Το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να παρουσιάσει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο «κλείνει» μεν το τρέχον έτος, ανοίγοντας, ωστόσο, για πρώτη φορά ένα παράθυρο ευκαιρίας για την στέγαση των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και πάγιο αίτημα του μόνιμου προσωπικού του Ενόπλων Δυνάμεων, που μετατίθεται σε ακριτικές περιοχές υπηρετώντας σε μονάδες ετοιμότητας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει ένα ευρύ οικιστικό πρόγραμμα 4.000 κατοικιών, με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Τον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στα μέσα του μήνα, λέγοντας πως «όποιον μεταθέτει κάπου η πατρίδα, είτε μόνο του είτε με την οικογένειά του, θα του δίνει – στο επαγγελματικό στέλεχος – και ένα κλειδί για ένα σπίτι, όπως γίνεται σε όλους τους προοδευμένους στρατούς σε αυτόν τον πλανήτη».
Σημειωτέον ότι οι πρώτες 1.000 υπό ανέγερση κατοικίες αναμένεται να καλύψουν άμεσες ανάγκες στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου μετατίθεται κατά προτεραιότητα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα, το οικιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιών του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος), δηλαδή σε 54 οικοδομικά συγκροτήματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, όμως, το 15% του συνολικού αριθμού των κατοικιών θα διατίθεται σε γιατρούς του ΕΣΥ, δασκάλους και καθηγητές που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία στις περιοχές διορισμού τους, ιδίως όταν πρόκειται για παραμεθόριες και τουριστικές.
Για την επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου, μέρος του οποίου υλοποιείται ήδη με την ανέγερση των πρώτων 1.000 κατοικιών απαιτείται, ωστόσο, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, η οποία περνά μέσα από μια σειρά δομικών αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει την αντικατάσταση της σημερινής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) από ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Ο στόχος της παραπάνω επιλογής είναι διττός, καθώς αφενός θα υπάρξει μεγαλύτερος εξορθολογισμός ως προς τη διαδικασία αξιοποίησης, η οποία θα εξελίσσεται πλέον με άλλη δυναμική ως προς την ανάδειξη της εμπορικής αξίας των ακινήτων.
Και αφετέρου, το νέο Νομικό Πρόσωπο αναμένεται να ενέχει τη μορφή Εταιρίας Αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ), ώστε να εγγυάται τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Όπως για παράδειγμα, τις υποδομές των 10 στρατοπέδων που συγχωνεύονται στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια της Νέας Δομής τους, με τη δεύτερη φάση να τοποθετείται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.
Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου (ΤΑΕΘΑ) ως υπερώνυμου των σημερινών Ταμείων των τριών Κλάδων που διαχειρίζονται μεμονωμένα τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ), ώστε η διαχείριση των ακινήτων να εξελίσσεται με κοινά πρότυπα.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Πηγή: protothema.gr