Ειδήσεις

Β. Υψηλάντης: Nα συμπεριληφθούν στην ρύθμιση για τα”κόκκινα” δάνεια και της Συνεταιριστικής Δωδεκανήσου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Δένδια, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια με τους ίδιους όρους και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, κατάθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι τέσσερις βουλευτές από περιοχές της χώρας που λειτουργούσαν συνεταιριστικές τράπεζες, των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Υψηλάντης οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε είναι το εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: Ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Τη χρονική αυτή περίοδο, η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο σχετικά με την οριστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, χωρίς παράλληλα να προκαλούνται παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στη ρύθμιση αυτή είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ανακληθεί οι άδειες σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι άδειες λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Εθνική Τράπεζα και τον Δεκέμβριο του 2013 ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών ακόμα συνεταιριστικών τραπεζών (Ευβοίας, Δωδεκανήσου και Δυτικής Μακεδονίας), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Alpha Bank.

Οι τράπεζες αυτές αποτελούσαν πηγή χρηματοδότησης για δεκάδες χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις. Ένας από τους κύριους λόγους της ανάκλησης των αδειών τους ήταν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Με την ανάκληση των αδειών των τραπεζών αυτών, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, «εγκλωβισμένοι» στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς, υπό αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στην ίδια δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από τις προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις των δανειοληπτών των τραπεζών σε εκκαθάριση διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Εάν δεν γίνει συγκεκριμένη αναφορά και νομοθετική ρύθμιση για αυτούς τους δανειολήπτες, δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την επικείμενη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Το γεγονός αυτό θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές και παράλληλα θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για λόγους δεοντολογίας, ίσης αντιμετώπισης των πολιτών και ουσιαστικής ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και οι δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, με τους ίδιους όρους, και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου