Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής: Συζήτηση περί ανέμων, υδάτων και… λυμάτων

• Τα θέματα της ΔΕΥΑ Ρόδου κυριάρχησαν στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής έτους 2025 • Βαγιανός: «Να πέσουν οι τόνοι και να μην μιλάμε ούτε περί ανέμων και υδάτων ούτε περί ανέμων και λυμάτων»

Τα θέματα της ΔΕΥΑ Ρόδου, κυριάρχησαν χτες, στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής έτους 2025. Το θέμα, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης ζητώντας ενημέρωση για τα ακόλουθα: Α) Λειτουργία ΒΙΟΚΑ ΡΟΔΟΥ. 1. Πόρισμα επιθεωρητών, 2. Μετρήσεις υπηρεσιών Περιφέρειας, 3. Λυμματολάσπη, 4. Αναβάθμιση-Αντικατάσταση εξοπλισμού ΕΕΛ Ρόδου και Β) Προγραμματική σύμβαση ΔΕΥΑ Ρόδου – Δήμος Ρόδου – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 1. Τιμολόγηση νερού από Περιφέρεια, 2. Οφειλές ΔΕΥΑ στην Περιφέρεια, 3. Διαχείριση νερού φράγματος Γαδουρά από ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ –  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΒΑΓΙΑΝΟΥ


«Είμαι σίγουρος ότι τις απαντήσεις, τις ξέρετε για όλα όσα θέσατε. Είστε δημοτικός σύμβουλος και όχι περιφερειακός σύμβουλος αλλά πολλά χρόνια και μέλος του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ. Σήμερα είναι μία συνεδρίαση λογοδοσίας, και αν θεωρούμε ότι πρέπει να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ για κάποιο θέμα που δεν έκανε, εδώ είμαστε και ακούμε. Για πολιτικές της ΔΕΥΑΡ δεκαετιών, για πράγματα που έχουν συμβεί κι έρχονται στο προσκήνιο τώρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το μεταφέρουμε τώρα στη συνεδρίαση, γιατί κάτι θέλουμε να κερδίσουμε από αυτό… εδώ είμαστε να το ακούσουμε» -παρενέβη πριν τον κ. Βαγιανό, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, απευθυνόμενος στον κ. Ζανεττούλλη.


Τοποθετούμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου, κ. Σωτήρης Βαγιανός υπογράμμισε τα εξής:
«Αναφορικά με τα πορίσματα και με τις μετρήσεις, νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Έχω φάκελο που θα καταθέσω στα πρακτικά με όλα τα στοιχεία και όποιος θέλει, μπορεί να τα πάρει. Το μόνο που έχω να δηλώσω είναι ότι ο Βιολογικός λειτουργεί εντός των ορίων. Τίποτε άλλο. Σχετικά με τα πορίσματα, το θέμα έχει εξαντληθεί. Τα στοιχεία είναι εδώ.
Η λυματολάσπη (όχι μόνον της ΔΕΥΑΡ, αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν βιολογικούς) είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαχείρισή της, είναι στο σχεδιασμό μας, εκπονούμε μελέτες γι’ αυτό, ύψους 10εκ. ευρώ (για την ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης) και θα βρεθεί λύση για να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε είτε για να επαναφέρουμε λατομεία στην αρχική τους θέση, είτε ακόμη και στον ΧΥΤΑ για να κάνει επικάλυψη, είτε με μία κομποστοποίηση και με συγκεκριμένα προβιοτικά να τα δώσουμε δωρεάν στους αγρότες –σαν λίπασμα.

Εμείς χρησιμοποιούμε τον τρόπο της αφύγρανσης για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.
Για την αναβάθμιση – αντικατάσταση, υπογράψαμε το πρακτικό, έχουμε ορίσει προσωρινό ανάδοχο, ετοιμάζουμε τον φάκελο να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσα στον Φεβρουάριο να υπογράψουμε, ώστε τον Μάρτιο να εγκατασταθεί ο ανάδοχος.

Σχετικά με την τιμολόγηση του νερού από την ΠΝΑι, να διευκρινίσω ότι η Περιφέρεια δεν μας τιμολογεί το νερό. Μας τιμολογεί τις υπηρεσίες της διαχείρισης του διυλιστηρίου.
Η Προγραμματική Σύμβαση είναι γνωστή.
Σχετικά με τις οφειλές: την 1.1.2024 για οφειλές των προηγούμενων διοικήσεων, η ΔΕΥΑΡ είχε μία οφειλή προς την ΠΝΑι, ύψους 6.611.309 ευρώ εκ των οποίων, τα 3.800.000 ευρώ βεβαιώθηκαν προς την Δ.Ο.Υ. ενώ, η ρύθμιση που έχουμε κάνει έχει επιφέρει τόκους 477.000 ευρώ, δηλαδή, σήμερα, το συνολικό ποσό που έχουμε χρεωθεί είναι 10.522.000 ευρώ εκ των οποίων, έχουμε πληρώσει, σαν διοίκηση από 1.1.2024 μέχρι σήμερα, 1.648.000 ευρώ (παλιές και τρέχουσες οφειλές). Το υπόλοιπό μας προς την ΠΝΑι ανέρχεται στα 8.848.876 ευρώ εκ των οποίων τα 6.600.000 είναι από προηγούμενες χρήσεις. Αναφορικά με τη διαχείριση του φράγματος, αυτή την στιγμή, υπάρχει μία σύμβαση της ΠΝΑι με έναν ανάδοχο που δείχνει μεγάλη σοβαρότητα τόσο ως προς την ποιότητα του νερού, όσο και ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει αλλά είναι εκτός ατζέντας ο,τιδήποτε αφορά στο Φράγμα. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει επιφέρει αύξηση στο κυβικό του νερού, είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί, οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το κόστος, όπως π.χ. η εισαγωγή μας στην ενεργειακή κοινότητα που θα ρίξει τα κοστολόγια.
Επιθυμούμε (προσωπικά εγώ και το δ.σ.) στην συγκεκριμένη περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη καταστροφή, να πέσουν οι τόνοι και να μην μιλάμε ούτε περί ανέμων και υδάτων ούτε περί ανέμων και λυμάτων. Έχουμε πολύ μεγάλη ανηφόρα, για να αναλωθούμε σε θέματα εκτός ατζέντας τα οποία, δεν θεωρώ προτεραιότητες».
Για το θέμα μίλησε ο κ. Ζανεττούλλης, ρωτώντας σχετικά με το θέμα της τιμολόγησης προς την ΠΝΑι: «Γι’ αυτό το σημείο, με την Περιφέρεια, συμφωνούμε ότι…. διαφωνούμε. Είναι ένα ζήτημα το οποίο διερευνούμε με νομικό τρόπο. Και η ΠΝΑι έχει κάνει μία πρόταση, την οποία θα δούμε κατά πόσο μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει πάρα πολύ καλή τεκμηρίωση, γιατί πραγματικά υπάρχουν πραγματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Είναι το καίριο σημείο στο οποίο διαφωνούμε, αλλά δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, δεν είμαστε συνεπείς απέναντι στην ΠΝΑι για να το βάλουμε σαν θέμα συζήτησης, αφού δεν έχουμε πληρώσει αυτά που πρέπει. Οπότε, αυτή η συζήτηση, είναι εκτός (και προσωπικής μου) ατζέντας όταν έχουμε να ασχοληθούμε με άλλα ζητήματα και να επουλώσουμε πληγές στο νησί. Δεν έχω να απαντήσω σε τίποτα, προς το παρόν. Θα το συζητήσουμε με την ΠΝΑι για να βρούμε μία λύση».


Ενημέρωση για τους 14 βιολογικούς, τις γεωτρήσεις όπως και για το master plan της επιχείρησης, ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μανδρακός, για να του απαντήσει ο κ. Βαγιανός τα εξής: «Πραγματικά, έχω βρει μία σύμβαση που είναι ενεργή με ανάδοχο που είναι υπεύθυνος για όλους τους βιολογικούς (και τον κόμπακτ συστημάτων). Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν επαρκούν όπως π.χ. στο Γεννάδι. Οι εκθέσεις της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΝΑι δεν έχουν εντοπίσει μεγάλα προβλήματα στους υπόλοιπους βιολογικούς. Στην Κρεμαστή και στη Σορωνή έχουμε ίσως τους βιολογικούς που λειτουργούν καλύτερα από κάθε άλλον.
Για την λυματολάσπη, είναι σε εξέλιξη μελέτη για μία μονάδα ξήρανσης (θα γίνουν δύο τέτοιες μονάδες) και μέσα στο 2026 θα έχουμε αποτελέσματα. Προς το παρόν, καταλήγει στα παλιά λατομεία… Όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι, διώκονται γι’ αυτά που κληρονομήθηκαν, δυστυχώς. Παράλληλα εξετάζουμε τη μέθοδο της κομποστοποίησης η οποία θα μας δώσει μία γρήγορη λύση μέσα στο 2025 χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα.
Για τα φράγματα περιήλθαν στην αρμοδιότητα της ΠΝΑι, οπότε η ΔΕΥΑΡ δεν έχει κάποια σχέση με αυτό.
Για τις γεωτρήσεις, σήμερα, το νησί έχει 536, εμείς χρησιμοποιούμε 480, τον χειμώνα 297 και οι άλλες είναι αρδευτικές. Η δική μας διοίκηση, νομιμοποίησε τις γεωτρήσεις διότι δεν είχαν άδειες χρήσης και δεν μπορούσε να μπει σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εκπονούμε γεωτρήσεις διότι δυσκολεύομαστε να βρούμε νερό στη Νότια Ρόδο. Σκοπός μας, είναι να μειώσουμε τον αριθμό τους, αλλά δεν είναι εύκολο αυτή την στιγμή.
Στη ΔΕΗ, χρωστάμε 14εκ. ευρώ και αιτηθήκαμε διακανονισμό –ο οποίος προβλέπει 60 δόσεις (οι 36 έντοκες και οι λοιπές άτοκες). Το θέμα πέρασε από το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ. Η ΔΕΗ δεν διευκολύνει τους διακανονισμούς των ΔΕΥΑ που δεν συγχωνεύονται –όπως είμαστε κι εμείς. Προφανώς και χρειαζόμαστε ακόμη τρεις βιολογικούς και διαβάθμιση των υπαρχόντων. Πρέπει να επέμβουμε και πολιτικά για να πάμε ένα βήμα παρακάτω».

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΦΑΝΩΝ
Σημειώνεται πως προηγήθηκε συζήτηση για το θέμα: “Ποιες οι ενέργειες του Δήμου για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Λιμανιού των Φανών. Ενημέρωση για την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος ή στρατηγικής για την υλοποίηση των αλλαγών στο λιμάνι”, που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» κ. Νίκο Γερονικόλα.

Ο ίδιος στην τοποθέτησή του, τόνισε τα εξής: «Δεν είναι θέμα λογοδοσίας, την ώρα που η Ρόδος πονάει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά θέλω να δώσω ένα πολιτικό στίγμα σε αυτό. Τα περισσότερα προβλήματα στο νησί είναι χρόνια και κάποια στιγμή, πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που φαινομενικά είμαστε σε αδιέξοδο.

Απαντώντας ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Βαγιανάκης, περιέγραψε την κατάσταση στο λιμανάκι: «Το πρόβλημα αυτό βασανίζει το Λ.Τ., και όχι μόνο, πάνω από δύο δεκαετίες. Έχουν προηγηθεί διαγωνισμοί για καθαρισμούς από άμμο και φύκι που συσσωρεύονται στην περιοχή –λόγω προηγούμενης εσφαλμένης κατασκευής. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται μεταξύ 250.000 – 300.000 ευρώ για περίπου ένα έτος –μέχρι να γίνει οριστική μελέτη και να κατασκευαστεί από την αρχή. Τα έσοδα πάντως, είναι ελάχιστα και παραμένει μία “αιμορραγία” για το Λ.Τ.» -κατέληξε

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Antonios Mamalingkas    24.01.2025 16:25

    Kalispera sas.
    Exo mia erotisi sxetika me to thema ton problimaton ton aftokiniton sti poli tis Rodou gia parking.
    Epirate mia apofasi.
    A.m

Σχολιασμός άρθρου