ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) έχει αρχίσει να επηρεάζει τον τομέα. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), για τους πρώτους μήνες του 2009, εμφανίζουν συνέχιση της ήδη αρνητικής ανάπτυξης που είχε καταγραφεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, ενώ παγκόσμιοι προορισμοί έχουν υποστεί καίριο πλήγμα από τη μείωση της ζήτησης από τις αγορές που αποτελούν σημαντικές πηγές «προέλευσης» τουριστών. Εξαίρεση αποτελεί η Αφρική και η Κεντρική και Νότια Αμερική, που δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα της τάξης του 3% – 5%, ενώ, μέχρι σήμερα, η Βόρεια, Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, η Βορειο-Ανατολική Ασία, η Νότια Ασία και η Μέση Ανατολή είναι από τις πλέον «χτυπημένες» περιοχές από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναμένει μείωση του διεθνούς τουρισμού μεταξύ 2% και 3% το 2009.
Η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), το 2009, ο τουρισμός της Ελλάδας αναμένεται να παράγει 35 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας.
Ο άμεσος αντίκτυπος της βιομηχανίας περιλαμβάνει: 472.000 θέσεις εργασίας, εκπροσωπώντας το 10,4% της συνολικής απασχόλησης, 16 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, το οποίο ισοδυναμεί με το 7,4% του συνολικού ΑΕΠ. Ωστόσο, καθώς ο τουρισμός σχετίζεται με όλους τους τομείς της οικονομίας, ο πραγματικός αντίκτυπός του είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Η άμεση και έμμεση τουριστική οικονομία της Ελλάδας ανέρχεται σε: 894.000 θέσεις εργασίας, εκπροσωπώντας το 19,6% της συνολικής απασχόλησης 35 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, το οποίο ισοδυναμεί με το 16,2% του συνολικού ΑΕΠ, 14 δισ. ευρώ των εξαγωγών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων ή το 28,5% του συνόλου των εξαγωγών, 6 δισ. ευρώ των επενδύσεων ή το 14,3% του συνόλου των επενδύσεων, 3 δισ. ευρώ των κυβερνητικών δαπανών ή μερίδιο 8,1%.
Το 2009, ο τουρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να σημειώσει πραγματική μείωση κατά 1,8% του ΑΕΠ της βιομηχανίας του τουρισμού σε 16 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία απευθείας και 1,6% δηλαδή 35 δισ. ευρώ για τη συνολική οικονομία τουρισμού (άμεσες και έμμεσες δαπάνες), μείωση κατά 2% στην απασχόληση στη βιομηχανία τουρισμού (μόνο άμεσος αντίκτυπος) σε 472.000 θέσεις εργασίας και 2,1% δηλαδή 894.000 θέσεις εργασίας στη συνολική οικονομία του τουρισμού (άμεση και έμμεση).
Κατά τη διάρκεια της επόμενης 10ετίας, ο τουρισμός της Ελλάδας αναμένεται να επιτύχει ετήσια πραγματική ανάπτυξη: 3,7% σε συνολική ζήτηση τουρισμού, δηλαδή 76 δισ. ευρώ το 2019, 3,5% του συνολικού ΑΕΠ τουρισμού 29 δισ. ευρώ το 2019 για τη βιομηχανία απευθείας και 63 δισ. ευρώ για τη συνολική οικονομία τουρισμού, 2,6% στην απασχόληση τουρισμού, δηλαδή 610.624 θέσεις εργασίας απευθείας στη βιομηχανία, και 3% δηλαδή 1.203.000 θέσεις εργασίας στη συνολική οικονομία. 3,8% στις εξαγωγές επισκεπτών, φθάνοντας τα 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, ενώ, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τις κυβερνητικές δαπάνες, η αύξηση θα είναι 4,3% δηλαδή 11 δισ. ευρώ και κατά 0,7% δηλαδή 4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Πολλές χώρες έχουν ήδη προωθήσει μέτρα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και νομισματικών τους δυνατοτήτων, προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα του τουρισμού, γνωρίζοντας ότι ο τομέας μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης.
Μερικοί προορισμοί προχωρούν σε μείωση των φόρων και βελτίωση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων, αναγνωρίζοντας ότι είναι πλέον ζωτικής σημασίας η άρση όλων των εμποδίων στον τουρισμό, ιδίως σε ό,τι αφορά της φορολογία και τους κανονισμούς.
Αλλοι προορισμοί έχουν αναπτύξει χρηματοοικονομικά συστήματα για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, τη διατήρηση/ αύξηση της απασχόλησης στον τομέα και την ανάπτυξη της υποδομής.
Ο ΠΟΤ ενθαρρύνει και άλλους τουριστικούς προορισμούς να ακολουθήσουν τα προαναφερόμενα παραδείγματα.
Ετοιμότητα λόγω
της γρίπης Α
Περαιτέρω ενίσχυση της αβεβαιότητας στους καταναλωτές – τουρίστες, αλλά και στις επιχειρήσεις, έχει προσφέρει η γρίπη Α (Η1Ν1), καθώς έχει δημιουργήσει έναν αυξανόμενο βαθμό σύγχυσης «κατά πόσον είναι ασφαλές να πραγματοποιηθούν ταξίδια.
Ο ΠΟΤ ήταν πολύ πιεστικός για μια σαφή θέση από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων.
Μέσω του ΟΗΕ, ο ΠΟΤ έχει ανοίξει απευθείας γραμμή, προκειμένου να εκφραστεί το ενδιαφέρον για τουρισμό και ταξίδια. Στο στάδιο αυτό, η έκταση της εξάπλωσης, η βιωσιμότητα και η πλήρης πορεία του ιού παραμένουν αβέβαιες.
Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΤ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για να κλείσουν τα σύνορα ή να περιορισθούν τα ταξίδια.
Η θέση αυτή υποστηρίζεται από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες δεν παρέχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Επιπλέον, το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρεί περισσότερο και καλεί τα κράτη να αντισταθούν σε μονομερή δράση και να διαβουλεύεται μαζί τους πριν από την ανάληψη κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας.
Ο ΠΟΤ υποστηρίζει αυτή τη θέση και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις.
Ο Οργανισμός έχει συστήσει ένα ειδικό τμήμα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων με έδρα κάθε κράτος – μέλος.