Το αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις

Το εκλογικό αποτέλεσμα που πρόκειται να βγάλει η κάλπη των ευρωεκλογών την Κυριακή το βράδυ, δεν πρόκειται άμεσα να αλλάξει τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα είναι στη θέση της και την προσεχή Δευτέρα. Κι όμως, το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι, θα πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό αλλά και στα εσωτερικά των κομμάτων, μικρών και μεγάλων. Διότι είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σοβαρά και τις ηγεσίες μικρότερων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μείζον όμως αφορά το τι πρόκειται να συμβεί με τα δύο μεγάλα κόμματα, εκ των οποίων μοιραία εξαρτάται η διακυβέρνηση του τόπου. Ασφαλώς και δεν κρίνεται άμεσα η κυβέρνηση. Αλλά το αποτέλεσμα θα παίξει μείζονα ρόλο. Κι υπάρχουν τα ακόλουθα εναλλακτικά σενάρια, που ήδη επεξεργάζονται τα ηγετικά επιτελεία των κομμάτων:
• Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο να νικήσει η Ν.Δ.. δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες. Αλλά θεωρητικά είναι υπαρκτό. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι οι επιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ θα είναι σεισμικές, κι ούτε ο γνωστός σεισμολόγος Γ. Σταυρακάκης, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα μπορέσει να σώσει τον Γιώργο Παπανδρέου, που θα υποχρεωθεί άμεσα σε παραίτηση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εγκλωβιστεί και πάλι σε μακρά περίοδο εσωστρέφειας.
Συγχρόνως, ο Κώστας Καραμανλής θα βγει πανίσχυρος και θριαμβευτής εντός κι εκτός του κόμματός του και το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να εξαργυρώσει τη νίκη του αυτή με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

• Το δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο να νικήσει το ΠΑΣΟΚ αλλά η διαφορά του από τη Ν.Δ. να είναι μικρή, σαφώς μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Στην περίπτωση αυτή, η Ν.Δ. μπορεί να μη θριαμβολογήσει, αλλά είναι προφανές ότι για τον κ. Παπανδρέου θα είναι μια «πύρρειος νίκη». Διότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποφύγει την εσωστρέφεια και την εσωκομματική γκρίνια, καθώς μάλιστα ο ίδιος επέλεξε να διεξαγάγει μια εντελώς προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία.
• Το τρίτο αφορά το ενδεχόμενο να νικήσει το ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά που θα κυμαίνεται στην περιοχή του 2% – 3%. Ο κ. Παπανδρέου θα μιλάει ασφαλώς για νίκη, και θα είναι. Αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τραγικό για τον κ. Καραμανλή, εκτιμάται, καθώς η Ν.Δ. εγκαίρως έβαλε έστω και επικοινωνιακά τον πήχη στις 3 μονάδες, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμο. Δεν θα είναι εύκολο να επιβάλει την άποψη αυτή, αλλά δεν αποκλείεται να τα καταφέρει δεδομένου ότι διαθέτει κι ισχυρή πρόσβαση στα τηλεοπτικά μέσα.
• Το τέταρτο αφορά το ενδεχόμενο, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή θεωρείται και το πιθανότερο, το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από 3%. Εφόσον αυτό επαληθευθεί, ο κ. Παπανδρέου θα ισχυροποιηθεί ιδιαίτερα, καθώς θα θεωρείται μετά βεβαιότητας ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ο κυρίαρχος ρόλος του στο εσωτερικό του κόμματός του θα είναι αδιαμφισβήτητος. Και είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί ως ικέτες και τους εκροσώπους παραδοσιακών εντύπων και μέσων του χώρου του, που τον είχαν επί της ουσίας εγκαταλείψει εσχάτως και με τους οποίους είχε αναπτυχθεί έρις, έστω κι άτυπη. Η ισχυροποίηση του κ. Παπανδρέου θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο, άνω του 3%, είναι το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ
ΤΡΙΓΜΟΙ
Στην περίπτωση αυτή, το κλίμα θα είναι πολύ βαρύ στη Ρηγίλλης. Ακόμα κι αν άμεσα δεν αμφισβητηθεί εντός κι εκτός της Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί πολύ σοβαρό πλήγμα, από το οποίο εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσε να συνέλθει. Αν μάλιστα η διαφορά είναι άνω των 4 μονάδων, τότε θα αρχίσουν τα όργανα εντός της Ν.Δ. Και η θέση του κ. Καραμανλή, ακόμα και στη λίαν πιθανή πρωτοβουλία του για συνέδριο, θα είναι δυσχερής. Ακόμα δυσχερέστερη θα είναι η θέση της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει, ανεπιτυχώς, μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κρίση. Και στηρίζεται σε μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Αριστοτέλης Παυλίδης ο Πέτρος Δούκας, ο Γιώργος Βουλγαράκης κ.ο.κ. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ακόμα δυσχερέστερο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας, που σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή μπορεί να οδηγήσει πρόωρα σε εκλογές.