Τον προβληματισμό του σχετικά με την απώλεια εδάφους σε πόρους και αρμοδιότητες, εκφράζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’ και διατελέσας δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας.
Ο ίδιος, μιλάει για την θητεία της Δημοτικής Αρχής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη που έκλεισε ήδη έναν χρόνο, λέγοντας πως είχε περίοδο… χάριτος, και ξεκαθαρίζει πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις προσπάθησαν να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχουν ολοκληρωθεί στην πράξη.
Τονίζει πάντως, πως απαιτείται να συσταθεί μία ξεχωριστή υπηρεσία για την Πολιτική Προστασία από τον Δήμο Ρόδου που θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και επανδρωμένη γι’ αυτό το αντικείμενο και να μην αποτελεί, μόνον θέμα εθελοντισμού.
• Κύριε Κορδίνα, η Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη κλείνει ένα χρόνο θητείας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι η πρώτη χρονιά. Στην Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη, βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά για πρώτη φορά και είθισται, η πρώτη χρονιά να είναι μία ‘περίοδος χάριτος’. Θα έλεγε κανείς ότι πρώτα έπρεπε να πληροφορηθούν για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, να ενημερωθούν για τα προβλήματα τα οποία πρέπει να απαριθμήσουν και ιεραρχήσουν, να κοιτάξουν τις δυνατότητες του Δήμου Ρόδου από κάθε άποψη και κυρίως τις οικονομικές, για να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να παράξουν. Άρα λοιπόν, αυτή η πρώτη χρονιά που έκλεισε δεν είναι άξια κριτικής.
Η μόνη κριτική που θα μπορούσα να κάνω είναι αναφορικά με τη συνεχή αντιπαράθεση του νυν δημάρχου με τον προκάτοχό του. Αυτό έχει κατά κάποιο τρόπο κουράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την καινούργια χρονιά, δεν θα συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση με τους ίδιους ρυθμούς και με τα ίδια επιχειρήματα.
• Η αλήθεια είναι ότι οι αντιπαραθέσεις, έχουν χτυπήσει ‘κόκκινο’ σε κάθε συνεδρίαση…
Πράγματι, και νομίζω ότι αυτό το κλίμα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Ούτε τον τόπο, ούτε τους ανθρώπους του, ούτε κανέναν. Θεωρώ ότι το παρελθόν είναι παρελθόν και ό,τι έγινε, έγινε. Καλό είναι ό,τι κάνει ο καθένας, να μην μένει στις συγκρίσεις με το παρελθόν. Αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, να χαράξει την δική της πορεία και πάνω σε αυτά που θα κάνει (ή δεν θα κάνει) να κριθεί. Δεν θα κριθεί με βάση την τετραετία του κ. Αντώνη Καμπουράκη. Πρέπει να έχει το δικό της πλάνο, το δικό της όραμα, τη δική της πορεία και να πάψει πια να συγκρίνει εάν το κάνει καλύτερα ή χειρότερα από τον προκάτοχό της. Πρέπει να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή και να σταματήσει η κάθε αντιπαράθεση με βάση αυτό το σκεπτικό.
• Είχατε αναφέρει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει συνέχεια πόρους και αρμοδιότητες με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Βλέπουμε ότι αποδυναμώνεται συστηματικά.
Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει συνέχεια έδαφος και αυτό δείχνει τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το δήθεν επιτελικό κράτος, το οποίο στην πράξη μόνον επιτελικό δεν είναι και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Ακόμη και τα παρατηρήτρια τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, είναι απλά οι ‘χωροφύλακες’ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή, εκείνοι πρέπει να χαράξουν την πολιτική τους για το πώς θα πορευτεί, με ποια χρήματα θα πορευτεί η αυτοδιοίκηση και από εκεί και πέρα, οι Δήμοι καθίστανται διεκπεραιωτές μίας πολιτικής, την οποία δεν έχουν ψηφίσει, ούτε αποφασίσει, ούτε έχουν εντολή από τους πολίτες να εφαρμόσουν ό,τι θέλουν. Άρα, το τι ζητάει ο κόσμος από την Τ.Α. και το τι δίνει το κεντρικό κράτος σε αυτή, απέχει παρασάγγας. Γι αυτό και η Τ.Α. απαξιώνεται στα μάτια του πολίτη συστηματικά και τεχνηέντως. Και όσο γίνεται αυτό, καθίσταται επικίνδυνο, καθώς, στο τέλος θα καταντήσει κενό γράμμα. Δηλαδή, δεν θα πιστεύει πια ο πολίτης ότι η Τ.Α. είναι ένας θεσμός που θα βρίσκεται δίπλα του, κοντά του για τα μικρά και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Προχωρώντας με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να ιδιωτικοποιήσουν αρκετούς ακόμη χώρους της Τ.Α. οι οποίοι, ακόμη αντιστέκονται. Θα βλέπουμε συνεχώς, να μας λένε «ο ιδιώτης το κάνει καλύτερα»… Το είδαμε στην καθαριότητα, το βλέπουμε στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ και μετά μάλλον θα έχουν σειρά, τα λιμάνια.
