Ο Βασίλης Νικολής, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγ. Εφραίμ» μιλάει στη «δ» για το σημαντικό ρόλο της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία. Ο Σύλλογος διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα αιμοδοσίες σε συνεργασία με σχολεία, φορείς κι επιχειρήσεις, ενώ γίνεται συνεχής προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της. Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Νικολής «η δράση μας δεν είναι μόνο μία πράξη αγάπης, που ενώνει όλους μας σε έναν κοινό σκοπό». Μόνο το 2024, 91 συμπολίτες μας επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Συλλόγου και το εθελοντικό αίμα των μελών. Μάλιστα τον ερχόμενο Απρίλιο, θα τιμηθούν στη Βουλή των Ελλήνων εθελοντές αιμοδότες που έχουν αιμοδοτήσει πάνω από 50 φορές!
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Ποια είναι η αποστολή και οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου;
Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη: να σώζουμε ζωές μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία. Στόχος μας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες αίματος του νησιού, αλλά και να καλλιεργούμε μία κουλτούρα αλληλεγγύης και προσφοράς. Θέλουμε κάθε πολίτης να κατανοήσει πως με μία πράξη αγάπης, όπως η αιμοδοσία, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παράλληλα, ενημερώνουμε για τη διάρκεια ζωής του αίματος, τις ποσότητες που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός και τα οφέλη για την υγεία των τακτικών αιμοδοτών.
• Πώς ανταποκρίνεστε στις αυξημένες ανάγκες αίματος, όπως αυτές για πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς;
Η κάλυψη των αναγκών αυτών απαιτεί οργάνωση και συνεχείς προσπάθειες. Διοργανώνουμε τακτικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με σχολεία, φορείς και επιχειρήσεις, ενώ ενημερώνουμε τον κόσμο για τη σημασία της αιμοδοσίας. Βασιζόμαστε στη δύναμη της πρόληψης. Θέλουμε οι αιμοδότες να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το αίμα εκτός του ανθρώπινου σώματος ζει μόνο 42 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως, ακόμα και αν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε άμεσα τους 7.000 αιμοδότες για να καλύψουμε τις ετήσιες ανάγκες της Ρόδου, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί. Απαιτείται συνεχής και συστηματική προσφορά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αναγκών μας μέσα στο χρόνο.
Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι, μόνο το περασμένο έτος, 91 συμπολίτες μας επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του συλλόγου και το εθελοντικό αίμα των μελών μας. Ανάμεσα σε αυτούς, δυστυχώς, κάποιοι δεν είναι πια μαζί μας. Η δράση μας δεν είναι μόνο μία πράξη αγάπης, που ενώνει όλους μας σε έναν κοινό σκοπό.
• Ποιες δράσεις ή εκδηλώσεις έχετε προγραμματίσει για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη Ρόδο;
Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση μέσα από σχολικές ενημερώσεις, δράσεις σε δημόσιους χώρους και συνεργασίες με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και ξενοδοχειακούς ομίλους. Επιπλέον, συμμετέχουμε σε πανελλήνιες καμπάνιες, ενώ τιμούμε τους εθελοντές μας με επαίνους και ειδικές εκδηλώσεις, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους, σαν αυτή που ετοιμάζουμε στη Βουλή των Ελλήνων τον ερχόμενο Απρίλιο, όπου θα τιμηθούν εθελοντές αιμοδότες που έχουν αιμοδοτήσει πάνω από 50 φορές. Επιπροσθέτως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προγραμματίζουμε την εκλογοαπολογιστική μας γενική συνέλευση, στην οποία ευελπιστούμε να συμμετάσχουν νέοι άνθρωποι, ενισχύοντας τη δυναμική του Συλλόγου μας.
• Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε στην προσπάθεια προώθησης της αιμοδοσίας;
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθειά μας είναι η παραπληροφόρηση και ο φόβος που περιβάλλει την αιμοδοσία. Πολλοί πιστεύουν, εσφαλμένα, ότι πρόκειται για μία επίπονη ή επικίνδυνη διαδικασία, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, η έλλειψη χρόνου και η πίεση της καθημερινότητας συχνά αποθαρρύνουν πολλούς από το να προσφέρουν αίμα. Γι’ αυτό, εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ενημέρωση και φροντίζουμε να κάνουμε την αιμοδοσία όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη.
Ευκαιρία για αυτό αποτελούν οι εξωτερικές αιμοδοσίες, στις οποίες οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά, δημιουργώντας ένα θετικό παράδειγμα και ενθαρρύνοντας τη μίμηση μέσα στην κοινωνία.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει μία σειρά από λανθασμένες αντιλήψεις. Πολλοί πιστεύουν πως δεν θα χρειαστούν ποτέ αίμα ή πως δεν έχουν τίποτα υλικό να κερδίσουν αιμοδοτώντας. Ακόμα, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το αίμα που δίνεται σε μία εθελοντική αιμοδοσία δεν τους ανήκει. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, είναι κρίσιμο να υπογραμμιστεί πως το αίμα ανήκει αποκλειστικά στον αιμοδότη. Κανένας σύλλογος ή άλλος φορέας δεν μπορεί να το διαχειριστεί χωρίς τη συναίνεση του αιμοδότη, και αυτό γίνεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών.
Οι δηλώσεις που αφορούν αιμοδοσίες για τον σύλλογο είναι καθαρά για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να αναδεικνύεται η συνεισφορά μας και να ενισχύεται η διαφάνεια στη δουλειά που επιτελείται.
• Πώς μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στο έργο του Συλλόγου και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες;
Η συμβολή τους ξεκινά από μία απλή απόφαση: να αφιερώσουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους για να δώσουν αίμα. Επίσης, μπορούν να μας βοηθήσουν διαδίδοντας το μήνυμά μας, συμμετέχοντας στις δράσεις μας και ενθαρρύνοντας τους φίλους και την οικογένειά τους να γίνουν αιμοδότες. Κάθε σταγόνα μετράει!
• Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Συλλόγου και της εθελοντικής αιμοδοσίας στη Ρόδο;
Οραματιζόμαστε μία κοινωνία όπου η αιμοδοσία θα είναι αυτονόητη πράξη. Θέλουμε να εξαλείψουμε τις ελλείψεις αίματος, να ενισχύσουμε τις υποδομές μας και να καθιερώσουμε τον Σύλλογο ως πρότυπο εθελοντισμού. Φιλοδοξούμε η αιμοδοσία να γίνει μέρος της καθημερινότητας, με επαρκές απόθεμα αίματος για κάθε ανάγκη. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε κάθε γωνιά του νησιού, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των νέων και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης σε όλες τις ηλικίες.
• Πώς επηρεάζεται η αιμοδοσία από τη γήρανση του πληθυσμού;
Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για την αιμοδοσία. Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων, αυξάνονται και οι ανάγκες για αίμα, ιδιαίτερα λόγω χρόνιων παθήσεων και χειρουργικών επεμβάσεων. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να δώσουν αίμα μειώνεται, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες συχνά αποκλείονται από την αιμοδοσία για ιατρικούς λόγους. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προσελκύσουμε νεότερους αιμοδότες και να διατηρήσουμε ενεργούς τους υγιείς δότες.
• Γιατί βλέπουμε όλο και περισσότερες εκκλήσεις για αίμα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Οι συνεχείς εκκλήσεις για αίμα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση και τις ελλείψεις στα αποθέματα αίματος. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων στην αύξηση των χρόνιων παθήσεων, στα ατυχήματα και στις επεμβάσεις που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος. Παράλληλα, ο αριθμός των ενεργών αιμοδοτών δεν είναι επαρκής για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τύπος λειτουργούν ως πλατφόρμες άμεσης επικοινωνίας, επιτρέποντας στους οργανισμούς να κινητοποιούν γρήγορα τους πολίτες.
Ωστόσο, οι σχετικές αναρτήσεις, παρότι βοηθούν και αποδίδουν, θα πρέπει να γίνονται με φειδώ και κυρίως από άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης και είναι σε θέση να διαχειριστούν την πληροφόρηση με υπευθυνότητα και ασφάλεια. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς, μέσα στον πανικό ή την καλοπροαίρετη προσπάθεια να βοηθήσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν λανθασμένες πληροφορίες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η συγκέντρωση περισσότερων μονάδων αίματος από αυτές που απαιτούνται, στερώντας πολύτιμους πόρους από άλλους ασθενείς που έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου είναι εδώ ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμβάλλουμε, παρέχοντας υπεύθυνη ενημέρωση και οργανώνοντας δράσεις που διασφαλίζουν ότι οι ανάγκες καλύπτονται με τον σωστό τρόπο.
https://www.dimokratiki.gr/19-01-2025/vasilis-nikolis-i-apostoli-mas-ine-xekathari-na-sozoume-zoes-mesa-apo-tin-ethelontiki-emodosia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.