Η Ελλάδα “παρακολούθησε” την ημέρα επισήμων δοκιμών που έγινε στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, αναφέρει σε ανάρτησή του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Όπως γράφει το CNN Türk η συγκεκριμένη επίδειξη που έγινε στον κόλπο του Αξάζ, στα ανατολικά του κόλπου της Μαρμαρίδας, είχε μάτια από την Ελλάδα και στον αέρα αλλά και στη θάλασσα: “Σύμφωνα με εικόνες ραντάρ, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Greek Heron παρακολουθούσε την άσκηση εκτός τουρκικού εναέριου χώρου. Επιπλέον, ελληνικά πολεμικά πλοία και συστήματα επιτήρησης γύρω από τη Ρόδο παρακολούθησαν στενά την άσκηση”.
Όπως γράφει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο: “Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατασκευάζουν συνολικά 31 νέα πολεμικά πλοία για να αυξήσουν τη δύναμή τους στη θάλασσα. Μεταξύ αυτών των έργων ξεχωρίζουν το αντιτορπιλικό αεράμυνας TF2000, το αεροπλανοφόρο και το πρώτο εθνικό υποβρύχιο. Οι εξελίξεις αυτές επιτάχυναν τα σχέδια της Ελλάδας για αύξηση της ναυτικής της ισχύος. Ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι τα έργα της Τουρκίας για ναυτικές πλατφόρμες ώθησαν την Ελλάδα να αναζητήσει νέα πλοία”.
Η Milliyet λέει πως η Ελλάδα παρακολούθησε συγκεκριμένα το σενάριο απόβασης και κατάληψης νησιού: “Η Ελλάδα παρακολούθησε επίσης την άσκηση με ραντάρ σε πολεμικά πλοία και εγκαταστάσεις επιτήρησης εντός και γύρω από τη Ρόδο”, γράφει η Milliyet και προσθέτει: “Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οργανώθηκε επιχείρηση αμφίβιας επιδρομής στο νησί Yılancık. Η αεροπορική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με πεζοναύτες που μεταφέρθηκαν από ZAHA και LCM. Εκτός από τα όπλα τους, οι πεζοναύτες βγήκαν στη στεριά με 55 κιλά εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών κράνη, βαλλιστικών προστατευτικών γιλέκων, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, σακιδίων πλάτης και θερμικών κιάλια”.
Από την πλευρά της η Yeni Birlik αναφέρει: “Το UAV Heron της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησε την άσκηση από σημείο κοντά στις περιοχές όπου βρίσκονται τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Στις εικόνες που αντικατοπτρίζονται στο Flightradar24, το UAV φάνηκε να πετά γύρω από το Αξάζ και το Νταλαμάν (η επαρχία που περιλαμβάνει την αρχαία Καύνο, ανατολικά του Αξάζ και δυτικά της Μάκρης). Ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το Hero δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, πιστεύεται ότι η κίνηση αυτή έγινε από την Ελλάδα για έναν πολύ στρατηγικό σκοπό παρατήρησης”.
Πηγή: capital.gr