Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον Κόσμο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία αυτή πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το…θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας του 2014 είναι η Σχιζοφρένεια που προσβάλλει σήμερα 26 εκατομμύρια, περίπου, άτομα σε όλον τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας προτείνει, για φέτος, να προβληματιστούμε με την κατάσταση: «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια».
Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε καμιά χώρα στον Κόσμο, κανένας δεν έχει «ανοσία» στις ψυχικές αρρώστιες. Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικές. Περισσότερα από 450 εκατομμύρια άτομα, σε όλον τον Κόσμο, πάσχουν από ψυχικές ή νευρολογικές αρρώστιες ή υποφέρουν από ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών.
Ο αριθμός των πασχόντων από «κατάθλιψη», ξεπερνά παγκοσμίως τα 150 εκατομμύρια, ενώ ως το έτος 2020 η «κατάθλιψη» θα είναι η δεύτερη αιτία «αναπηρίας» σε όλον τον κόσμο. Περίπου 95 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από «κατάθλιψη» αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη κάποιου γιατρού. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
Σήμερα πιστεύουμε πως: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας. Η ημέρα ευνοεί περισσότερο την ανοικτή συζήτηση που χρειάζεται να γίνει για τις ψυχικές διαταραχές, καθώς και τη διαρκή ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης και της θεραπείας τους.
Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των ατόμων με χρόνιες σωματικές ασθένειες και τη σωματική φροντίδα της ψυχικής υγείας των πολιτών αυτών μέσα από μια συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα.
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon δηλώνει πως «Η ψυχική υγεία είναι ύψιστης σημασίας για την προσωπική ευημερία, τις οικογενειακές σχέσεις και την ατομική ικανότητα του ατόμου να συμβάλει στην κοινωνία. Οι προσπάθειες χρειάζεται να είναι μεγαλύτερες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην παροχή ψυχικής υγείας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές», προτρέποντας, παράλληλα, Οργανισμούς και κυβερνήσεις χωρών στην εξεύρεση πόρων για την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης και φροντίδας σε όσους τη χρειάζονται.
Η ψυχική υγεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας, μέσα από την οποία το κάθε άτομο μπορεί να αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις ικανότητές του. Έχοντας κανείς μια ισορροπημένη ψυχική διάθεση μπορεί να τα βγάζει πέρα με τις εντάσεις και τους στρεσσογόνους παράγοντες της ζωής, μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και να συμβιώνει αρμονικά με τους άλλους ανθρώπους στον κοινωνικό του χώρο.
Οι ψυχικές αρρώστιες επηρεάζουν την ψυχική υγεία και παρεμποδίζουν ή ελαττώνουν τη δυνατότητα να κατακτήσει κανείς μέρος ή όλα από τα παραπάνω. Προλαμβάνοντας όμως και θεραπεύοντάς κανείς την ψυχική αρρώστια του μπορεί πια να αναπτύξει όλες του τις δυνάμεις και τις δυνατότητες.
Η ψυχική υγεία είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να δεχθούμε το γεγονός πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κομμάτι της ζωής μας που μπορεί μεν να παρουσιαστούν, αλλά μπορούν και να διευθετηθούν.
Η αλήθεια είναι πως σήμερα πια έχουμε τη γνώση και τα μέσα να θεραπεύσουμε πολλές αρρώστιες. Πολλές πρόοδοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον επιστημονικό τομέα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψυχικής αρρώστιας. Η θεραπεία δε γίνεται πια μόνο στα Ψυχιατρεία, αλλά και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, σε Κέντρα Ημέρας, σε Ξενώνες, Οικοτροφεία και αλλού.
Σημαντική γνώση έχει πλέον αποκτηθεί σχετικά με τις αιτίες, τα συμπτώματα της ψυχικής αρρώστιας, τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της. Τα οφέλη από τις γνώσεις αυτές πρέπει να αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Ωστόσο, αυτή η επιστημονική γνώση δεν έχει διαδοθεί σε όλους τους πολίτες. Η κοινωνία μας, ακόμη και σήμερα, υψώνει φραγμούς και εμπόδια στη φροντίδα και την κοινωνική επανένταξη των ατόμων με ψυχικές αρρώστιες. Έτσι λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που προβαίνουν σε διακρίσεις όσων πάσχουν από κάποια σοβαρή ψυχική αρρώστια.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που να στηρίζεται σε ηθικά, κοινωνικά ή σε επιστημονικά δεδομένα, για να αποκλείονται άτομα με ψυχικές αρρώστιες από την κοινωνία μας. Υπάρχει χώρος για όλους μας. Δεν υπάρχει καμιά λογική εξήγηση, για να εξαιρεθούν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από το Γενικό Σύστημα Υγείας. Η ύπαρξη ισοτιμίας ανάμεσα στη σωματική και τη ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.