«Ανακαλύψτε το νησί σας! Ερχόμαστε εδώ απ’ ολόκληρο τον κόσμο και ξέρουμε κάθε γωνιά της καλύμνου. Είστε κάτοικοι του καλύτερου προορισμού αναρρίχησης παγκοσμίως. Εκμεταλλευτείτε αυτό που έχετε στον τόπο σας. Αυτό που ψάχνετε βρίσκεται στο νησί σας, δεν χρειάζεται να το αναζητάτε αλλού. Βγείτε στη φύση, κάντε αναρρίχηση, αθληθείτε, διασκεδάστε, κάντε φίλους από διάφορα μέρη». Ο Ιταλός αναρριχητής Simone Moro μαζί με τον Αυστριακό Hans Auer δεν ένιωσαν έκπληξη όταν ρωτώντας τους 18 μαθητές του 1ου Λυκείου Καλύμνου αν έχουν ανεβεί (όχι αναρριχηθεί) στην υψηλότερη κορυφή της Τελένδου, δεν σηκώθηκε κανένα χέρι.
Ήταν η αφορμή για να τους παρακινήσουν να γνωρίσουν καλύτερα το νησί τους, στο οποίο αναρριχητές από κάθε γωνιά του πλανήτη καταφθάνουν κάθε χρόνο για να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της πρωτοβουλίας που πήρε η διοργανώτρια εταιρεία “The North Face” του τετραήμερου Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης που ξεκινά αύριο στην Κάλυμνο. Να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές του νησιού να ενημερωθούν για τους λόγους που έκαναν τους αναρριχητές από την παγκόσμια κοινότητα να ξεχωρίσουν και να αγαπήσουν την Κάλυμνο και στη συνέχεια να τους πάρουν μαζί τους στα αναρριχητικά πεδία προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι και… σώμασι αυτό που συμβαίνει εκεί ψηλά στα βράχια…
Ο Andrea di Bari ανακαλύπτει την Κάλυμνο στο μήνα του μέλιτος
Με πολύ παραστατικότητα, αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες, ο Simone Moro αφηγήθηκε στα παιδιά την ανακάλυψη των βράχων της Καλύμνου από τον επίσης Ιταλό φίλο του Andrea di Bari. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά του ο Ιταλός αναρριχητής βρέθηκε το 1996 να κάνει διακοπές στο γειτονικό νησί της Κω όπου ταξίδεψε με τη γυναίκα του, λίγο μετά το γάμο τους, για να περάσουν το μήνα του μέλιτος. Επισκέφθηκε λοιπόν και την Κάλυμνο και όταν έφτασε στην Πόθια, κοιτώντας γύρω του η πρώτη του διαπίστωση ήταν πως δεν διαφέρει και σε πολλά από την Κω. Επειδή όμως είχε δυο ώρες στη διάθεσή του νοίκιασε ένα μηχανάκι και άρχισε να γυρίζει το νησί. Όταν έφτασε στο μπροστινό μέρος “τρελάθηκε” μ’ αυτό που έβλεπε κοιτώντας γύρω του.Έχει δηλώσει μάλιστα πως ο ενθουσιασμός του ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ένιωσε όταν παντρεύτηκε!!!
Αμέσως τηλεφώνησε σε όλους τους φίλους του αναρριχητές ανά τον κόσμο και άρχισε να τους λέει πως είχε ανακαλύψει τον μελλοντικό παγκόσμιο προορισμό αναρρίχησης. Τα ίδια είπε και στον τότε δήμαρχο Καλυμνίων (σ.σ. Δ. Διακομιχάλη) με τον οποίο συναντήθηκε στην Κω. Ο δήμαρχος ήθελε να το ψάξει περισσότερο και αναζήτησε μεγάλα ονόματα της αναρρίχησης στη γειτονική Ιταλία. Επικοινώνησε με τον Ιταλό Maurizio Zanolla περισσότερο γνωστός ως “Manolo” και τον Simone Moro τους οποίους και κάλεσε στο νησί για να του επιβεβαιώσουν και αυτοί με τη σειρά τους πως πραγματικά η Κάλυμνος θα γινόταν ο μελλοντικός παράδεισος της αναρρίχησης. Και έτσι άρχισαν όλα…
Αυτοί σκαρφάλωναν και οι ντόπιοι νόμιζαν πως έψαχναν για χρυσό
Ο Simone Moro συνέχισε την αφήγησή του και στάθηκε στις εικασίες των ντόπιων όταν τα βράχια άρχισαν να γίνονται πολυσύχναστα. «Έρχονταν στους πρόποδες των βουνών στα Σκάλια, στ’ Αργινώντα, στον Αρμεό και μας κοιτούσαν για ώρες. Εμείς πιστεύαμε ότι ήθελαν κι αυτοί να αναρριχηθούν. Όταν κατεβαίναμε μας πλησίαζαν και κοιτούσαν έντονα τα πράγματά μας. Μετά καταλάβαμε ότι πίστευαν πως ψάχναμε για χρυσό. Όταν έβλεπαν πως δεν κουβαλάγαμε κάτι, μας ρωτούσαν επίμονα γιατί το κάνουμε αυτό. Η απάντηση ότι είναι ένας τρόπος άθλησης, δεν τους κάλυπτε». Δεκαοκτώ χρόνια μετά οι παλαιοί αναρριχητές νιώθουν την Κάλυμνο σαν το σπίτι τους και τους ανθρώπους της φίλους τους.
Το πιο ασφαλές άθλημα
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης τα παιδιά του 1ου Λυκείου έμαθαν από τους δυο εκπροσώπους της “North Face” πως το άθλημα της αναρρίχησης είναι το πιο ασφαλές, αρκεί να τηρούνται πιστά οι κανόνες του. «Στα 18 χρόνια αναρρίχησης στην Κάλυμνο, συνέβη μόνο ένα δυστύχημα φέτος το καλοκαίρι». Πληροφορήθηκαν επίσης πως «μόνο τέσσερις Καλύμνιοι κάνουν αναρρίχηση συστηματικά». Τέλος οι μαθητές προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν όλες τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του τετραήμερου φεστιβάλ, να γνωρίσουν μεγάλους αθλητές της αναρρίχησης, να τους παρακολουθήσουν να σκαρφαλώνουν, να κάνουν φίλους και να διασκεδάσουν, σ’ αυτή την μεγάλη παγκόσμια γιορτή που λαμβάνει χώρα στο νησί τους.
Κάντο όπως οι αναρριχητές
Μετά το πέρας της συνάντησης στο σχολείο και αφού προηγουμένως μοιράστηκαν καπελάκια της “North Face” σε όλους, οι μαθητές επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και κατευθύνθηκαν στα αναρριχητικά πεδία στο Καστέλι, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του 1ου Λυκείου κ. Νικόλα Κορφιά, τον φυσικό κ. Στάθη Κλήμη και την γυμνάστρια κ. Θεμελίνα Ρηνιού.
Άπαντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έζησαν την εμπειρία της αναρρίχησης σκαρφαλώνοντας σε ύψος 30 περίπου μέτρων και θαυμάζοντας την Κάλυμνο από ψηλά, αντικρίζοντάς την έτσι όπως δεν την είχαν ξαναδεί ποτέ (ή μάλλον την είχαν δει από τις γνωστές φωτογραφίες που κυκλοφορούν παγκοσμίως). Το αν θα επαναλάβουν την προσπάθεια, μένει να το δούμε…
kalymnosola.wordpress.com