Ειδήσεις

Την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις και για την ενδοοικογενειακή βία

Εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει: πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust, «μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας».

Βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

Η πρόβλεψη δίαυλου καταγγελιών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή βίας κατά γυναικών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η Ενίσχυση του πλαισίου παροχής ειδικής υποστήριξης στα θύματα, από αστυνομικές αρχές, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, καθώς και της υποχρέωσης των επαγγελματιών που κατά την επαφή τους με τα θύματα, εντοπίζουν ευρήματα που παραπέμπουν σε κακοποίηση, να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.
Οι ποινές άνω 2 ετών για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αναστέλλονται ούτε μετατρέπονται με κανέναν τρόπο και εκτίονται στην φυλακή.
Η ενίσχυση των περιοριστικών όρων με την πρόβλεψη παράδοσης όπλου που νόμιμα κατέχει ο δράστης ή παρακολούθησης κίνησης με βραχιολάκι και πρόβλεψη παρεπόμενης ποινής απαγόρευσης προσέγγισης και επικοινωνίας με το θύμα.
Η δυνατότητα διενέργειας ανάκρισης και προσωρινής κράτησης του δράστη και σε περιπτώσεις σοβαρών πλημμελημάτων σωματικών βλαβών.
Η θέσπιση νέων ειδικών μέτρων προστασίας του θύματος -υπαλλήλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα- όπως η κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε ειδικής ή γενικής διάταξης, απόσπαση ή μετάθεσή του, με εισαγγελική παραγγελία.
Η άμεση περάτωση προανάκρισης και ανάκρισης και κατά προτεραιότητα εκδίκαση χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των συμβουλίων.
Η χορήγηση στον εισαγγελέα της εξουσίας να μην κάνει αποδεκτή τη διαμεσολάβηση, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν η αποδοχή είναι αποτέλεσμα άσκησης ψυχολογικής πίεσης και εκφοβισμού του θύματος.
Η απαλλαγή του θύματος από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία και ανάγνωσης της κατάθεσής του, για λόγους προστασίας της ψυχικής ή σωματικής του υγείας.
Επιπλέον,

Η θέσπιση ειδικού ποινικού αδικήματος παρεμπόδισης δικαιοσύνης που τιμωρεί τον εξαναγκασμό άλλου να προβεί σε ενέργειες παρεμπόδισης αστυνομικής ή δικαστικής έρευνας ή εκκρεμούσας δίκης ή στην απόκρυψη, καταστροφή, αλλοίωση, αφαίρεση ή αντικατάσταση αποδεικτικών στοιχείων. Η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης είναι από 1 έως 5 έτη.
Αυστηροποιείται το έγκλημα της συμπλοκής προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά τα φαινόμενα βίας (συχνά με οπαδικά κίνητρα) ατόμων ιδίως νεαρής ηλικίας, που δρουν κατά ομάδες με χρήση μαχαιριών ή άλλων όπλων ικανών να επιφέρουν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο που πλέον τιμωρείται ως βαρύ πλημμέλημα (φυλάκιση 1-5 έτη) και υπό προϋποθέσεις ως κακούργημα(κάθειρξη έως 8 έτη).
Ποινικοποιείται για πρώτη φορά η εξώθηση ή παράσυρση ανηλίκου κάτω των δεκαπέντε ετών σε παρακολούθηση μέσω χρήσης τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών διενέργειας γενετήσιας πράξης. Τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 έτη.
Αυστηροποίηση του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1-5 έτη και χρηματική ποινή 10.000-40.000 ευρώ.
Αυστηροποίηση του πλαισίου έμπρακτης μετάνοιας σε περίπτωση επιστροφής του πράγματος ή αποζημίωσης του θύματος κλοπής ή απάτης.
Προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η δυνατότητα του δικαστηρίου να αποφασίσει την παράταση μέχρι τρεις μήνες της προσωρινής κράτησης ανηλίκου για σοβαρό κακούργημα που απειλείται με ποινή.
Προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης πέραν του δωδεκαμήνου της διάρκειας προσωρινής κράτησης και για τα εγκλήματα που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη όταν αυτά τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή συμμορίας ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων από αυτά
Προβλέπεται η υποχρεωτική αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση για συγκεκριμένη κατηγορία κακουργημάτων ιδιάζουσας ποινικής απαξίας και κοινωνικής επικινδυνότητας αν κατά το χρόνο ισχύος τους, τέλεσε εκ νέου έγκλημα.
Αποχή από τους δικηγόρους
Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια οι δικηγόροι της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε καθολική αποχή για τις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, σε ανακοίνωσή της σχετικά «εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του και αφετέρου διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

 

Ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας».

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου