβάλουν στη μείωση του επενδυτικού κενού, το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η άμεση συμβολή του τουρισμού αφορά στο 13% του ΑΕΠ και η έμμεση φτάνει το 30%. Την ίδια ώρα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 64% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών, ενώ αναφορικά με την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι το 2024 κατέγραψε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2023. Σκιαγραφώντας μάλιστα τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν την ταξιδιωτική οικονομία είπε πως οι μήνες εκτός αιχμής δείχνουν σημάδια σημαντικής βελτίωσης σε αφίξεις και εισπράξεις.
Προβληματική είναι όμως η πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα. Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις αγγίζει το 90%.
Νέο ρεκόρ εσόδων το 2024
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναμένεται φέτος να έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων, που θα φτάσει μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι οι υψηλές επιδόσεις καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του τουριστικού κλάδου, που όχι μόνο συνεισφέρει άμεσα στο εισόδημα και την απασχόληση, αλλά και στηρίζει σημαντικούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, και το εμπόριο. Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός στις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ.
Επίσης, παρουσίασε το καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, το οποίο το οποίο επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αναφορικά με την κρουαζιέρα και τις προκλήσεις για συγκεκριμένους προορισμούς που δέχονται έντονη πίεση, υπογράμμισε ότι το Τέλος Κρουαζιέρας αποσκοπεί στη διασφάλιση ισορροπίας, με μέρος των εσόδων να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
Από την πλευρά του, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός τουρισμός είναι κοινές. Από τη βιωσιμότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς, μέχρι την αξιοποίηση των ωφελειών από την τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, την ελκυστικότητα των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε την παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας, που το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό και το Τεχνικό Επιμελητήριο ανακοίνωσαν και προωθούν ένα νέο εθνικό σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά και την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του τουριστικού τομέα που ανέλαβε ο ΣΕΤΕ.
Επίσης, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στην ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, ειδικά στην Ελλάδα, όπου, όπως υπογράμμισε, “από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι πέντε εισπράττουν σχεδόν το 90% των εσόδων μέσα σε πέντε μήνες. Χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στη χρονική και χωρική διασπορά του τουριστικού μας μοντέλου ανάπτυξης αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς σε αυτήν την κατεύθυνση”.
Το πλάνο της Aegean
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου, γίνονται προσπάθειες ώστε να επισπευστεί η παραλαβή των τεσσάρων νέων Airbus A321neo, προκειμένου να μην χαθεί σεζόν του 2026. “Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως είναι τώρα, ελπίζω ότι σε δύο χρόνια, πριν ή μετά το καλοκαίρι του 2026, θα καταφέρουμε να πάμε στην Ινδία”, τόνισε. Είπε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια ο χειμώνας έχει σταθερή αύξηση και πως οι μεγάλοι παραθεριστικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη έχουν επεκτείνει τη σεζόν τους μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Και η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο asset για τον τουρισμό.
Πηγή: capital.gr