• «Το 2025 σηματοδοτεί μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και σημαντικών πρωτοβουλιών για την Κυβέρνηση» • «Η Ρόδος διαθέτει τέσσερις προνοιακές δομές, επιτελώντας σπουδαίο κοινωνικό έργο για τους ευάλωτους πολίτες του νησιού» • «Το δημογραφικό ζήτημα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής»
Ολες τις σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσιάζει σήμερα στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στη «δημοκρατική», η υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επισημαίνει ότι η πολιτική του Υπουργείου για την κοινωνική συνοχή και την οικογένεια, βασίζεται στη δέσμευση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευκαιριών και υποστήριξης, όπου κάθε οικογένεια και κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.
Παράλληλα παρουσιάζει τα προγράμματα και τον σχεδιασμό του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στον σχεδιασμό για τη διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος που απασχολεί εντόνως τα νησιά μας.
• Κυρία Υπουργέ, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από τις προτεραιότητες και τα βασικά προγράμματα που προωθεί το Υπουργείο το 2025, για την ενίσχυση της οικογένειας και την κοινωνική συνοχή
Το 2025 σηματοδοτεί μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και σημαντικών πρωτοβουλιών για την Κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να στηρίξουμε ουσιαστικά την ελληνική οικογένεια. Εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε δράσεις που απαντούν σε κρίσιμες ανάγκες, όπως η επανεκκίνηση του βελτιωμένου προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», το οποίο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, με αυξημένη επιδότηση και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα είναι, η επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο πλέον θα καλύψει όλους τους Δήμους της χώρας, με συνολική χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αρχίζουμε, πιλοτικά, το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, ενισχύοντας την ανάπτυξή τους και προωθώντας την κοινωνική τους ένταξη.
Στον τομέα της παιδικής φροντίδας, δεσμευόμαστε για τη δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για ρομποτική, με χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ. Ήδη έχει αποσταλεί η σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους αλλά και τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς σταθμούς ή να δημιουργήσουν νέες.
Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που συνδυάζει επιδοτούμενη κατάρτιση και απασχόληση για ανέργους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγους. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας μέσω της δράσης θα λάβουν επιχορήγηση ύψους 100% του μισθού και των εισφορών (έως 1.118 ευρώ μηνιαία και 13.416 ευρώ συνολικά) για 12 μήνες απασχόλησης. Οι άνεργοι, πριν την απασχόλησή τους, θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης 80 ωρών, είτε για την ειδικότητα υπαλλήλου γραφείου είτε πωλητή, και θα λάβουν 400 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα μετά την πιστοποίησή τους
Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, προχωρούμε με την ανακαίνιση κρατικών και ιδιωτικών κατοικιών για κοινωνική στέγαση, ενώ μια σημαντική καινοτομία για το 2025 είναι η καταβολή του 50% αρκετών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών.
Η πολιτική μας για την κοινωνική συνοχή και την οικογένεια, βασίζεται στη δέσμευση μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευκαιριών και υποστήριξης, όπου κάθε οικογένεια και κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.
• Μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε και το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», ποιους αφορά και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου II» αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες μας, αφού έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης στη χώρα μας. Αφορά οικογένειες, νέους, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση. Η δεύτερη φάση του προγράμματος επεκτείνει τις δυνατότητες χαμηλότοκων δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας και προσφέρει επιπλέον κίνητρα για ανακαίνιση παλαιών ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται για ενοικίαση. Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι: θέλουμε να μειώσουμε τις στεγαστικές ανισότητες, να αναζωογονήσουμε υποβαθμισμένες περιοχές και να ενισχύσουμε την παραμονή του πληθυσμού σε νησιά και απομακρυσμένες κοινότητες.
Επήλθαν ουσιαστικές βελτιώσεις και διευκολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη φάση του προγράμματος, η οποία ωστόσο είχε θετικό αντίκτυπο στην περιοχή της Ρόδου, καθώς ήδη 38 συμπολίτες μας, με μέσο όρο ηλικίας 34 ετών, έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.
Οι αλλαγές αυτές σχεδιάστηκαν με στόχο να διευρύνουν την περίμετρο των δικαιούχων που θα φτάσουν στις 20.000 αλλά και να καταστήσουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα ακόμη πιο εύκολη.
Πρώτα απ’ όλα, στα ηλικιακά κριτήρια, το ανώτατο όριο αυξάνεται από τα 39 στα 50 έτη. Αυτό επιτρέπει σε μια μεγαλύτερη ομάδα πολιτών να ενταχθεί στο πρόγραμμα, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό.
Αλλά και στα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν βελτιώσεις.
Για παράδειγμα, το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους αυξήθηκε από τις 16.000 στις 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για τα ζευγάρια το όριο ανέβηκε στις 28.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες φτάνει πλέον τις 31.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για τα παιδιά.
Επίσης, όσον αφορά τα επιλέξιμα ακίνητα, διευρύνονται οι επιλογές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Η παλαιότητα παραμένει έως το 2007, ενώ η μέγιστη εμπορική αξία πλέον ανέρχεται στις 250.000 ευρώ με τη δυνατότητα δανείου μέχρι 190.000 ευρώ.
Επιπλέον, η επιφάνεια του ακινήτου μπορεί να φτάσει έως τα 150 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς τα παρακολουθήματα, δηλαδή αποθήκες ή πάρκινγκ. Εκτιμώ δε ότι, η επιλογή μας να μην υπολογίζουμε το εισόδημα του 2023 αλλά να λαμβάνονται υπόψη οι μέσες αποδοχές σε βάθος τριετίας, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των δυνητικών δικαιούχων. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν μία νέα δυναμική, προσφέροντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους πολίτες να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία μέσω του προγράμματος.
