• Τι δηλώνει στη «δ» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας
Καθυστέρηση στην υποβολή της τελικής λίστας των καταστροφών εντοπίζεται από πλευράς του Δήμου Ρόδου προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν κι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα από τις ζημιές που προκάλεσε η Bora, δεν έχει κατατεθεί ο κατάλογος με τα έργα που αφορούν στις υποδομές ευθύνης του δήμου, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, όπως αυτή στις Κάτω Πέτρες ακόμη και στον λόφο του Μόντε Σμιθ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, καθώς δεν έχουν αρθεί οι προϋποθέσεις και ο δρόμος παραμένει απειλητικός για πεζούς και οδηγούς.
«Είναι να υποβάλει αίτημα ο Δήμος Ρόδου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής για τη χρηματοδότηση όλων των βλαβών που έγιναν με τις πλημμύρες στη Ρόδο, για να πάρουν τα απαιτούμενα ποσά, αλλά καθυστερούν» όπως δηλώνει στην «δ» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «απαιτείται πρώτα μία προμελέτη για να δούμε τι θα χρειαστεί. Και στη συνέχεια η προμελέτη θα υποδείξει το μέγεθος των έργων που θα απαιτηθούν. Και πρέπει να μελετηθούν τα έργα για να ξεκινήσουν. Δηλαδή είναι τρία σαφέστατα διακεκριμένα στάδια, η προμελέτη που θα υποδείξει το είδος των έργων, μετά θα πάμε στην διαστασιολόγηση των έργων και στον προϋπολογισμό των έργων και στη συνέχεια θα είναι το κατασκευαστικό μέρος. Το θέμα είναι να την υποβάλουν από πλευράς του Δήμου Ρόδου, γιατί ήδη τους είπα ότι έχει περάσει ενάμιση μήνας από την 1η Δεκεμβρίου που έγινε η καταστροφή. Εγώ τους βοήθησα και τους έκανα την τεχνική έκθεση κλπ για την υποβολή όχι την προμελέτη, αλλά καθυστερούν, ενώ εντωμεταξύ έχουμε συνεδριάσει στο υπουργείο μία φορά με την επιτροπή για την χρηματοδότηση.
Όμως δεν υπήρχε το αίτημα από τον Δήμο Ρόδου. Και αν τώρα γίνει άλλη καταστροφή, το υπουργείο θα το «ξεχάσει» το θέμα της Ρόδου και θα ασχοληθεί με την καινούργια καταστροφή, όπως συνήθως συμβαίνει».
Ερωτηθείς ο κ. Λέκκας εάν είναι επικίνδυνο από τη στιγμή που δόθηκε ο δρόμος στην κυκλοφορία στις Κάτω Πέτρες απάντησε καταφατικά ότι «ναι, είναι, όμως αναλαμβάνουν την ευθύνη από τον Δήμο Ρόδου. Πολύ εύκολα τον κλείνεις τον δρόμο, πολύ δύσκολα όμως τον ανοίγεις. Έχω πολύ μεγάλη εμπειρία και από το φαράγγι της Σαμαριάς και από πολλά άλλα που εκεί σκοτώνεται κόσμος.
Ωστόσο, πρέπει να αιτιολογείς, γιατί τον έκλεισες και γιατί τον άνοιξες τον δρόμο. Γιατί οι παράγοντες δεν έχουν αρθεί για να τον ανοίξεις. Ή μην τον κλείσεις καθόλου και πάρε την ευθύνη, κάνε σηματοδότηση και λοιπά μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα έργα ή μην τον κλείσεις καθόλου, γιατί αν πρόκειται να τον ανοίξεις χωρίς να έχεις κάνει τίποτα, τότε την έχεις “πατήσει”, σημειώνει καταλήγοντας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιανουαρίου, σε ανακοίνωση του Δήμου Ρόδου αναφέρονταν τα εξής: «Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, αίρεται από την Πέμπτη 09/01/2025 και ώρα 07:30 π.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας σε κάθε είδους όχημα στην περιοχή Κάτω Πέτρες, στο ρεύμα εισόδου και στο ρεύμα εξόδου από την Πόλη της Ρόδου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης πεζών στον παραλιακό πεζόδρομο της περιοχής, μέχρι νεότερης απόφασης».