Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας ξεπέρασαν ήδη από τον Οκτώβριο το σύνολο των εισπράξεων του προηγούμενου έτους. Με τον φετινό Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να εγγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις για τα τουριστικά έσοδα, υπερκαλύφθηκε κατά πολύ η υστέρηση των εισπράξεων που καταγράφτηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και πιστοποιείται πλέον και επισήμως ότι το 2024 αποτελεί νέο έτος αναφοράς για τα έσοδα αλλά και τις αφίξεις.
Παράλληλα, οι επιδόσεις του Οκτωβρίου έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, ενώ αλλάζουν και οι συμπεριφορές των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι αποφεύγουν πλέον τους πολύ θερμούς μήνες, που συμπίπτουν και με υψηλότερες τιμές αλλά και μεγάλους αριθμούς τουριστών, και αυξάνουν τις επισκέψεις τους πριν και μετά το καλοκαίρι. Επιπλέον, όπως είναι εμφανές σε όσους κάνουν μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, η πρωτεύουσα και δευτερευόντως και η συμπρωτεύουσα έχουν πλέον αναδειχθεί σε αυτοτελείς προορισμούς και όχι ενδιάμεσους σταθμούς για τα νησιά και άλλους προορισμούς.
Ο τουρισμός δεν πάει με αυτόματο πιλότο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν έτσι στο δεκάμηνο στα 20,935 δισ. σε σχέση με 20,459 δισ. για ολόκληρο το 2023. Ηδη δηλαδή έχουν εισπραχθεί 476 εκατ. περισσότερα στο δεκάμηνο από ό,τι στο περυσινό δωδεκάμηνο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν πλέον για φετινά έσοδα της τάξης των 22 δισ. και αφίξεις που θα ξεπεράσουν τα 39 εκατομμύρια επισκέπτες και πιθανότατα θα αγγίξουν τα 40 εκατομμύρια.
Και μόνο κατά τον Οκτώβριο όμως οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού ήταν υψηλές: σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,7% στα 2,176 δισ., έναντι 1,8 δισ. τον Οκτώβριο του 2023 και 1,5 δισ. τον Οκτώβριο του 2022.
Στην Ελλάδα για φαγητό και διασκέδαση
Οι πρώτες ενδείξεις για τον Νοέμβριο παραπέμπουν επίσης σε πολύ υψηλά έσοδα, καθώς στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η επιβατική κίνηση εξωτερικού εμφανίζεται αυξημένη κατά 15,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά, κατά τους πρώτους ένδεκα μήνες του έτους η κίνηση εξωτερικού του αεροδρομίου της Αθήνας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 15,5% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2023.
Αλλά και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη, η επιβατική κίνηση εξωτερικού εμφανίζεται τον Νοέμβριο αυξημένη κατά 23,2% και για το σύνολο του ενδεκαμήνου 2024 κατά 6,4%.
Την ίδια ώρα πρόδρομοι δείκτες, όπως ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων και οι πανευρωπαϊκές έρευνες ταξιδιωτικού κλίματος, δείχνουν βελτιωμένες επιδόσεις και για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.
Πηγή: kathimerini.gr