Ειδήσεις

Γ. Πάππου: Μηχανισμός επανεκλογής δημάρχων ο ΔΗΦΟΔΩ

Λάβρος κατά των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών από το 1994 και μετά εμφανίστηκε σήμερα μιλώντας στον  SKY και στην Μαίρη Φώτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου ο οποίος έκανε λόγο για εξαπάτηση των επιχειρηματιών ως προς τη χρήση του ΔΗΦΟΔΩ.

Μάλιστα ο κ. Πάππου δήλωσε πως τα χρήματα του δημοτικού φόρου όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν για αναπτυξιακά έργα και δράσεις αλλά «τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες δράσεις και για την λειτουργία μηχανισμών επανεκλογής δημοτικών συμβούλων ή και δημάρχων γενικότερα».

Εκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τη δημοτική αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να συνεχίσουν να δίνουν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι επαγγελματίες και τα μέλη των οικογενειών τους είναι χωρίς ασφάλιση αφού αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Πάππου στον SKY:

«Περιμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι το Ανώτατο Οργανο στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση  να ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα αρμόδια υπουργεία, τις Ομοσπονδίες, του Συλλόγους  και τα μέλη μας για τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, είχαμε την τιμή να έχουμε ως ομιλητή κ. Σίμο Παρασκευά ο οποίος την εποχή που ο ΔΗΦΟΔΩ γεννήθηκε και άρχισε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή, το 1994, ήταν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και αργότερα αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Μας ανέφερε λεπτομερώς την εμπειρία του από τις επαφές και συναντήσεις που είχε τότε τόσο με τον δήμαρχο Γιώργο Γιαννόπουλο όσο και με τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη οι οποίοι είχαν υποσχεθεί ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί επιτροπή συνδιαχείρησης του ΔΗΦΟΔΩ στην οποία θα συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου, του εμπορικού επιμελητηρίου, του οικονομικού επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι του δικηγορικού και του ιατρικού συλλόγου προκειμένου να συναποφασίζονται δράσεις και σχέδια απαραίτητα για την ανάπτυξη της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα. Δυστυχώς οι διοικήσεις όλων των συλλογικών αυτών οργάνων εξαπατήθηκαν, διότι δεν πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την ανταποδοτικότητα του ΔΗΦΟΔΩ και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα για την ανάπτυξη του νησιού και της Δωδεκανήσου. Δυστυχώς τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες δράσεις και για την λειτουργία μηχανισμών επανεκλογής δημοτικών συμβούλων ή και δημάρχων γενικότερα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι είπαν απευθυνόμενοι προς τους επιχειρηματίες χαρακτηριστικά “τι είναι για εσάς 1.000 και 2.000 ευρώ” όταν αυτοί οι κύριοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 80% των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών του τόπου μας είναι ανασφάλιστοι όχι από δική τους επιλογή αλλά από ανάγκη. Πρέπει να γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι, ότι δεν μένουν ανασφάλιστοι μόνον οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Δεν μας περισσεύουν λοιπόν χρήματα για να τα πετάμε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα ήταν αντίθετος στην καταβολή του ΔΗΦΟΔΩ αν τα χρήματα προορίζονταν για έργα όπως είχαν υποσχεθεί και αν συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αν δηλαδή τα λεφτά έπιαναν τόπο.

Ας παραδειγματιστούν οι δήμοι της περιοχής μας, από τη λειτουργία των υπόλοιπων δήμων της χώρας όπου δεν υπάρχει η επιβολή του δημοτικού φόρου. Μόνο στη Δωδεκάνησο ισχύει ο δημοτικός φόρος, πουθενά αλλού. Οι υπόλοιποι δήμοι, χωρίς να έχουν να εισπράξουν δημοτικό φόρο, τα καταφέρνουν και μάλιστα πολύ καλά και οπωσδήποτε καλύτερα από εμάς.Είναι και πιο τακτοποιημένα και πιο καθαρά και πιο νοικοκυρεμένα και μάλιστα δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους επαγγελματίες αλλά και τους δημότες. Πώς είναι δυνατόν οι υπόλοιποι δήμοι να τα καταφέρνουν κι εμείς εδώ να συζητάμε πως αν καταργηθεί ο ΔΗΦΟΔΩ θα καταρρεύσει ο δήμος Ρόδου. Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται μόνον προς χάρη εντυπώσεων χωρίς να έχουν καμία βάση και χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Θα πρέπει κάποια στιγμή οι δήμοι να αξιοποιήσουν την τεράστια περιουσία που έχουν αν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Τα γραφεία του ΔΗΦΟΔΩ δεν στεγάζονται σε ένα από τα δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα του δήμου, αλλά σε ιδιωτικό ακίνητο το οποίο κοστίζει πάρα πολλά ακίνητα στο ροδιακό λαό λόγω των μηνιαίων μισθωμάτων εν μέσω κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ δεν είναι μία απαίτηση μόνο του επιμελητηριακού κόσμου, αλλά του συνόλου του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου και των εκπροσώπων τους».

ipaper.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου