Να καταργηθεί το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση από 1.1.2026, ζητά με επιστολή της προς τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού, αλλά και στον κ. Γιάννη Παράσχη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, στην οποία θεσμικά συμμετέχει η ΠΟΞ, τίθεται και το θέμα της ανταποδοτικότητας και της χρήσης των -μεγάλων- ποσών που έχουν ήδη εισπραχθεί.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΠΟΞ, “Η πρόσφατη απότομη αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τη θέσπισή του, έχει προκαλέσει, όπως γνωρίζετε, σημαντικές αντιδράσεις από ταξιδιωτικά γραφεία και μεγάλους tour operator του εξωτερικού. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν προστεθεί σε αυτές και αντιδράσεις από μεμονωμένους πελάτες. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω διαμαρτυριών, που λαμβάνουμε, είναι ότι τόσο η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όσο και η σημαντική αύξησή του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωθούν τους πελάτες να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών σε γειτονικές, ευρωπαϊκές ή μη ανταγωνίστριες χώρες. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους προκαλεί σύγχυση στους πελάτες, μιας και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτού και συγκεκριμένων σχετικών με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρωτοβουλιών”.
Επιπροσθέτως η ΠΟΞ θέτει και θέμα απόδοσης λογαριασμού για το που θα “κατευθυνθούν” τα 582 εκατ. € που θα εισπραχθούν, ενώ επισημαίνει και την καταιγίδα πάσης φύσεων τελών, που “εφευρίσκουν” όπως αναφέρει η ΠΟΞ αρκετοί δήμοι ανά την χώρα, για να χρεώνουν τα ξενοδοχεία.
Η επιστολή
Η επιστολή της ΠΟΞ έχει ως ακολούθως:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η πρόσφατη απότομη αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τη θέσπισή του, έχει προκαλέσει, όπως γνωρίζετε, σημαντικές αντιδράσεις από ταξιδιωτικά γραφεία και μεγάλους tour operator του εξωτερικού. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν προστεθεί σε αυτές και αντιδράσεις από μεμονωμένους πελάτες.
Κοινός παρονομαστής των παραπάνω διαμαρτυριών, που λαμβάνουμε, είναι ότι τόσο η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όσο και η σημαντική αύξησή του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωθούν τους πελάτες να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών σε γειτονικές, ευρωπαϊκές ή μη ανταγωνίστριες χώρες. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους προκαλεί σύγχυση στους πελάτες, μιας και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτού και συγκεκριμένων σχετικών με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρωτοβουλιών.
Τις ανωτέρω ενστάσεις τις έχουμε και εμείς διατυπώσει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο σας. Ειδικά ως προς το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, πρέπει να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα δεν έχουμε εικόνα για τις δράσεις στις οποίες διοχετεύτηκαν τα έσοδα από το Τέλος Ανθεκτικότητας στη Κλιματική Κρίση κατά το έτος 2024.
Ομοίως για το έτος 2025, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 5162/2024 με το οποίο νομοθετήθηκε η αύξηση του συγκεκριμένου τέλους προβλέπεται πως «Στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών του εθνικού σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων εγγράφονται ετησίως πιστώσεις τουλάχιστον ισόποσες των εσόδων που κατά το εκάστοτε τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την επιβολή του τέλους του παρόντος, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.», δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα διοχετευθεί το ποσό των 582.000.000 ευρώ, στο οποίο αναμένεται να ανέλθουν οι εισπράξεις από αυτό.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μάλιστα, ενώ σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση μέρος των σχετικών εσόδων πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων υποδομών, παρατηρούμε την ίδια στιγμή πως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α βαθμού, πέραν των σημαντικών αυξήσεων που εφαρμόζουν στα ήδη υφιστάμενα τέλη (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κ.λπ.), επικαλούμενοι την ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης «εφευρίσκουν» και νέα τέλη (με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης), τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (και αυτά) για τη δημιουργία υποδομών.
Ενόψει των ανωτέρω, επαναφέρουμε το αίτημά μας το Τέλος Ανθεκτικότητας στη Κλιματική Κρίση, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος, να καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2026. Με δεδομένη την αυξανόμενη συχνότητα ακραίων φαινομένων, προτείνεται το σχετικό κόστος να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, καθώς η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική επιβάρυνση ενός μόνο κλάδου.
Πέραν αυτού και με δεδομένο πως το συγκεκριμένο τέλος έχει για το έτος 2025 ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, προτείνουμε μέρος του ποσού αυτού, μέσω ειδικού λογαριασμού, να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής και πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση, ώστε αφενός ή ανταποδοτικότητα αυτού να είναι εμφανής, αφετέρου δε οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να μην βρίσκονται αντιμέτωπες και με νέες επιβαρύνσεις για την αυτή αιτία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Γιάννης Χατζής Άγγελος Καλλίας
Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικός Γραμματέας”.
Πηγή: money-tourism.gr