• Οι Βρετανοί θα κάνουν και φέτος τη διαφορά, τονίζει ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων • Ανάκαμψη αναμένεται από το Ισραήλ, «κουμπωμένη» η σκανδιναβική αγορά • Με τους φοιτητές, αλλά κι εργαζόμενους από τρίτες χώρες θα αντιμετωπισθεί και φέτος το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία
Με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς από τις προκρατήσεις, στις 22 Μαρτίου ανοίγει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν στη Ρόδο, όπως δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Ματσίγκος, με τα πρώτα τσάρτερ να κάνουν «ποδαρικό» στο διεθνές αεροδρόμιο “Διαγόρας”.
Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο η βρετανική αγορά αναμένεται να είναι και φέτος η πρώτη σε αφίξεις στη Ρόδο (πέρυσι έφθασε τις 770.000 αφίξεις, ενώ από τη Γερμανία κάτι λιγότερο από 500.000), τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από όλες τις αγορές, αν και η πρόβλεψη των αεροπορικών θέσεων δεν έχει ακόμη δηλωθεί, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλές χώρες στην κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση.
«Η μεγαλύτερή μας κίνηση θα είναι και φέτος από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως προκύπτει και από τη διάθεση των Βρετανών, που παρά την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, δεν δείχνουν να πτοούνται, καθότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι θα κάνουν κάπου αλλού οικονομία, αλλά όχι από το ταξίδι στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», όπως τονίζει.
Ο κ. Ματσίγκος προσθέτει ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα τρία εκατομμύρια, προβλέψεις αεροπορικών θέσεων υπάρχουν, αλλά υπάρχει και η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη. Από ό,τι γνωρίζετε εκλογές θα έχουν κάποιες κυβερνήσεις που είναι με ημερομηνία λήξης, και η Γερμανία, η δεύτερη μας μεγαλύτερη αγορά έχει σοβαρότατο πρόβλημα, η Ελβετία, η Αυστρία, η Κεντρική Ευρώπη γενικά όπου υπάρχει μία οικονομική ύφεση, οπότε αυτή τη στιγμή πρόβλεψη, αεροπορικών θέσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπάρχει μία χαλαρότητα τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο θα έχουν οριστικοποιηθεί οι πτήσεις και τότε θα μιλάμε πάλι για πρόβλεψη αλλά φυσικά στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου εκεί οριστικοποιούνται πια τα slots. Εκεί θα υπάρχει δυναμική παρουσία της Ρόδου σε μεγάλο περίπτερο 200 τετραγωνικά μέτρα στο οποίο θα συστεγαστούν πολλές επιχειρήσεις, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες, εκεί θα έχουμε πια μία καλύτερη εικόνα εάν θα πάμε περίπου στα περσινά τα 2.990.000 επισκέπτες ή θα ξεπεράσουμε λίγο πάνω από τα τρία εκατομμύρια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή μία πρόβλεψη είναι συν-πλην 2%-3% δηλαδή και μία μικρή μείωση να έχουμε λόγω της ύφεσης, δεν θεωρείται μείωση, γιατί είχαμε μία σημαντική αύξηση το προηγούμενο έτος, αλλά οι κρατήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή, νωρίς βέβαια και μικρά τα νούμερα, κινούνται με θετικό πρόσημο και περισσότερο λόγω της Μεγάλης Βρετανίας που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση».
Πρόσθεσε επίσης ότι από το Ισραήλ ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη, μετά την εκεχειρία του πολέμου στη Μ. Ανατολή, καθότι οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα και λατρεύουν τη Ρόδο, και είναι κοντινός προορισμός, αφού η αεροπορική πτήση διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά.
Όσον αφορά τη σκανδιναβική αγορά, ο κ. Ματσίγκος τόνισε ότι φέτος είναι λίγο “κουμπωμένη”, «είναι λίγο περίεργο και λίγες οι κρατήσεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κλείνουν γενικά πολύ αργά τα ταξιδιωτικά τους πακέτα, ενώ διαχρονικά αυτοί ήταν οι πρώτοι που προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους μέσα στο καταχείμωνο. Έχει αλλάξει η νοοτροπία τους».
