Στην κατάθεση ρύθμισης που θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις που καταγράφονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων λόγω εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η θέσπιση κριτηρίων ώστε υπάλληλοι με μικρή προσωπική διαφορά να βλέπουν αυξήσεις μισθών λόγω αλλαγής κλιμακίου που -βάσει νόμου- κανονικά δεν θα τις λάμβαναν, αλλά και να περιοριστούν οι υπερβολικές διαφορές και στρεβλώσεις που παρατηρούνται στους μισθούς μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία και με ίδια τυπικά προσόντα.
Η αύξηση αυτή θα είναι επιπρόσθετη στις αυξήσεις που σχεδιάζονται και έχουν ανακοινωθεί για το Δημόσιο εντός του έτους.
Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Το 2015 καθιερώθηκε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις δεν θα αυξάνουν τις αποδοχές αλλά θα μειώνουν την προσωπική διαφορά που διατηρούν στις αποδοχές χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου.
Η προσωπική διαφορά προέκυψε στις αποδοχές υπαλλήλων λόγω της εφαρμογής των νέων μισθολογικών κλιμακίων.
Με το μέτρο αυτό, οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων θα μείωνε την προσωπική διαφορά και μόνον, εκτός δύο συγκεκριμένων περιπτώσεων:
της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης
και της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης.
Τότε η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπούσε στη σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς μέσω της συμψηφιστικής μείωσης, ώστε οι μελλοντικές αυξήσεις να μην επηρεάζουν άμεσα την καταβαλλόμενη αμοιβή, μέχρι να επέλθει εξισορρόπηση στις μισθολογικές ανισότητες και στους μισθούς «πολλών ταχυτήτων» για υπαλλήλους με ίδια τυπικά προσόντα, όπως είχαν προκύψει από προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στην εποχή των Μνημονίων.
Αναστολή της ρύθμισης
Η εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης ανεστάλη το 2022, με διάταξη που προέβλεπε την αναστολή της μείωσης της προσωπικής διαφοράς για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου 2022 έως 31η Μαΐου 2024.
Η αναστολή αυτή δόθηκε ως μέτρο ανακούφισης των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση και τις ανάγκες προσαρμογής της μισθολογικής πολιτικής του Δημοσίου στις οικονομικές συνθήκες της περιόδου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τυχόν παράταση της αναστολής των συμψηφισμών με μισθολογικές αυξήσεις χωρίς κριτήρια, θα οδηγούσε σε διαιώνιση των στρεβλώσεων που καταγράφονται.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «ένας υπάλληλος που έχει 700 ευρώ προσωπική διαφορά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ίδιο κατά τη μισθολογική του εξέλιξη με έναν υπάλληλο του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου που έχει για παράδειγμα 100 ευρώ προσωπική διαφορά και λαμβάνει 680 ευρώ λιγότερα».
Υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων
Η στρέβλωση που έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει σε υπαλλήλους «πολλών ταχυτήτων»: παλαιοί υπάλληλοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά σε σχέση με νέους συναδέλφους τους, ενώ μεγάλη διαφορά υπάρχει και στην προσωπική διαφορά μεταξύ παλαιών υπαλλήλων που την διατήρησαν (πχ 70 ευρώ για κάποιους, έναντι πχ 700 ευρώ για άλλους).
Μάλιστα ο κ. Πετραλιάς παρουσίασε με στοιχεία τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί :
Δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με 25 έτη υπηρεσίας στο 13ο Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ): και οι δύο λαμβάνουν βασικό μισθό 1.870 ευρώ, αλλά ο ένας έχει προσωπική διαφορά 225 ευρώ ενώ ο άλλος 608 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 2.095 ευρώ ενώ του δεύτερου 2.478 ευρώ. Διαφορά 382 ευρώ.
Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: ο ένας με 7 έτη υπηρεσίας στο 4ο ΜΚ έχει βασικό μισθό 1.339 ευρώ και 486 προσωπική διαφορά, δηλαδή σύνολο 1.825. Ο άλλος με 23 έτη υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.711 ευρώ και προσωπική διαφορά 92 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.833 ευρώ. Με 16 έτη υπηρεσίας παραπάνω ο ένας από τον άλλον, παίρνουν σχεδόν τον ίδιο μισθό.
Δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο 10ο ΜΚ με 19 έτη υπηρεσίας. και οι δύο έχουν βασικό μισθό 1.693 ευρώ, αλλά ο ένας έχει προσωπική διαφορά 203 ευρώ ενώ ο άλλος 999 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 1.896 ευρώ ενώ του δεύτερου 2.699 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερες αποδοχές.
Πηγή: naftemporiki.gr