• Πριν από 24 χρόνια το ελικόπτερο έπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς, παρασύροντας στον υγρό τάφο τη νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη άτομα
Επιμνημόσυνη δέηση σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στη μνήμη της ιατρού Σοφίας Μπεφόν στο μνημείο της, στην Σκάλα Πάτμου, πραγματοποιήθηκε χθες στις 10 το πρωί από τον Δήμο Πάτμου. Η Σοφία Μπεφόν έχασε τη ζωή της πριν από 24 χρόνια, στις 14 Ιανουαρίου 2001, μαζί με τέσσερα μέλη του πληρώματος κατά τη συντριβή του ελικόπτερου του ΕΚΑΒ την ώρα που μετέφερε τον ασθενή Αγαπητό Βαρκάδο από την Πάτμο (είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο), παρασύροντάς τους στον υγρό τάφο. Η δέηση απέτινε φόρο τιμής και σεβασμού τόσο στη μνήμη της γιατρού, όσο και των πεσόντων στελεχών του ΕΚΑΒ στο μοιραίο ελικόπτερο που θυσιάστηκαν εκτελώντας το καθήκον τους.
Το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου 2001 το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Προορισμός η Πάτμος, όπου θα γινόταν αεροδιακομιδή ασθενούς σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Το ελικόπτερο προσγειώνεται δύο ώρες μετά στο ελικοδρόμιο της Πάτμου, αφού πρώτα είχε κάνει μία ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό καυσίμων.
Οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα ήταν πολύ άσχημες και έπειτα από την επικοινωνία με τον βοηθό του Γραφείου Επιχειρήσεων της Helitalia, γίνεται συμφωνία αρχικά το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη Σύρο.
Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά το τελευταίο δελτίο καιρού που λαμβάνει από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποφασίζει να συνεχίσει την πτήση προς Αθήνα.
Επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου το ελικόπτερο εξαφανίζεται από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και παύει κάθε εκπομπή…
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας και το πενταμελές πλήρωμα βρήκε ακαριαίο θάνατο. Πέντε μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου ανοιχτά του Σουνίου, κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος. Στις 18 Μαρτίου 2001, ψαράδες εντόπισαν τη σορό της άτυχης γιατρού Σοφίας Μπεφόν, στην παραλία Μπάλος των Χανίων, που έφτασε έως εκεί λόγω των θαλασσίων ρευμάτων.
Το αδικοχαμένο πλήρωμα αποτελούταν από τον κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, τον συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, την ιατρό Σοφία Μπεφόν (η οποία είχε επιλέξει την ειδικότητα της αναισθησιολόγου), τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη και τον ασθενή Αγαπητό Βαρκάδο.
Η Σοφία Μπεφόν ήταν διασώστρια του ΕΚΑΒ στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 1999, στο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές» το 2000, ενώ προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους σεισμούς της Τουρκίας.
ΕΚΑΒ: «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη»
Το ΕΚΑΒ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η 14η Ιανουαρίου δεν είναι απλώς μία ημερομηνία.
Είναι ημέρα μνήμης για το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα. Είναι ένα σύμβολο θυσίας, που μας καλεί να θυμόμαστε και να τιμούμε, αυτούς που έθεσαν την ανθρώπινη ζωή πάνω από τη δική τους.
Η οικογένεια του ΕΚΑΒ τιμά, τη μνήμη του προσωπικού της που «έπεσε» εν ώρα καθήκοντος. Το παράδειγμα των πεσόντων αποτελεί παράδειγμα για όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ, για να συνεχίσει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.
365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο πιστοί στο καθήκον οι Διασώστες, οι Νοσηλευτές και οι Ιατροί του ΕΚΑΒ με τον καθημερινό τους αγώνας αναδεικνύουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα της παροχής δημόσιας και δωρεάν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ιατρικής.
Στο μυαλό όλων είναι ΗΡΩΕΣ! Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί για τους Διασώστες, τους Νοσηλευτές και του Ιατρούς του ΕΚΑΒ μία ημέρα μνήμης και συγκίνησης.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η 14η Ιανουαρίου 2001, τότε που η Ιατρός των Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Σοφία Μπεφόν, ο Νοσηλευτής του ΕΚΑΒ Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Antonio Vacarri, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος, που επέβαιναν στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την πτώση του ανοικτά του Σουνίου.
Ήταν η πρώτη από τις τρεις συνολικά πτώσεις ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ.
Η ημέρα «θυσίας του Διασώστη» του ΕΚΑΒ, είναι η μέρα που αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους Διασώστες, τους Νοσηλευτές, τους Ιατρούς αλλά και όλα τα στελέχη που από την ίδρυση του ΕΚΑΒ, με απαράμιλλο αλτρουισμό ήθος και ευσυνειδησία, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον, έχασαν την ίδια τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων τους!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.
Στην Πάτμο το μνημείο για τους αδικοχαμένους ήρωες μας θυμίζει την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.