• Προσοχή για όλους ανεξαιρέτως, ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες
Βρισκόμαστε στο pic της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως το Μάρτιο, για όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως και όχι μόνο για τα παιδιά. Παρά το γεγονός πως ήδη οι επιστήμονες παρατηρούν ότι αποκαθίσταται η επιδημιολογία που είχαμε και προ covid εποχής (δηλαδή να επανέρχεται η κανονικότητα), στην φάση που διανύει η χώρα, οι λοιμώξεις ξεκίνησαν όταν κρύωσε ο καιρός, μετά τα μέσα του περασμένου Νοέμβριο όπως άλλωστε είναι η συνήθης επιδημιολογία.
Τα πρώτα χρόνια μετά την οξεία φάση της πανδημίας, το 2022 και το 2023, οι αναπνευστικές λοιμώξεις ξεκινούσαν πολύ νωρίς, ήδη από τον Σεπτέμβριο ενώ, πέρσι ξεκίνησαν λίγο αργότερα και αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι και τον Μάρτιο.
Αυτά υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κ. Στέλιος Καραταπάνης, επισημαίνοντας την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και συνεχούς επαγρύπνησης, για όλες τις ηλικίες και όχι μόνον για τις ευπαθείς ομάδες ή όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
«Είμαστε στην φάση έξαρσης των ιώσεων, με προεξάρχουσα την γρίπη Α, αν και υπολείπονται κι άλλες λοιμώξεις. Συνήθως, όταν αυξάνεται η γρίπη μειώνεται ο covid και αντιστρόφως. Βέβαια τώρα πια δεν βλέπουμε πολλές νοσηλείες από covid στα παιδιά στο νοσοκομείο, όμως η επιβάρυνση είναι εμφανής τις τελευταίες 20 ημέρες, με αρκετές νοσηλείες και επιπλοκές (πνευμονίες). Το πρόβλημα με την ίωση είναι ότι όταν είναι στην αρχική της μορφή, μπορεί να επιδεινωθεί και να ανοίξει τον δρόμο για πιο βαριά κλινική εικόνα όπως η πνευμονία που είναι πολύ επικίνδυνη. Σε αυτό βέβαια, οι ευπαθείς ομάδες (και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν περισσότερο αλλά υπάρχουν και άτομα, που είναι υγιή και νεαρότερης ηλικίας, και να πάθουν πνευμονία. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, όλοι ανεξαιρέτως».
Ο ίδιος, μίλησε για την ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας, σε όλες τις ηλικίες με το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περίοδο: «Συνήθως, ξεκινούν οι εμβολιασμοί τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ακόμη και αυτή την περίοδο μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που βρισκόμαστε σε φάση ανόδου του επιδημικού κύματος. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Για όσους νοσούν, θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης τα οποία μάθαμε από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού: καλό πλύσιμο χεριών, να φοράμε μάσκα προστασίας, να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, και βέβαια, να προσπαθούμε να προφυλάσσουμε τους ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και βρίσκονται στο δικό μας περιβάλλον».
Αυτό που βοηθάει ακόμη, είναι τα self test που δίνουν αποτελέσματα για γρίπη, covid, rsv κ.λπ. και γίνονται πολύ εύκολα. Όπως αναφέρει ο κ. Καραταπάνης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιών αλλά, φέτος κυριαρχεί η γρίπη Α. Συνήθως η γρίπη Β έρχεται μετά τον Φεβρουάριο, καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πίσω στις αναπνευστικές λοιμώξεις.
«Όσοι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια για την covid, θα πρέπει να το επαναλάβουν αφού δίνει κάλυψη ενός έτους. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όσους θέλουν να εμβολιαστούν. Βέβαια, δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να το αμελούν. Κάθε χρόνο, όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και αναλόγως με το στέλεχος που επικρατεί, προσαρμόζονται οι εμβόλια και για την γρίπη και για τις άλλες ιώσεις» ανέφερε ο κ. Καραταπάνης.
Την ίδια ώρα, οι νοσηλείες δεν έχουν σταματήσει και μάλιστα χωρίς να γίνεται διάκριση σε ηλικίες. Από νεαρότερα άτομα έως και ηλικιωμένοι, έχουν νοσηλευτεί με βαριά κλινική εικόνα που βρέθηκαν ένα βήμα πριν να διασωληνωθούν.
«Πάνω από 15 – 20 άτομα έχουν νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όταν κάποιος νοσήσει από μία ίωση πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό του και να μην βιαστεί να πάρει αντιβιοτικά».
Ερωτηθείς, τέλος για τον μεταπνευμονοϊό, ο οποίος είναι ένας ιός με γενετικό υλικό μονόκλωνο RNA αρνητικής πολικότητας μη-τμηματοποιημένο, με περίβλημα λιπιδίων που ταξινομείται στην οικογένεια Pneumoviridae και στο γένος Metapneumovirus, ο κ. Καραταπάνης επισήμανε τα εξής:
«Δεν είναι ένας καινούργιος ιός. Υπάρχει από το 2001 και είναι γνωστός. Μπορεί να εμφανίσθηκε ένα κρούσμα αλλά δεν υπάρχει ειδικός λόγος ανησυχίας αφού δεν θεωρείται επιβλαβής. Είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Ωστόσο, η γρίπη, θεωρείται πιο επικίνδυνη και πιο επιβλαβής σε σχέση με αυτό τον ιό».