Βλέπετε, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν είναι τυχαίοι. Προφανώς είναι συμφωνημένα από τον καιρό των μνημονίων και τώρα άρχισαν να… ξεφυτρώνουν. Η Τ.Α. έχει δεχτεί πολλές απώλειες όπως οι παραλίες, τα αεροδρόμια κ.λπ. Θα μείνουν απ έξω τα λιμάνια;
Ξεχάσαμε τον αγώνα που κάναμε για τα Λιμενικά Ταμεία, να γίνουν δημοτικά (επί εποχής του Κώστα Καΐσερλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και της τότε ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου); Είναι αναπτυξιακός πόρος και εν πάση περιπτώσει, είναι τοπική υπόθεση του κάθε Δήμου. Όλα αυτά, χάνονται και το βλέπουμε μπροστά μας.
• Να πάμε στα θεσμικά. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στη Ρόδο, το ΥΠΕΣ πρότεινε αλλαγές για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Πώς είδατε αυτές τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν;
Ήταν άκαιρο. Η Τ.Α. ζητούσε πολλά άλλα πράγματα, παρά μία καινούργια μεταρρύθμιση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν είτε του ‘Καποδίστρια’, είτε αργότερα του ‘Καλλικράτη’ είναι ανολοκλήρωτες (!).
Είναι πάντα μεγάλα… λόγια που δεν προχωρούν. Το είδαμε με τον Καλλικράτη. Έλεγαν πως θα ήταν οι Δήμοι, με δικά τους έσοδα και ανεξάρτητοι για να διαχειριστούν τα του οίκου τους και πού έφτασαν σήμερα. Ήταν μια πολύ καλή αναπτυξιακή πρόταση, αλλά χωρίς να εφαρμοστεί στην πράξη όπως έπρεπε. Τόσο για τον κόσμο, όσο και για εκείνους που ασχολούνται με την Τ.Α. ήταν μία παγίδα. Και πέσαμε μέσα… Όσοι είχαν τις αντιρρήσεις τους, τώρα δικαιώνονται. Άρα λοιπόν, όλα αυτά που μας λένε για νέες μεταρρυθμίσεις, προφανώς θα μας οδηγήσουν στο πώς θα χάσει η Τ.Α. ακόμη μεγαλύτερο έδαφος. Και όσο χάνει έδαφος ο πρώτος βαθμός, έχει αντίκτυπο στον πολίτη, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Δήμο, τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου.
Το κλειδί για την καλή οργάνωση του Δήμου, είναι τα τοπικά συμβούλια. Αν τους δοθεί προϋπολογισμός, προσωπικό και κάποια μέσα, θεωρώ ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα η καθημερινότητα των δημοτών. Ο υδροκεφαλισμός της κεντρικής διοίκησης, αποδείχθηκε πως δεν αποδίδει στην πράξη.
• Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο Δήμος Ρόδου;
Το είδαμε πρόσφατα με τις πλημμύρες και με ό,τι βιώσαμε με τις πυρκαγιές. Συνεπώς, το ζήτημα των καλών και σωστών υποδομών, θεωρώ ότι είναι από τα μείζονα θέματα που πρέπει να δει ο Δήμος. Βέβαια, οι αρμοδιότητες, περιπλέκονται (ποιος έχει τους δρόμους, ποιος τα ποτάμια, ποιος τα ρέματα κ.ο.κ.) δημιουργώντας μία σύγχυση για το ποιος πρέπει να επιχειρήσει και για ποιο πράγμα. Αυτό απαιτεί ένα ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, για να δει ο καθένας ‘τα του οίκου του’ προκειμένου να μπορέσει να σχεδιάσει και να κάνει τον προγραμματισμό του.
Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία. Θεωρώ ότι ο Δήμος Ρόδου, θα έπρεπε να έχει μία υπηρεσία, καλά οργανωμένη και επανδρωμένη γι’ αυτό το αντικείμενο. Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα εθελοντισμού. Ούτε να βάζουν υπαλλήλους που είναι εργατικό δυναμικό κ.λπ.
Η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι αυτούσια υπηρεσία, καλά οργανωμένη και άρτια επανδρωμένη με ξεχωριστό προϋπολογισμό, προκειμένου να επιχειρεί σωστά και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά εν τη γενέσει τους.
Μιχάλης Κορδίνας: «Η Δημοτική Αρχή πρέπει να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή και να σταματήσει κάθε αντιπαράθεση με το παρελθόν»
![](https://www.dimokratiki.gr/wp-content/uploads/2024/08/kordinas-michalis.jpg)