Ένα ακόμη θετικό γεγονός είναι ότι από τον Μάιο προστίθενται δύο απευθείας αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως από Κωνσταντινούπολη προς Ρόδο, που προσθέθεσαν στο πτητικό τους πρόγραμμα οι αερομεταφορείς Aegean Airlines και η Turkish Airways. «Είναι και αυτό σημαντικό διότι ενδέχεται να έχουμε και από άλλα κράτη -μέσω της Κωνσταντινούπολης- επισκέπτες στο νησί της Ρόδου και ιδιαίτερα από την Ρωσία, που τη Ρωσία την έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, οπότε και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι γι’ αυτό και θα λάβει μέρος η Ρόδος ξανά (τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίναμε) στη Διεθνή Έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Πρέπει να βλέπουμε και τι μένει στον τόπο, πόσα μας αφήνουν και όχι μόνο πόσοι έρχονται. Έχουμε την μεγάλη αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, θυμίζω την προηγούμενη χρονιά στο πεντάστερο ξενοδοχείο κάποιος πλήρωνε 10 ευρώ την ημέρα το δωμάτιο και 7€ στο τετράστερο και φέτος πάει 10 και 15 ευρώ την ημέρα. Είναι μεγάλο ποσό, το οποίο με την άφιξη ο πελάτης θα το πληρώσει στην υποδοχή του ξενοδοχείου στη ρεσεψιόν, για να πάνε τα χρήματα αυτά στο κεντρικό ταμείο της κυβέρνησης και όχι να μένουν στον τόπο όπως μένουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και γίνονται έργα υποδομών, καθαριότητα, περιβάλλον κλπ, είναι ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα λείψει από την αγορά και έλειψε και πέρυσι. Οι πιο πολλοί καταστηματάρχες διαμαρτύρονταν ότι πολύς κόσμος αλλά δεν ξοδεύουν διότι αυτά τα 150- 200 ευρώ που πληρώνουν με την άφιξη, όπως και στους αρχαιολογικούς χώρους με την αύξηση στα εισιτήρια, δεν θα ξοδεύουν πολλά λεφτά στην αγορά. Άρα ναι μεν θετικό- θετικότατο να έρθουν όσοι ήρθαν ή και κάτι παραπάνω, αλλά το ζητούμενο είναι πόσα θα μείνουν στην τοπική κοινωνία».
Ο κ. Ματσίγκος ανέφερε επίσης ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας δυναμικός μήνας, αφού συμπίπτουν φέτος το Ορθόδοξο, το Καθολικό και το Εβραϊκό Πάσχα, στις 20 Απριλίου.
Τέλος για την εξεύρεση προσωπικού και ποια είναι η κατάσταση για φέτος στην περιοχή μας, ο Ππρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σημαντική βοήθεια θα δώσουν και φέτος εργαζόμενοι που θα έρθουν «μετακλητοί» από τρίτες χώρες: «Το πρόβλημα έχει προκύψει μετά τον κόβιντ, η νεολαία δεν πολυενδιαφέρεται, αλλάζουν θέσεις, αλλάζουν ξενοδοχεία, αλλάζουν προορισμούς. Ευτυχώς που υπάρχει η ειδική συμφωνία με τις μετακλήσεις από κάποια κράτη από Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ινδία κι από εκεί θα καλύψουμε ένα μεγάλο ποσοστό και πιστεύω ότι φέτος θα μας βοηθήσουν και πάλι οι ντόπιοι φοιτητές μας, οι οποίοι το τρίμηνο βοήθησαν όλες τις επιχειρήσεις και ιδίως τα ξενοδοχεία, όταν έκλεισαν τα πανεπιστήμια. Τουλάχιστον οι νέοι μας προτίμησαν, δουλέψανε, ωστόσο αυτό το πρόβλημα με την εξεύρεση προσωπικού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, η νεολαία διαλέγει κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο προσφέρουμε. Εμείς βέβαια έχουμε το μειονέκτημα, που εγώ από την πρώτη στιγμή που έγινα πρόεδρος κυνηγούσα, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, διότι ένας νέος που τελειώνει το πανεπιστήμιο, σπουδάζει τουρισμό και απασχολείται έξι μήνες δεν τον πολυενδιαφέρει…»
Σημειώνεται τέλος, ότι ο κ. Ματσίγκος επανεξελέγη για μία ακόμη φορά, η 5η συνεχόμενη, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και η θητεία του είναι τριετής, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Διευθυντών από το 1985.