Ειδήσεις

Ανατροπές σε τουρισμό και εστίαση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1 Μαρτίου – Τι σημαίνει για ωράρια και αμοιβές

Ανατροπές για 50.000 επιχειρήσεις και περίπου 700.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση φέρνει η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας  εργασίας στους εν λόγω κλάδους από την 1η Μαρτίου του 2025.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από το Σεπτέμβριο του 2024 που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους δυο κλάδους μέχρι και τον Δεκέμβριο, στο μέτρο έχουν ανταποκριθεί περίπου 2.500 επιχειρήσεις (5% του συνόλου). Η πλειονότητα αδιαφορεί παντελώς είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για την υποχρεωτικότητα της ψηφιακής κάρτας, είτε επειδή –όπως συμβαίνει συνήθως- ελπίζουν σε παράταση προθεσμίας.

Θέμα παράτασης της προθεσμίας ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εργασίας ενώ τα κενά πληροφόρησης για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις από τη στιγμή που θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα αντιμετωπιστούν με μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση η οργάνωση του χρόνου εργασίας με ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε αμοιβές, ωράρια, και συμβάσεις απασχόλησης.

Με την ψηφιακή κάρτα κάθε αμοιβή θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και θα ελέγχεται απευθείας από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ για παράδειγμα που πρωτοεφαρμόστηκε η ψηφιακή κάρτα, αποκαλύφθηκαν αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες σε ποσοστό άνω του 60%.
Στα ωράρια εργασίας θα σταματήσει  το φαινόμενο της εικονικής μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με βάση τις ώρες έναρξης και λήξης εργασίας που θα περνιούνται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της ψηφιακής τους κάρτας. Παράλληλα θα αποκαλυφθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη απασχόληση όπου οι εργαζόμενοι είτε δουλεύουν τελείως ανασφάλιστοι, είτε ασφαλίζονται για σύμβαση 4ωρης εργασίας ενώ δουλεύουν και πληρώνονται για 10ωρο.

Με την ψηφιακή κάρτα το 4ωρο και το 10ωρο θα ελέγχονται αυτόματα και κάθε παρέκκλιση από το ωράριο που θα περνάει στην ψηφιακή κάρτα του κάθε εργαζόμενου θα επισείει ποινή προστίμου ως 10.500 ευρώ.

Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προβούν σε προσλήψεις για να μην “συλληφθούν” να απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους στην ψηφιακή κάρτα εργαζόμενους με 7ήμερη εργασία όπως συμβαίνει σήμερα ιδίως σε επιχειρήσεις της εστίασης, όπου είναι “κοινό μυστικό” ότι το μόνιμο προσωπικό απασχολείται όλη την εβδομάδα ενώ για τα Σαββατοκύριακα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι συμβάσεις απασχόλησης θα είναι για 6 ημέρες την εβδομάδα που σημαίνει ότι για την έξτρα ημέρα (7η) που δεν θα μπορεί να απασχολούνται τα ίδια άτομα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσλάβουν προσωπικό με κανονικές συμβάσεις εργασίας πέραν των εργαζομένων που θα ζητούν για τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποχρεούνται, από την ημερομηνία ένταξής τους, να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω δανεισμού.
Για τις εν λόγω επιχειρήσεις, εφόσον ο κύριος ΚΑΔ επιχείρησης – εργοδότη στο TAXIS εντάσσεται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, εκ των οποίων κάποιες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην ψηφιακή κάρτα, υπάρχει πλέον υποχρέωση εφαρμογής του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων τους.

 

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου