Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς επιβάλλει ότι οι χώροι που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως «κύριες κατοικίες». Με την εφαρμογή του νόμου, υπολογίζεται πως περίπου 2.000 ακίνητα στην Αθήνα και 1.400 στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama), η αλλαγή αυτή δημιουργεί ένα σοβαρό πλήγμα στον τομέα. Ο νέος κανονισμός καθιστά παράνομη τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων που στην οικοδομική τους άδεια η χρήση τους αφορούσε βιοτεχνίες, γραφεία ή επαγγελματικούς χώρους. Υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επηρεάσει περίπου το 20% των καταλυμάτων στην Αθήνα και το 40% στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας δραστικά τη διαθεσιμότητα ακινήτων στον κλάδο. Να σημειωθεί δε ότι τα ακίνητα αυτά, δεν έχουν τη δυνατότητα να νοικιαστούν μακροχρόνια καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μόνιμων κατοίκων.
Ο Stama εκφράζει έντονες αντιδράσεις
Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως άδικη και τιμωρητική. Ο διευθυντής του Stama, Στάθης Καρόπουλος, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισαν σε συνάντηση με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ότι το μέτρο πλήττει έναν κλάδο που αναπτύχθηκε από το 2011 αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.
Παράλληλα, υπογράμμισαν πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί έναν αυστηρά ελεγχόμενο και φορολογικά συμμορφωμένο τομέα, ο οποίος αποφέρει σημαντικά έσοδα στην οικονομία. Το 2023, ο τζίρος του κλάδου άγγιξε τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εάν συνυπολογιστούν ο ΦΠΑ και τα τέλη διαμονής.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν ευθύνεται για την έλλειψη στέγης»
Ο κ. Καρόπουλος επισήμανε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση συχνά στοχοποιείται άδικα ως υπεύθυνη για την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. «Η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αναβίωσε εγκαταλελειμμένα κτίρια και έδωσε ζωή σε περιοχές που για χρόνια έμεναν αχρησιμοποίητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Stama ζητά τη νομιμοποίηση όλων των ακινήτων που από το 2011 έως σήμερα άλλαξαν χρήση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τα μέλη του Stama, το νομοσχέδιο φαίνεται να εξυπηρετεί τα ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας, τα οποία ανταγωνίζονται τη βραχυχρόνια μίσθωση στις τιμές, χωρίς όμως να μπορούν να την προσεγγίσουν στον τομέα της τεχνολογίας ή της ευελιξίας.
Η οικονομική συνεισφορά του κλάδου
Ο Stama αριθμεί σήμερα 260 μέλη που διαχειρίζονται 7.500 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα. Παρόλο που ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το μέγεθος του κλάδου, οι συνολικές καταχωρήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνουν τις 140.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% των ακινήτων διαχειρίζονται επαγγελματίες property managers, ενώ το 70% ανήκει απευθείας στους ιδιοκτήτες τους.
Ζητήματα και προτάσεις
Ο Stama τάσσεται υπέρ της θέσπισης κανονισμών που θα διασφαλίζουν την υπεύθυνη λειτουργία του κλάδου, αλλά εκφράζει απορίες σχετικά με την απουσία αντίστοιχων ρυθμίσεων για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα μέλη του υπογραμμίζουν ότι το κράτος οφείλει να καταπολεμήσει την παραοικονομία στις τουριστικές περιοχές αντί να τιμωρεί τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Η επόμενη μέρα
Ο ΣΤΑΜΑ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι δυσμενείς, καθώς πολλά ακίνητα που δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην αδράνεια. Επιπλέον, δηλώνει πως ο κλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του τομέα.
Πηγή: tornosnews.gr