• Τσούβαλης: Στα 40εκ. ευρώ η έκθεση για τις ζημιές στη Ρόδο • Ασπράκης: Δεν χάνουμε λεπτό για την αποκατάσταση της γέφυρας στο Φαληράκι – Η πεζογέφυρα θα είναι έτοιμη σύντομα
Σε «αγώνα δρόμου» έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία Bora στο νησί της Ρόδου. Αν και θεωρείται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης των καταστροφών, αφετέρου λόγω των διαδικασιών για την εκτέλεση των έργων και οι δύο πλευρές εργάζονται συστηματικά για να προλάβουν να είναι έτοιμα τα έργα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: ΣΤΑ 40ΕΚ. ΕΥΡΩ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ
Στον Δήμο Ρόδου, έληξε (και τυπικά) η προθεσμία που είχε δώσει στους υπηρεσιακούς, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης να του παραδώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές στο νησί της Ρόδου, που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Όπως έγραψε η «δ» η σχετική προθεσμία, έληξε (κανονικά) την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, οπότε και παραδόθηκε η σχετική έκθεση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την “δ”, ο κ. Σταύρος Τσούβαλης αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων και Υποδομών:
«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής και αποτύπωσης και όπως είπε ο δήμαρχος Ρόδου, έπρεπε να συμπεριληφθούν οι καταστροφές και οι ζημιές που έγιναν: στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική οδοποιία, στο Ροδίνι, στις παραλίες, στα πάρκα, στα γήπεδα, σε όλα τα χωριά, ακόμη και στα ηλεκτρολογικά δίκτυα, φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ. Μην ξεχνάμε πως η Ρόδος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζει το οδικό δίκτυο στο νησί και σε σημεία όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και απαιτούνται έργα αντιστήριξης.
Το μεγαλύτερο παράδειγμα, είναι η Φιλέρημος όπου υπάρχουν πολλές ζημιές καθώς και ο δρόμος που ξεκινάει από την περιοχή της Φανερωμένης και ανεβαίνει προς το Μήδεια –όπου απαιτούνται να γίνουν τοιχία αντιστήριξης. Επιπλέον, καταγράψαμε ζημιές σε σχολεία, στους αύλειους χώρους, ταράτσες κ.ο.κ.
Η έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, εκτιμά ότι το ποσόν για τις ζημιές, ανέρχεται στα 40εκ. ευρώ (κοινόχρηστοι χώροι, όχι νοικοκυριά) και προωθήθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο. Μόλις έχουμε τις εγκρίσεις, θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, και θα ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τους διαγωνισμούς για να γίνει και η εγκατάσταση των εργολάβων.
Σίγουρα, τα χρονοδιαγράμματα δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Συνεπώς, θα εκτελούνται εργασίες μέχρι το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, στη Φιλέρημο υπάρχουν πολλές ζημιές που ξεπερνούν τα 5,5εκ. ευρώ και θα απαιτηθεί πολύς καιρός. Οι ζημιές στα σχολεία ή μικρότερης κλίμακας, θα είναι πιο εύκολο να αποκατασταθούν μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να ενοχληθεί η τουριστική δραστηριότητα.
Υπάρχει άμεση συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για μία σειρά από παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνει λόγω αρμοδιότητας π.χ., όπως ο δρόμος Ρόδου – Καλλιθέας και η γέφυρα στο Φαληράκι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων και Υποδομών.
Σημειώνεται πως μέσα στην έκθεση που αναφέρει ο κ. Τσούβαλης, δεν περιλαμβάνονται τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που θα αναλάβει η ΔΕΡΜΑΕ για την Κοιλάδα των Πεταλούδων και το Ροδίνι, όπως και η ΔΕΥΑΡ που έχει αναλάβει τις βλάβες αρμοδιότητάς της.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι διαδικασίες τρέχουν επίσης με γοργούς ρυθμούς. Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την πρώτη τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής με αντικείμενο τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών από τη θεομηνία Bora στη Ρόδο, όπου κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι κι εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος, τονίζει ότι στις αρχές Φεβρουαρίου προχωράει η δημοπράτηση των πρώτων έργων αποκατάστασης.
Αυτά, είναι τουλάχιστον πέντε και γίνεται αγώνας δρόμου για δύο ακόμη. Φαληράκι, Πεταλούδες, Τσαΐρι-Αεροδρομίου, Μαριτσά, Λάρδος και Παστίδα, είναι οι πρώτες περιοχές παρέμβασης.
Ταυτόχρονα, έγινε η καταγραφή και ο έλεγχος σε 238 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές και τα στοιχεία προωθούνται στις Υπηρεσίες Κρατικής Αρωγής, ενώ τρέχουν και τα εκατοντάδες εργοτάξια που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά μας. «Η μάχη με τον χρόνο είναι σκληρή αλλά οι συνεργάτες μας είναι εκπαιδευμένοι στα δύσκολα», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΣΠΡΑΚΗΣ
Βέβαιος ότι α διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στη γέφυρα στο Φαληράκι, με την κατασκευή πεζογέφυρας, η οποία θα είναι έτοιμη για την καλοκαιρινή σεζόν, εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης κ. Απόστολος Ασπράκης.
Όπως δήλωσε προς τη “δ”:
«Καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι η γέφυρα στο Φαληράκι, δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι οπότε και προχωρούν οι διαδικασίες.
Το πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, είναι η προσβασιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων καθώς, ξεκινάει σε λίγους μήνες, η νέα τουριστική περίοδος. Αποφασίστηκε να γίνει μία ιρλανδική διάβαση για τα αυτοκίνητα ενώ για τους πεζούς, θα γίνει μία πεζογέφυρα για να διευκολύνεται η διέλευση. Αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.
Προς τιμήν κάποιων επωνύμων επιχειρηματιών (ξενοδόχων), οι οποίοι δέχτηκαν να παραχωρήσουν –χωρίς δεύτερη σκέψη- μέρος των ιδιωτικών τους περιουσιών, για να γίνουν οι απαραίτητες κατασκευές. Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ούτε λεπτό για την αποκατάσταση των ζημιών. Θέλουμε να προλάβουμε την τουριστική περίοδο θέτοντας προτεραιότητες.
Οι παρεμβάσεις που επείγουν και θα γίνουν άμεσα είναι στο Φαληράκι. Από εκεί και πέρα, θα δουλέψουμε σκληρά, για να φέρουμε εις πέρας, ό,τι αναλάβουμε για τις ζημιές στα σημεία που έχουμε αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, έχει αποδείξει εδώ και χρόνια, πως ό,τι αναλαμβάνει, το αποπερατώνει και είναι αποτελεσματική».