Τοπικές Ειδήσεις

Αρχίζουν εργασίες στον Προμαχώνα του Αποστόλου Παύλου και στον μόλο του Ναγιάκ

• Τα χρόνια και η υγρασία, οι «εχθροί» των τειχών στο θαλασσινό μέτωπο των μεσαιωνικών οχυρώσεων

Παρεμβάσεις στερέωσης στις αποδιοργανωμένα τμημάτων των επάλξεων των κανονιοθυρίδων και λιθοδομών των επιθαλάσσιων τειχών, στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργου, «Αποκατάσταση-ανάδειξη των επιθαλάσσιων οχυρώσεων της πόλης της Ρόδου από τον μόλο του Naillac έως τον μόλο των Μύλων» με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, προχώρησε η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκάνησου. Πρόκειται για υποέργο, καθώς στο σύνολο του παραλιακού μετώπου απαιτούνται και είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες διορθωτικές αποκαταστάσεις σε αρκετά σημεία της καστροπολιτείας της Ρόδου.
Αναλυτικά, η ανάθεση υπηρεσιών περιλαμβάνει τμηματική συμπλήρωση λίθων και στερέωση επιχρισμάτων με χρήση ασβεστοκονιάματος (άμμος λατομείου/ασβέστης πολτός), όπου απαιτείται, στις κανονιοθυρίδες του προμαχώνα του Αποστόλου Παύλου, και στις επάλξεις και τραπεζοειδείς επάλξεις του μόλου του Naillac, συνολικού εμβαδού 100μ2.
Η συμπλήρωση θα γίνει με λίθο που θα παράσχει η ΥΝΜΤΕΔ. Στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα ικριώματα, μηχανήματα, εργαλεία, υλικά και μικροϋλικά. Επίσης η προμήθεια και παράδοση επί του τόπου του έργου ειδικών κονιών και αδρανών για τα επισκευαστικά κονιάματα, που ορίζονται στις εγκεκριμένες μελέτες και μετά από επί τόπου πιλοτικές δοκιμές. O αvάδoχoς έχει την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για αποφυγή ατυχημάτων των εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν στο έργο. Οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς οφείλουν να επισκεφτούν τον χώρο του προμαχώνα του Αποστόλου Παύλου, αλλά και του μόλου του Ναγιάκ και να λάβουν ίδια γνώση των τοπικών συνθηκών (του χώρου και της θέσης του έργου, τις υφιστάμενες προσβάσεις, τη δυνατότητα διακίνησης του απαιτούμενου εξοπλισμού, προσωπικού και των μηχανημάτων τους), των εκπονηθέντων μελετών αποκατάστασης.
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του μνημείου και της δυσχερούς προμέτρησης γίνεται σαφές ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν αυξομειώσεις σε κάποιες ποσότητες, οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης, όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΥΝΜΤΕΔ Παρασκευή Μωραΐτου. Στα τείχη της Ρόδου αποτυπώνεται η εξέλιξη της οχυρωματικής, συνέπεια σημαντικών αλλαγών στην πολιορκητική τέχνη. Η προσαρμογή της οχύρωσης έγινε σταδιακά και με περιορισμένα οικονομικά μέσα, υπό τη συνεχή απειλή εχθρικής επίθεσης. Έτσι, τα μέρη των τειχών που δεν κινδύνευαν άμεσα διατήρησαν την καθαρά μεσαιωνική μορφή τους.
Η πολιορκία του 1522 που οδήγησε στην παράδοση της Ρόδου στους Οθωμανούς Τούρκους και την αναχώρηση των Ιωαννιτών προκάλεσε αρκετές ζημιές στα τείχη, κυρίως στα μέτωπα των οχυρώσεων και σε αδύνατα στοιχεία όπως επάλξεις και προτειχίσματα. Mετά την κατάληψη της πόλης, οι Τούρκοι έκαναν αρκετές επισκευές, αλλά δεν τροποποίησαν τα αμυντικά στοιχεία των οχυρώσεων ενώ κατά την Ιταλική κατοχή αποξηλωθηκαν οι οθωμανικές κατασκευές που επιβάρυναν τα τείχη. Όλα τα πετρόκτιστα κτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγρασίας, «δημιουργούνται φθορές και χάνεται μέρος της πέτρας», οπότε, «καταβάλλεται προσπάθεια επιδιόρθωσης του παράγοντα υγρασία που συνέχεια χρειάζεται παρακολούθηση. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε ετήσια βάση ως επί το πλείστον, σημειώνοντας παράλληλα τη δυσκολία που προκύπτει για συχνές συντηρήσεις από την έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΑ, ΥΝΜΤΕΔ) συνέπεια να αναζητούνται ανάδοχοι για να καλύψουν το κενό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου