Για την τεχνητή νοημοσύνη ακούμε διαρκώς, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε σε πόσους τομείς μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η σωστή χρήση της αποτελεί όπλο στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι απειλή. Μια τέτοια «πόρτα» ανοίγει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Αστυνομίας ώστε oι αστυνομικοί να αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο σε πλήθος υποθέσεων: από την εξιχνίαση εγκλημάτων, παρανομιών, απλών παραβάσεων, ακόμη και στην πρόληψη έκνομων ενεργειών.
Η ταχύτερη συγκέντρωση στοιχείων κατά τη διεξαγωγή των ερευνών και η αποτροπή εγκλημάτων.
Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. είναι ο παραδοσιακός. Να πάρουμε ένα παράδειγμα: γίνεται μια ληστεία σε ένα βενζινάδικο. Από την κάμερα φαίνεται πως οι ληστές φορούσαν γκρι ρούχα και έφυγαν με ένα κόκκινο αυτοκίνητο. Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας θα πάρουν καταθέσεις, θα βγάλουν φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος και θα χρειαστούν εβδομάδες ώστε να ελέγξουν καρέ καρέ όλες τις κάμερες που πιθανόν έχουν πιάσει το κόκκινο αυτοκίνητο για να δουν την πορεία του. Η τεχνητή νοημοσύνη τα κάνει όλα με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια: παίρνοντας εντολή για παράδειγμα «ψάξε ένα κόκκινο αυτοκίνητο από όλες τις κάμερες που υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση», μια δουλειά εβδομάδων θα την κάνει μέσα σε λίγα λεπτά, δίνοντας άμεσα τα καρέ και τον χρόνο που το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πέρασε από ένα σημείο. Παράλληλα, έχοντας δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, μπορεί άμεσα να ψάξει αν υπήρχε άλλη ληστεία όπου οι δράστες φορούσαν παρόμοια ρούχα ή διέφυγαν με παρόμοιο τρόπο, ή ακόμη και να εντοπίσει ένα στοιχείο που έχει διαφύγει από το ανθρώπινο μάτι, συνδυάζοντας στοιχεία μέσα σε λίγα λεπτά.
Ηχηρές αλλαγές και αποστρατείες στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει δεν σταματούν εκεί και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από πολύ σοβαρές, όπως κάποιο έγκλημα, έως περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ και περιστατικά βίας. Μπορεί να δράσει ακόμη και προληπτικά. Για παράδειγμα έχουμε μια σειρά δολοφονιών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συγκρίνει στοιχεία για παρεμφερή εγκλήματα, όπως δολοφονίες στελεχών της Greek Mafia, και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην εξιχνίασή τους. Επίσης μπορεί να βοηθήσει και σε πιο απλές περιπτώσεις. Το 100 δέχεται ένα τηλεφώνημα από ένα σπίτι για ενδοοικογενειακή βία. Η τεχνητή νοημοσύνη σε δευτερόλεπτα μπορεί να δει ότι ο ένοικος του σπιτιού έχει άδεια οπλοφορίας, συνεπώς η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να δράσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, καθώς το περιστατικό είναι «κόκκινο» και μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε ανθρωποκτονία.
Η παραπάνω τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη στο Τορόντο του Καναδά. Ο κ. Κυρανάκης που πήρε την πρωτοβουλία παρουσίασε πέντε προτάσεις με τις δυνατότητες αυτής της εφαρμογής στους κ. Χρυσοχοΐδη και Παπαστεργίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιες από αυτές και ακολούθησε ταξίδι του κ. Κυρανάκη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον CEO της Google Τόμας Κούριαν, μαζί με άλλους ομολόγους του από εννέα χώρες. Eπιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άναψε το πράσινο φως, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της πλαισιακής συμφωνίας που έχει συνάψει το υπουργείο με την Google.
Το επόμενο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία θα μπορεί να εντάξει μερικές από αυτές τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες της, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά καθώς το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη θα χρειαστεί χρόνο, διότι απαιτείται πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που είναι σε εξέλιξη.
Πηγή: kathimerini.gr