Κατά την εβδομάδα 9–13 Δεκεμβρίου 2024 το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου διοργάνωσε εκπαιδευτική συνάντηση με προσκεκλημένα δύο σχολεία, το σχολείο Agrupamento De Escolas Emídio Navarro από την πόλη Αλμάδα της Πορτογαλίας και το σχολείο Szkola Podstawowa Im Wincentego Pallottiego από το Ożarów Mazowiecki της Πολωνίας, τα οποία έχουν λάβει διαπίστευση Εrasmus+.Τα δύο σχολεία ήταν γνώριμα από παλαιότερη συνεργασία με το σχολείο μας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ και συνεργάτες στο έργο eTwinning με θέμα «Δημοκρατία-από το χθες στο σήμερα. Νέοι πολίτες σε δράση.», το οποίο ήταν και το θέμα της εκπαιδευτικής συνάντησης της Ρόδου.
H κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα, το κύριο εκπαιδευτικό εργαστήριο, αφορούσε στη διερεύνηση των τύπων διακυβέρνησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έμφαση στη Δημοκρατία, τη σύγκριση και την παρουσίαση των χαρακτηριστικών τους. Διεξήχθη υβριδικά, καθώς το α’ μέρος υλοποιήθηκε σε σύγχρονη εξ αποστάσεως συνάντηση και των τριών σχολείων, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε από το Πολωνικό σχολείο, ενώ το β΄ μέρος συνεχίστηκε, δια ζώσης πλέον, κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης στη Ρόδο, τη Δευτέρα 9/12/2024. Την επιμέλεια του εργαστηρίου είχε ο Πολωνός καθηγητής Ιστορίας Roman Zybala.
Κατά τη συνάντηση της Ρόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και την Έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου γνώρισαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έμαθαν για τη διοίκηση αυτού του βαθμού στην Ελλάδα. Επίσης, ενημερώθηκαν για το ρόλο του γραφείου Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ. και συζήτησαν για θέματα ενεργού πολιτειότητας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκπροσώπους του «Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο». Ακόμα, συμμετείχαν σε εργαστήριο με θέμα «Ενεργώντας ως ενεργός πολίτης», ενώ κατά την επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη Ρόδου γνώρισαν ίχνη της αρχαίας δημοκρατίας μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο διοίκησης των Ιωαννιτών Ιπποτών. Επισκέφθηκαν την αρχαία πόλη της Καμίρου, όπου αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας μιας αρχαίας πόλης παρατηρώντας τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και στη συνέχεια γνώρισαν πώς διοικείται ένα χωριό της Ρόδου κατά την περιήγηση στο χωριό της Κρητηνίας. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες μετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τη θαλάσσια ζωή στον Υδροβιολογικό Σταθμό (Ενυδρείο) Ρόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Μαριεττάκης, Αναστασία Νιωτάκη, Δικαία Νταμπαντζή, Λουκία Ορφανού και οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Ρόδου Αρίφ Ζαμαντάκης, Γιώργος Ζάννης, Νίκος Καρασάββας, Ευφραιμία-Σοφία Κλάδη, Βαλεντίνα Λάμπρου, Ειρήνη Μιχελάκη, Φώτης Μπαντίδας, Βακίνα Νταλλαρή, Καλλιόπη Νταλλαρή, Σοφία Ντράγκου και Αντρέας Σταμκόβσκι.
Ο Διευθυντής, οι υποδιευθυντές και ο σύλλογος διδασκόντων και διδασκουσών του σχολείου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον αντιδήμαρχο Επικοινωνίας κο Γεώργιο Πάττα για την υποδοχή και την ξενάγηση στους χώρους του Δημαρχείου Ρόδου, στον κο Απόστολο Ασπράκη αναπληρωτή Περιφερειάρχη, για την υποδοχή και την ξενάγηση στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, καθώς και στην κα Μάρα Αντωνιάδη, εντεταλμένη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρόεδρο της Ενεργειακής Α.Ε. για την παρουσιάση θεμάτων που αφορούν τη διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κρητηνίας κο Μανώλη Αμβροσιάδη για την υποδοχή και την ενημέρωση στην Κοινότητα Κρητηνίας.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην κα Φιλία Παπασάββα, υπεύθυνη του γραφείου Europe Direct για την υποδοχή και την ενημέρωση για το ρόλο του γραφείου, στους κυρίους Μιχαήλ Καβουκλή και Νικόλαο-Ραφαήλ Κάβουρα, πρόεδρο και υπεύθυνο νεολαίας αντίστοιχα του «Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο» για την ενημέρωση και για τη συμμετοχή σε εργαστήριο με θέμα «Ενεργώντας ως ενεργός πολίτης» και στην κυρία Βίβιαν Λουιζίδου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υδροβιολογικού Σταθμού (Ενυδρείου) Ρόδου,
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, ακόμα, στη συνάδελφο, αρχαιολόγο και ξεναγό, κα Τσαμπίκα Χατζηνικόλα για την ξενάγηση στη μεσαιωνική πόλη Ρόδου και στον κο Μιχάλη Παπαδημητρίου, ξεναγό για την ξενάγηση στο χωριό και στην εκκλησία της Κρητηνίας.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και στους γονείς του σχολείου για την πολλαπλή στήριξη. Οι τελευταίες και πιο θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριές μας που συμμετείχαν με τόση χαρά και κέφι στη συνάντηση.