Τοπικές Ειδήσεις

Υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων

Η σωστή προετοιμασία των υγιεινών και ασφαλών γευμάτων είναι το Α και το Ω στη διατροφή.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Προμήθεια
Οι πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα. Φροντίζουμε να επιλέγουμε προμηθευτές που φέρουν πιστοποιήσεις για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Ελέγχουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα τρόφιμα όταν τα αγοράζουμε, για να βεβαιωθούμε ότι δε φέρουν σημάδια αλλοίωσης τόσο στο τρόφιμο όσο και στη συσκευασία τους. Η ημερομηνία ανάλωσή τους δεν πρέπει να έχει περάσει. Εξετάζουμε τις επιχειρήσεις πώλησης, αναφορικά με την καθαριότητα των χώρων τους, αλλά και τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων που εμπορεύονται.
Συντήρηση
Οι πρώτες ύλες από τη στιγμή της προμήθειάς τους μέχρι τη στιγμή της χρήσης τους, πρέπει να συντηρούνται σωστά:
• Τρόφιμα ζωικής προέλευσης και λοιπά ευπαθή τρόφιμα συντηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5 °C ή όπως καθορίζει ο παρασκευαστής τους σε χωριστά ράφια του ψυγείου.
• Τρόφιμα που θα καταναλωθούν ως έχουν, όπως κομμένες σαλάτες και μαγειρεμένα γεύματα τοποθετούνται στα άνω ράφια του ψυγείου με μεμβράνη προστασίας ή μέσα σε κατάλληλους περιέκτες.
• Τα μη ευπαθή τρόφιμα διατηρούνται σε καθαρούς θαλάμους χωρίς υψηλά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας (ξηρή αποθήκευση). Καλό είναι τα τρόφιμα ξηράς αποθήκης να μην τοποθετούνται στο ψυγείο, καθώς η αυξημένη υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Προετοιμασία
Η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι πρέπει να γίνεται σωστά. Χρησιμοποιούμε καθαρό εξοπλισμό και καθαρούς πάγκους. Πλένουμε τα χέρια μας συχνά κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες επεξεργασίας για τα ωμά ζωικά τρόφιμα και τα κρατάμε μακριά από τα φυτικά τρόφιμα ή από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα.
Το μαγείρεμα των φαγητών πρέπει να γίνεται σωστά, σε θερμοκρασίες δηλαδή που δεν επιτρέπουν την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών. Τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν καταναλώνονται άμεσα (εντός δύο ή τριών ωρών μετά το τέλος του μαγειρέματος) πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.
Τα πρόχειρα γεύματα με ψωμί, αλλαντικά, τυριά κ.α πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλο δοχείο και μέσα στο ψυγείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου