Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, παραχώρησε συνέντευξη στo δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη συζήτηση αναφέρθηκε στις προσφυγικές ροές, την πιθανότητα επιστροφής των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, το «Τουρκοσυριακό μνημόνιο» και τον ηγέτη της Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι.
Για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων
Η κ. Βούλτεψη επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ανάλυση για την πιθανότητα επιστροφής των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. «Όχι σε βιαστικές αναλύσεις. Πού να γυρίσουν οι Σύροι πρόσφυγες;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία και την έλλειψη ασφαλούς περιβάλλοντος για την επιστροφή τους.
Οι προσφυγικές ροές από Τουρκία και Λιβύη
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός ανέλυσε τη γεωγραφική προέλευση των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας ότι οι διακινητές εκμεταλλεύονται περιοχές όπως η Τουρκία και η Λιβύη για να προσεγγίσουν πρόσφυγες και μετανάστες. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία και το Τομπρούκ της Λιβύης», δήλωσε, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία αυτών των περιοχών για τα δίκτυα διακίνησης.
Για τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι
Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και στον ηγέτη της Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, Τζολάνι, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τη σταθερότητα της περιοχής. «Κρατάνε ένα χαμηλό προφίλ, αλλά το Ισραήλ τον αποκάλεσε “προβατόσχημο λύκο”», ανέφερε, υποδηλώνοντας ότι η φαινομενική μετριοπάθεια μπορεί να κρύβει πιο επικίνδυνες προθέσεις.
Το «Τουρκοσυριακό μνημόνιο» και οι συνέπειες
Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκε επίσης στο «Τουρκοσυριακό μνημόνιο», σημειώνοντας τις επιπτώσεις που έχει για τις προσφυγικές ροές και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για σταθερή και πολυμερή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη γεωπολιτική αστάθεια και τα μεταναστευτικά δίκτυα.
Η κ. Βούλτεψη κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και πολυδιάστατες λύσεις για την προσφυγική κρίση, χωρίς να γίνονται απλοϊκές προσεγγίσεις ή βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Πηγή: newpost.gr