Ειδήσεις

Απειλή νέων αναταράξεων από Ρωσία λόγω visa

Νέα διαδικασία θεωρήσεων βίζας Σένγκεν με βιομετρικά στοιχεία θέλει να εφαρμόσει για τους Ρώσους η Ε.Ε. από την άνοιξη του 2015. Τι προβλέπει η διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα. Καμπανάκι για αρνητική εξέλιξη της κίνησης από τους τουρ οπερέιτορ.

Πρόσθετες δυσκολίες εν όψει για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ρωσίας εξαιτίας της πρόθεσης της Ε.Ε. να υιοθετήσει από την άνοιξη του 2015 νέο σύστημα θεωρήσεων βίζας Σένγκεν (VIS) το οποίο θα βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων δακτυλικά αποτυπώματα δέκα δακτύλων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση της Ε.Ε. να εφαρμόσει τη νέα διαδικασία από τον Απρίλιο του 2015. Γεγονός που, αν επιβεβαιωθούν οι ημερομηνίες, απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ρωσική ταξιδιωτική αγορά, με ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και κατάρρευσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τη χώρα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ρωσικοί τουρ οπερέιτορ.

Η πρόθεση της Ε.Ε. έγινε γνωστή από ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar Tass από τις Βρυξέλλες. Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από το γραφείο της επιτρόπου Cecilia Malmström, αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση, οι οποίες δόθηκαν στο πρακτορείο μέσω του εκπροσώπου της Ernst Tove.

Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής της νέας διαδικασίας θεωρήσεων για τους Ρώσους δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτρόπου, προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2015.

Η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας, ωστόσο, με βάση όσα φέρεται να δήλωσε ο E.Tove, «θα πρέπει να βασίζεται στην τεχνική ετοιμότητα για τη διαδικασία εκκίνησης όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις αποφασιστεί η ημερομηνία, όλα τα προξενεία Σένγκεν θα πρέπει υποχρεωτικά από εκείνη την ημέρα να ξεκινήσουν την εφαρμογή της νέας διαδικασίας».

Η νέα διαδικασία

Η νέα διαδικασία θεώρησης βίζας για τους Ρώσους θα προβλέπει την υποχρεωτική προσέλευση στο προξενείο μόνο την πρώτη φορά που θα υποβάλλεται αίτηση για βίζα. Τα βιομετρικά στοιχεία VIS θα διατηρούνται για πέντε χρόνια και θα αντιγράφονται κατά την υποβολή των επόμενων αιτήσεων βίζας.

Εξηγώντας τη διαδικασία ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Cecilia Malmström διευκρίνισε: «Κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης, η αρμόδια χώρα κέντρου θεωρήσεων Σένγκεν θα δημιουργήσει φάκελο στο VIS με τα στοιχεία του αιτούντος: όνομα, ιθαγένεια, ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα, αριθμός διαβατηρίου, το είδος της αιτούμενης θεώρησης, τη χώρα εισόδου, τη διάρκεια της παραμονής, πληροφορία καλούμενου προσώπου, καθώς και τα βιομετρικά στοιχεία – έγχρωμη φωτογραφία και αποτυπώματα δέκα δακτύλων».

Καμπανάκι από τους ρωσικούς τουρ οπερέιτορ

Οι προθέσεις της Ε.Ε. για την υιοθέτηση νέου συστήματος θεωρήσεων βίζας Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά για τους Ρώσους πολίτες ήταν γνωστές στους ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς οι οποίοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, ήδη, από τον Ιούλιο, μέσω της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας (Russian Union of Travel Industry)

Οι ρώσικοι τουρ οπερέιτορ φέρονται να έχουν αποδεχθεί πως η εφαρμογή της νέας διαδικασίας χορήγησης βίζας είναι μόνο θέμα χρόνου.

Θεωρούν, όμως, πως προϋποθέτει τεχνολογικές αναπροσαρμογές μεγάλης κλίμακας οι οποίες απαιτούν την ανάλογη προετοιμασία όχι μόνο των Προξενικών Αρχών αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η πλευρά των ταξιδιωτικών οργανισμών της Ρωσίας επισημαίνει πως σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν υιοθετήσει βιομετρικά στοιχεία στη θεώρησης βίζας, άλλες χώρες κατάφεραν να γίνουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί απλοποιώντας τις διαδικασίες βίζας (πως η Τουρκία).

Οι ρωσικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι ζητούν την έγκαιρη γνωστοποίηση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της νέας διαδικασίας θεώρησης βίζας. Σπεύδουν, μάλιστα, να επισημάνουν πως η ξαφνική έναρξη εφαρμογής της θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουριστικής αγοράς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε πολλούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου