Ειδήσεις

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πυκνώνει η σεισμική καταιγίδα – Ανησυχούν και στην Τουρκία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η χώρα τη σεισμική καταιγίδα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη. Με τη σεισμική ακολουθία να πυκνώνει, καθώς καταγράφονται περίπου 10 δονήσεις την ώρα (οι περισσότερες, 12 τον αριθμό, καταγράφηκαν μεταξύ 2 με 3 σήμερα τα ξημερώματα), πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης -όσοι δεν συμμετάσχουν στο κύμα φυγής- πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Οι καταγραφές των σεισμογράφων από τη Σαντορίνη

Η ανησυχία έχει μεταδοθεί και στην Τουρκία, όπου σεισμολόγοι ζητούν από τους κατοίκους παραλιακών περιοχών, όπως η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ), η Μούγλα και το Αϊδίνιο να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο τσουνάμι.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους σεισμούς, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά και του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, προέκυψε ότι υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ.

«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που πρότειναν η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο με απόφαση των δημάρχων των νησιών για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες. Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών όλων των βαθμίδων, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι τοπικές αρχές σε ορισμένα από τα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Αμοργός, έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια εκκένωσης περιοχών για περίπτωση σεισμού και τσουνάμι, ενώ έχουν ζητήσει να παραμείνουν δεμένα για σήμερα τα αλιευτικά και τα ιδιωτικά σκάφη. Σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό, έχουν σπεύσει κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης. Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).

«Υποχωρούν τα νερά»
Με τη σεισμική καταιγίδα -όπως αποκαλούν το φαινόμενο ορισμένοι επιστήμονες- να συνεχίζεται, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο που έχουν τραβήξει κάτοικοι παραλιακών περιοχών της Τουρκίας, όπως πχ τη Σμύρνη, στα οποία αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει τα νερά, αναρωτώμενοι εάν αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση- το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».

Επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία και την εξέλιξή της. Μιλώντας στο protothema.gr, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το δυσμενέστερο σενάριο «είναι το να γίνει ένας πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερος» και επισημαίνοντας ότι «είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει έντονος σεισμός, μπορεί κάλλιστα αν εκτονωθεί η θερμική ενέργεια και να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό στη Σαντορίνη και απλώς να επιμείνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση και να βελτιώσουμε και τη απόκριση των κατοίκων στο σεισμικό κίνδυνο».

Η ανησυχία κορυφώνεται και στη γειτονική Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, διαμοιράζοντας μάλιστα τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανησυχία έλαβε διαστάσεις υστερίας στη γείτονα, όταν κυκλοφόρησε φήμη ότι ο διάσημος σεισμολόγος Νάτζι Γκιόρουρ, ο οποίος είχε προβλέψει με ακρίβεια τον φονικό σεισμό του Καχραμανμαράς (και έχει ζητήσει, προς 25ετίας, να εκκενωθούν και μετακομίσουν αλλού η Κωνσταντινούπολη και ορισμένα ελληνικά νησιά που προβλέπει ότι θα χτυπηθούν από μεγάλο σεισμό) είχε ενημερώσει τις αρχές ότι επίκειται μεγάλος σεισμός εντός 72 ωρών. Ο Γκιόρουρ το διέψευσε αυτό, όμως με ανάρτησή του, αναφερόμενος στους σεισμούς στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, προειδοποίησε ότι «καθώς αυξάνεται σήμερα, συνιστώ στους πολίτες μας που μένουν κοντά στο εν λόγω μέρος στις ακτές του Αιγαίου να είναι προσεκτικοί».

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου