Εικόνα πλήρους “αποσύνθεσης” παρουσιάζει το Νοσοκομείο Ρόδου!

Εικόνα “αποσύνθεσης” παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και παρά τις διαμαρτυρίες και εκκλήσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης στο μείζον θέμα της στελέχωσης του με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Με επείγον έγγραφο τους οι προϊσταμένοι νοσηλευτές όλων των Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου γνώρισαν στη Διοίκηση του ιδρύματος ότι δεν προτίθενται εφ’ εξής να συντάσσουν και να υπογράφουν εβδομαδιαία προγράμματα προσωπικού αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Το έγγραφο των προϊσταμένων νοσηλευτών των κλινικών συνοδεύεται από επιμέρους αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές του νοσοκομείου.
Το Τμήμα Υποδοχής Επειγόντων Περιστατικών σύμφωνα με αναφορά του προϊσταμένου Βασίλη Ζιώγα βρίσκεται σε δεινή θέση. Αποχώρησαν συγκεκριμένα από τη δύναμη του τμήματος ένα άτομο για λόγους υγείας, ένας ακόμη για λόγους συνταξιοδότησης, τέσσερα άτομα από τις συμβάσεις του δήμου και δύο από τις συμβασιούχες με 6μηνη σύμβαση ενώ η μια δεν εργάζεται λόγω εγκυμοσύνης.
Στην Α’ Παθολογική κλινική που απαριθμεί 34 κλίνες εργάζονται 6 μόνιμοι υπάλληλοι, μια συμβασιούχα, δύο μαθητές και μια εθελόντρια.
Στην Β’ Παθολογική κλινική, σύμφωνα με άλλη αναφορά το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 4 άτομα, εργάζονται 2 άτομα με 6μηνη σύμβαση η οποία τελειώνει τον Αυγουστο… Οφείλονται στο προσωπικό 113 μέρες κανονικής άδειας και 95 ρεπό ενώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη αναλώσιμου υλικού.
Η Νευρολογική κλινική στελεχώνεται με 7 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εκ των οποίων το ένα με σύμβαση 6 μηνών.
Στο προσωπικό της Νεφρολογικής Κλινικής σύμφωνα με άλλη αναφορά οφείλονται 182 μέρες κανονικής άδειας και 391 ρεπό.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ουρολογική κλινική. Το προσωπικό σύμφωνα με αναφορά της προϊσταμένης της κλινικής κ. Αναστασίας Τζιανοπούλου είναι στα όρια ασφαλείας. Εργάζονται συγκεκριμένα 3 άτομα σε κυκλικό ωράριο για να καλυφθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Το υπόλοιπο των αδειών είναι 158 μέρες και τα οφειλόμενα ρεπό 152.
Η Ορθοπεδική κλινική (35 κλίνες) έχει δύναμη 10 ατόμων στο νοσηλευτικό προσωπικό εκ των οποίων η μια λείπει με άδεια ειδικότητας, οι δύο είναι με σύμβαση και η μια είναι απεσπασμένη από τη Λέρο.
Για να μπορέσει να πάρει ένα άτομο κανονική άδεια οι υπόλοιποι θα πρέπει να δουλέψουν με ένα ρεπό και το προσωπικό σε κάθε βάρδια να είναι σε κατάσταση ασφαλείας ακόμη και τις αργίες.
Για το Αναισθησιολογικό Τμήμα η προϊσταμένη κ. Αθηνά Γαβριά αναφέρει ότι τα οφειλόμενα ρεπό είναι… 357 ενώ εκκρεμούν οι ειδικές και οι κανονικές άδειες του 2009. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων κυρίως ναρκωτικών απαραίτητων για την καθημερινή διαχείριση των χειρουργείων.
Ομοια είναι η εικόνα και στην Α΄χειρουργική.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις-αναφορές οδήγησαν τους προϊσταμένους των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να συντάξουν και να αποστείλουν στη διοίκηση το ακόλουθο “τελεσίγραφο”:
Κε Διοικητή,
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα υπομονής, ανοχής και άσκοπης αναμονής εκπλήρωσης των υποσχέσεων για στελέχωση των τμημάτων του νοσοκομείου μας με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας πούμε ότι δεν θα ανεχθούμε πλέον αυτή την κατάσταση.
Ως προϊστάμενοι νοσηλευτές των τμημάτων του νοσοκομείου μας, δεχόμαστε καθημερινά τα πυρά της αγανάκτησης του προσωπικού, αφού δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση από κανέναν άλλον πραγματικά υπεύθυνο για το χάλι αυτό.