Πιστεύουμε ότι το «Σπίτι μου II» θα έχει θετική επίδραση στην ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.
• Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ή πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα που ειδικά για τα νησιά μας η μείωση του πληθυσμού αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα;
Το δημογραφικό ζήτημα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής.
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό και τελούν υπό την εποπτεία του Παρατηρητηρίου Δημογραφικού. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στεγαστική ενίσχυση, δημιουργώντας ένα νέο πρόγραμμα για δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα για να διασφαλίσουμε την παραμονή τους εκεί.
Παράλληλα, ενισχύουμε τις οικογένειες με πολυτεκνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές, ενώ επεκτείνουμε τις βρεφονηπιακές δομές και προωθούμε την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους να παραμείνουν στις περιοχές τους.
• Θα ήθελα να μας πείτε για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, που ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες από το κέντρο και από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η πρόσβαση σε δομές είναι περιορισμένη, είναι αναγκαία συνθήκη. Ποιες προϋποθέσεις συντρέχουν για τους δικαιούχους αλλά και για τους φροντιστές και αν υπάρχει ενδιαφέρον
Ο Προσωπικός Βοηθός είναι ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που αποτυπώνει στην πράξη έναν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησής μας: Την εξασφάλιση συνθηκών ανεξάρτητης διαβίωσης και αυτονομίας των συμπολιτών μας με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά Άτομα με Αναπηρία ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, για το οποίο αξιοποιούμε 41,6 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ και το εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε πιλοτικό στάδιο. Οι δικαιούχοι είναι άτομα με αναπηρία που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενώ οι φροντιστές περνούν από ειδική κατάρτιση για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Ειδικότερα, στο νησί της Ρόδου, 4 ωφελούμενοι έχουν ήδη τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό και πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 6 Προσωπικοί Βοηθοί που έχουν συνάψει συμφωνητικό.
Ειδικά για περιοχές όπου οι δομές είναι περιορισμένες, το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ως μια γέφυρα ισότητας, επιτρέποντας στους συμπολίτες μας να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.
Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι στην Περιφέρεια, το πιλοτικό πρόγραμμα έχει «τρέξει» πολύ καλά, αν αναλογιστούμε ότι 651 ωφελούμενοι απασχολούν 872 Προσωπικούς Βοηθούς. Κι αυτή η πεποίθηση μάς εμπνέει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ώστε να κατοχυρώσουμε την καθολική εφαρμογή του προγράμματος στα τέλη του 2025 με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Σε αυτό το σημείο όμως, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η Ρόδος διαθέτει τέσσερις προνοιακές δομές, επιτελώντας σπουδαίο κοινωνικό έργο για τους ευάλωτους πολίτες του νησιού. Για τον λόγο αυτό, μεριμνήσαμε και για το 2025 αυξήσαμε την τακτική επιχορήγηση του κέντρου, συνολικά, στις 500.000 ευρώ (από 345.000 ευρώ) ενώ με μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να παρατείνουμε για έναν χρόνο (έως το τέλος του 2025) τις συμβάσεις-covid 20 εργαζομένων.
• Σε ο,τι αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων, φαινόμενο που δυστυχώς διευρύνεται τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, ποια βήματα γίνονται για την αντιμετώπισή του;
Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συνδυασμό προληπτικών και παρεμβατικών δράσεων. Η Κυβέρνηση δεν γυρίζει την πλάτη στο πρόβλημα. Αντιθέτως, ήδη έχει προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και η οποία μελετάει όλα τα υφιστάμενα μέτρα, εξετάζει προτάσεις δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τα φαινόμενα παιδικής παραβατικότητας και βίας, σε όλα τα πεδία: Στο σχολείο, στον δρόμο, στο διαδίκτυο. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά θα προκύψει ένα συνολικό πλαίσιο και πλάνο, μια Εθνική Στρατηγική που θα περιλαμβάνει την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.
Δεύτερος πυλώνας παρέμβασης είναι η κοινότητα. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τους Δήμους θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Στα σχολεία ήδη ως κυβέρνηση έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά μέσα από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, με τον υπεύθυνο του κάθε σχολείου για τα θέματα σχολικής βίας. Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα καταγραφής των περιστατικών ενδοσχολικής βίας. Εκεί μπορούν να αναφέρονται όλα τα περιστατικά βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα και φυσικά παρέμβαση.
Είναι γεγονός ότι η βία ανάμεσα στους ανήλικους ή με πρωταγωνιστές ανήλικους είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος που βλέπουμε γύρω μας και προφανώς δεν επιλύεται από τη μία μέρα στην άλλη. Καθώς όμως τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης της αυριανής κοινωνίας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πολύπλευρα και χωρίς δισταγμό. Η κατάσταση δεν χρήζει πλέον ευχολόγια, αλλά τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και αλληλοστήριξη μεταξύ όλων των δυνάμεων.
• Η περιορισμένη πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια;
Αναμφίβολα, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Το parco.gov.gr είναι μια ήδη διαθέσιμη πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου στις κινητές συσκευές των παιδιών, είτε τρέχουν σε iOS είτε σε Android. Δηλαδή παρέχει στους γονείς ολοκληρωμένη την πληροφορία τις υφιστάμενες δυνατότητες γονικού ελέγχου, τα parental controls, που ήδη υπάρχουν σήμερα στα κινητά και τις οποίες πάρα πολλοί γονείς πολύ απλά δεν γνωρίζουν. Το Kids Wallet, η εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη, θα δίνει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη σε εθνικό επίπεδο και θα έχει προεγκατεστημένες λειτουργίες γονικού ελέγχου.
Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε τη δημιουργική τους έκφραση και την προσωπική τους ανάπτυξη.