• Τι δηλώνουν Γ. Νικητιάδης, Β. Παπανικόλας, Κ. Γαβαλά και Π. Μπουλιέρης
Στις 12 Φεβρουαρίου, στην 4η ψηφοφορία αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας. Η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται κάθε πέντε ημέρες. Οι δυο πρώτες απαιτούν 200 ψήφους, η 3η 180, η 4η 151 και η 5η σχετική πλειοψηφία.
Με διάγγελμα και την επιλογή του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα που έχει εκλεγεί τρεις φορές με διακομματική συναίνεση στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας, έκλεισε το θέμα της προεδικής εκλογής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης, δίνοντας το στίγμα των επιλογών του, αφού αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να «σέρνεται» η σχετική συζήτηση, που μονοπωλούσε τις τελευταίες ημέρες:
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να συνεχίσει την παράδοση της επιλογής υποψηφίου Προέδρου από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο που ξεκίνησε με την πρώτη εκλογή Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας το 1995, ούτε να ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την οποία δεν υπήρχε θετική εικόνα στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Κων/νου Τασούλα για το ύπατο αξίωμα, δεν υιοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, που χθες κατέθεσε τη δική του πρόταση. Τον Τάσο Γιαννίτση προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για το προεδρικό μέγαρο, το όνομα του οποίου είχε άλλωστε διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε στο σχεδιασμό του για την Προεδρία μία κεντροαριστερή υποψηφιότητα.
Στενά κομματική επιλογή για να ικανοποιήσει την παράταξή του, χαρακτήρισε την επιλογή Τασούλα από τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Νικητιάδης μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρ. Παυλάκη, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντικό θεσμοί όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας να συγκεντρώνουν μία μεγάλη απήχηση και μία μεγάλη συναίνεση. «Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, κάνει μία καθαρά κομματική επιλογή. Δεν έχει επαρκή επιχειρηματολογία, ξαφνικά θυμήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει και η θητεία του Προέδρου και να γίνει εξαετής. Είναι ανεπαρκής η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη.
Όλα τα προτερήματα δεν θα τα αμφισβητήσω σε προσωπικό επίπεδο για τον κ. Τασούλα, με τον οποίο έχω προσωπικά μία εξαιρετική σχέση, αλλά τα προσόντα που περιγράφει ο πρωθυπουργός ότι έχει ο προτεινόμενος Πρόεδρος, έχουν και άλλα άτομα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον θεσμό. Τώρα που έχεις έναν Μπαχτσελί στην γείτονα χώρα να λέει ηλιθιότητες, την κατάσταση στη Συρία, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, χρειαζόμασταν να επιδείξουμε συναίνεση».
Ερωτηθείς ο κ. Νικητιάδης γιατί δεν κατέθεσε πρόταση και το ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι αυτό έγινε για λόγους σεβασμού. «Από σεβασμό το κόμμα μας δεν κατέθεσε πρόταση και περίμενε τον ίδιο σεβασμό να έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Την πρωτοβουλία την έχει πάντα ο πρωθυπουργός», είπε μεταξύ άλλων ως πρώτο σχολιασμό, ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Παπανικόλας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται κυρίως, ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες που παρέχει στον θεσμό το Σύνταγμα, ο συμβολισμός της ενότητας του Έθνους ολόκληρου, συμβολισμός ο οποίος δεν μπορεί να εκφραστεί από κανένα πρωθυπουργό ή κόμμα αυτοτελώς, όση υψηλή δημοτικότητα κι αν έχει ή όσο υψηλά ποσοστά συγκεντρώσει στις εκλογές, γιατί πάντα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία θα εκφράζει ένα μόνο μέρος (όσο κι αν είναι αυτό) και ποτέ το σύνολο. Αυτό σήμερα το προσπέρασε «σφυρίζοντας αδιάφορα» ο πρωθυπουργός.
Το ίδιο αδιάφορα προσπέρασε και το -διαμορφωθέν μετά τη μεταπολίτευση- κοινοβουλευτικό έθιμο να αναζητούνται, πριν από κάθε ανάλογη εκλογή, συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απέδειξε έτσι ο πρωθυπουργός σήμερα ότι:
Α) Τον ενδιαφέρει πρώτιστα η συνοχή του κόμματός του, στο βωμό του οποίου θυσιάζει καθιερωμένα κοινοβουλευτικά έθιμα, συνδεδεμένα με το κύρος του ύπατου θεσμικού αξιώματος της χώρας.
Β) Υπήρξε αλαζόνας και ασεβής απέναντι στη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, παραλείποντας να την ενημερώσει θεσμικά για την απόφασή του, πριν να την δημοσιοποιήσει με διάγγελμά του δημόσια.
Παράλληλα, με την στενά κομματική επιλογή του, αλλά και με τον τρόπο που επέλεξε να το κάνει, υπονόμευσε εκ των προτέρων το κύρος του μελλοντικού Προέδρου, με τον οποίον συνυπήρξαμε βουλευτές και ο οποίος είναι κατά τα άλλα ένας αξιοπρεπής και έμπειρος πολιτικός.
Γ) Η εικόνα του «κεντρώου» πολιτικού ήταν φενάκη, την οποία επιμελώς φιλοτέχνησε τόσα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία εξαπάτησε και παραπλάνησε ικανό αριθμό δημοκρατικών ψηφοφόρων σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που του χάρισαν την αυτοδυναμία.
Σήμερα όμως απέδειξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και πως όσες «παραχωρήσεις» και να κάνει στους «Καραμανλικούς και Σαμαρικούς» πυρήνες της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όσες «εξετάσεις» και να δώσει ακόμα στο δεξιό και ακροδεξιό πολιτικό ακροατήριο, ο κατήφορος της Ν.Δ. και του ίδιου που άρχισε από τις Ευρωεκλογές, θα συνεχίζεται και θα επιταχύνεται μέχρι την τελική τους πτώση…»
Η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα, Κατερίνα Γαβαλά, σε σχολιασμό της για την πρόταση Τασούλα από τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει περιορισμένο όραμα και έλλειψη πολιτικής τόλμης. Η υποψηφιότητα αυτή δεν εκφράζει την ανανέωση ή τη σύνδεση με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά εξυπηρετεί κυρίως εσωκομματικές ισορροπίες. Τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να αξιολογηθούν αρνητικά από τους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν ηγεσία με όραμα και προοπτική, και όχι διαχειριστικές επιλογές που υποβαθμίζουν τη σημασία του θεσμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Μπουλιέρης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε γραπτή δήλωσή του στα social media, ανέφερε τα εξής: «πρωθυπουργός ή κομματάρχης; Ο πρωθυπουργός απάντησε. Η απόφασή του αποτελεί μία στενά κομματική επιλογή που δεν συνάδει με το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Προτίμησε, λοιπόν, τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι τις θεσμικές.
Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι στα δύσκολα έχει ακροδεξιούς βραχίονες να τον στηρίζουν• πότε τον Βελόπουλο, πότε τον Στίγκα. Όλα τα άλλα είναι απλά για την επικοινωνία…».