Κατηγορούμαστε καθημερινά για σύνταξη εβδομαδιαίων προγραμμάτων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων στα τμήματά μας και για προβλήματα στις οικογενειακές τους σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε απολογούμενοι σε ασθενείς και συγγενείς αυτών για καθσυτερήσεις στην νοσηλεία τους, σε εξετάσεις και γενικότερα για όλα εκείνα τα οποία θα έπρεπε να δίνει ένα εθνικό σύστημα υγείας και εμείς δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε (αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας με λίγα λόγια).
Δεν περιμένουμε από τους ασθενείς να κατανοήσουν τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και να μας δικαιολογήσουν, αντίθετα εμείς προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε σε εκείνους.
Εργαζόμενοι με 12 και 15 συνεχείς βάρδιες, 4-5 νυχτερινά στη σειρά, ασθένειες που τις περνάμε στα πόδια μας, προκειμένου να μην επωμιστεί επιπλέον έργο ο συνάδελφός μας (τα νοσήματα φθοράς καθώς και συναισθηματικές διαταραχές γνωρίζετε ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό στο προσωπικό του νοσοκομείου μας).
Τα ρεπό έχουν συσσωρευτεί (σε σημείο τέτοιο που δεν επιδέχονται καμία σύγκριση με άλλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία της χώρας μας), χρωστάμε άδειες του 2008 και του 2009, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθούν ειδικές άδειες από τμήματα που τις δικαιούνται (ΜΕΘ, ΜΕΠΕ, Χειρουργείο κ.τ.λ.).
Σε καμία περίπτωση αυτό το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί πλέον να προσφέρει αξιοπρεπείς και κυρίως ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, όσο φιλότιμο και αυτοθυσία να δείξει (αριθμητικά πλέον είναι αδύνατο, αφού δεν αποτελεί ούτε προσωπικό ασφαλείας).
Επίσης, γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου μας αποτελείται από βοηθούς νοσηλευτών 2ετούς εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι νομικά κατοχυρωμένοι να μην εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα (νοσηλεία ασθενών) με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο.
Αυτούς τους ανθρώπους εμείς τους έχουμε και εκτελούν υπεύθυνες νοσηλευτικές βάρδιες (στα περισσότερα τμήματα μόνοι τους).
Εάν συμβεί κάποιο λάθος από αυτούς τους εργαζόμενους (που μπορεί να είναι πολύ καλύτεροι και πιο έμπειροι και στην ουσία εκμεταλλευόμαστε το φιλότιμό τους), εμείς θα απολογούμαστε και θα θεωρούμαστε ποινικά υπεύθυνοι που τους αναθέτουμε αλλότρια καθήκοντα.
Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθημερινή έλλειψη σημαντικών αναλώσιμων υλικών (τόσο από το φαρμακείο όσο και από την αποθήκη υλικού), κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε και την έλλειψη υλικών με “πατέντες”, ώστε να μην εκτεθούμε στους ασθενείς, αλλά και αυτές μας τελείωσαν.
Δεν γίνεται τη μία ημέρα να παίρνουμε για παράδειγμα γάζες και συσκευές ορού, την επομένη να μην υπάρχει απόθεμα και να περιμένουμε εβδομάδες για να ξαναέρθουν στο τμήμα μας (φαρμακοποιός δεν υπάρχει, παραγγελίες δεν γίνονται, βγάλτε τα συμπεράσματά σας).
Η κατάσταση αυτή μας αναγκάζει πλέον να σκεφτούμε ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε κάποια στιγμή απολογούμενοι για σοβαρά λάθη που θα συμβούν στα τμήματά μας, οπότε πρέπει να προστατεύσουμε και εμάς και τις οικογένειές μας από τυχόν ποινικές ευθύνες (το μόνο σίγουρο είναι ότι το φιλότιμο και η αυτοθυσία δεν θα μας βοηθήσουν).
Ετσι, καταλήξαμε στην απόφαση να μην συντάξουμε ούτε να υπογράψουμε άλλα εβδομαδιαία προγράμματα πέραν της εβδομάδος από 1η έως και 7η Ιουνίου 2009 (τα οποία έχουν δοθεί).
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο, μη έχοντας άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την κατάσταση και να προστατευτούμε (και χωρίς να υπάρχει απώτερος σκοπός για δημιουργία εντυπώσεων ή να προκαλέσουμε δυσλειτουργία στο νοσοκομείο μας).
Από την 8η Ιουνίου επομένως η ευθύνη για την σύνταξη προγραμμάτων θα βαρύνει εσάς και όχι τους προϊσταμένους των νοσηλευτικών τμημάτων.
Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στον σύλλογο εργαζομένων, στον οποίο αναθέτουμε την νόμιμη εκπροσώπησή μας για όποιο θέμα προκύψει ή ποινική ευθύνη.
ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ:
(Ακολουθούν υπογραφές 14 τμημάτων καθώς και επιμέρους αναφορές των προϊσταμένων).