• Δεν υπάρχουν ούτε τοπικοί εργολάβοι, ούτε εργατικό δυναμικό, ούτε μηχανήματα • Τριπολίτης: Είναι τεράστιο το μέτωπο • Η Ρόδος θα είναι απροετοίμαστη για τη σεζόν
Πάρα πολύ δύσκολο φαντάζει το εγχείρημα της αποκατάστασης των ζημιών στη Ρόδο καθώς, οι προθεσμίες και τα εγγενή προβλήματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν προς την θετική κατεύθυνση για όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης εξέφρασε τον προβληματισμό του όχι μόνον για τις χρηματοδοτήσεις, όσο για την εξεύρεση εργολάβων, εργατικού δυναμικού και μηχανημάτων.
Όπως δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, κ. Νικόλαος Τριπολίτης:
«Είναι τεράστιο το μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ρόδου. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν τοπικοί εργολάβοι, ούτε εργατικό δυναμικό αλλά ούτε και τα κατάλληλα μηχανήματα για να εκτελεστούν τα δημοτικά έργα. Υπάρχει ήδη μεγάλη έλλειψη, καθώς ξεκίνησαν πολλές ανακαινίσεις σε ξενοδοχεία με αποτέλεσμα, όλοι οι εργολάβοι να είναι κλεισμένοι (!)
Μιλάμε για δημόσια και κυρίως, για τα δημοτικά έργα. Μπορεί να γίνονται αναγκαστικά με απ ευθείας αναθέσεις, λόγω της έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με το εργατικό δυναμικό. Ακόμη και για τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων, ψάχνουμε εργάτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί επιχειρηματίες αναζητούν εργάτες από διάφορες τρίτες χώρες, ενώ είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν εργολάβοι και μηχανήματα.
«Η Ρόδος, θα είναι δυστυχώς, απροετοίμαστη για τη νέα σεζόν. Δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουν αποκαταστάσεις.
Και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εργολάβοι, τεχνίτες και μηχανήματα βαρέου τύπου. Αναγκαστικά, θα ψάξουμε από την υπόλοιπη χώρα ή από τρίτες χώρες. Το πρόβλημα εστιάζεται στα δημοτικά έργα, αφού οι ζημιές είναι τεράστιες. Επιπρόσθετα, εκτός από τις ανακαινίσεις, έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες. Συνεπώς, απασχολούνται ήδη οι ντόπιοι εργολάβοι είναι κλεισμένοι –είτε σε έργα της Περιφέρειας, είτε σε δημόσια έργα, είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, όσοι κι αν έρθουν ακόμη και τώρα, άμεσα, δεν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες. Όλες οι δημοτικές ενότητες στο νησί, έχουν ζημιές. Πρέπει να βιαστούμε και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε άμεσα» ανέφερε ο κ. Τριπολίτης.
Στις επόμενες ημέρες, αναμένονται εξελίξεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.