Πόντους στη χειμερινή σεζόν κερδίζει ο ελληνικός τουρισμός, με τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν η μία μετά την άλλη στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας την περίοδο χαμηλής ζήτησης.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου και διαμορφώνονται σε πάνω από 5,65 εκατ., ενισχυμένες κατά 16,4% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή, στο συν 17,2% σε ετήσια βάση, παρατηρείται τον Φεβρουάριο, με τον Ιανουάριο να έπεται με αύξηση 16,7%. Από κοντά ακολούθησαν ο Δεκέμβριος στο συν 16,5% και ο Νοέμβριος στο συν 16,3%, με τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο ξεκινούν δειλά η σεζόν και τα θερινά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών, να σημειώνει άνοδο 15,7% σε ετήσια βάση.
Τα μερίδια
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων, ο πιο «δυνατός» μήνας είναι ο Μάρτιος, όταν ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1,23 εκατ. και παραπέμπει σε μερίδιο 21,9%.
Προηγήθηκε ο Νοέμβριος, με 1,22 εκατ. αεροπορικές θέσεις και μερίδιο 21,6%, και ο Δεκέμβριος με 1,17 εκατ. θέσεις και μερίδιο 20,7%. Ο Ιανουάριος με 1,04 εκατ. θέσεις κατέχει μερίδιο 18,5% και στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Φεβρουάριος με 982 χιλιάδες από αέρος θέσεις και μερίδιο 17,4%.
Ως προς τις κύριες αγορές, η μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε ποσοστό 28,4% για όλο το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου προέρχεται από τη Γαλλία. Ακολουθεί η Ολλανδία στο συν 20,2% και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ στο συν 10,5%. Έπονται με σειρά ποσοστιαίας ανόδου το Ηνωμένο Βασίλειο που καταγράφει αύξηση 7,7%, η Γερμανία στο συν 6% και, τέλος, η Ιταλία στο συν 4,1%.
Σημαντικά ενισχυμένος κατά 87% είναι ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων από το Ισραήλ, ενώ στο συν 59,8% βρίσκεται ο αντίστοιχος αριθμός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 72,8% από την Τσεχία, ενώ στο 70,5% διαμορφώνεται το αντίστοιχο ποσοστό από τη Σαουδική Αραβία, αλλά στις συγκεκριμένες αγορές οι αριθμοί είναι μικροί.
Τα top αεροδρόμια
Σε επίπεδο αεροδρομίων, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου. Συγκεκριμένα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχουν προγραμματιστεί 4,62 εκατ. θέσεις, αριθμός αυξημένος σε ποσοστό 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2023/24.
Ακολουθεί σε απόλυτους αριθμός η Θεσσαλονίκη, με 875 χιλιάδες, στο συν 14,6% και έπεται το Ηράκλειο στις 74 χιλιάδες, με αύξηση 15,1% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 374%, αν και τα μεγέθη είναι σημαντικά μικρότερα, καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου.
Πηγή: euro2day.gr