• Στην κορύφωσή τους οι ιώσεις, ταλαιπωρούν παιδιά κι ενήλικες • Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται και διαρκούν, πρέπει να εξεταστούμε από γιατρό κι εκείνος θα μας καθοδηγήσει, δηλώνει ο ΩΡΛ
Κάνουν «πάρτι» οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος την περίοδο που διανύουμε, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της μεταδοτικότητας των ιώσεων, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του συγχρωτισμού του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, όπως επισημαίνει στη «δ» ο γιατρός- ΩΡΛ, Δημήτρης Ιωσήφ, ενώ μικροί και μεγάλοι ταλαιπωρούνται από την εορταστική περίοδο (αρχές Γενάρη) μέχρι σήμερα.
Οι πιο συχνές ιογενείς λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή περιλαμβάνουν:
• Γρίπη (με υψηλό πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, ρίγη)
• Κοινό κρυολόγημα (με ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, ήπιο βήχα)
• Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα), η φαρυγγίτιδα κλπ.
• COVID-19, που εξακολουθεί να εμφανίζεται με ποικίλα συμπτώματα
Ειδικά φέτος, παρατηρείται και έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Η πρόληψη περιλαμβάνει συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, επαρκή ενυδάτωση και ξεκούραση. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται είναι σημαντικό να γίνει αξιολόγηση από γιατρό.
Ο γνωστός ωτορινολαρυγγολόγος κ. Ιωσήφ, μιλώντας στη «δ» επισημαίνει ότι είναι πολλά τα περιστατικά που καταγράφονται αυτή την περίοδο σε παιδιά και ενήλικες, καθώς οι ιώσεις είναι στην κορύφωσή τους, και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού ευνοεί τη μετάδοσή τους, σημειώνοντας τα εξής:
Απλά τα πράγματα με τις ιώσεις φέτος, όπως και κάθε χειμώνα, Δεκέμβριο με Μάρτη – Απρίλη: ο καιρός κρυώνει, εμείς βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος κάνουν πάρτι! Οι ιοί της γρίπης, του COVID-19, ο RSV και άλλοι πολλοί, προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, οπότε και μεταδίδονται με τον ευκολότερο τρόπο: με βήχα και πταρμούς (φτάρνισμα), ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Οι περισσότεροι κάνουν παρόμοια συμπτώματα (κόπωση/ατονία, μυαλγίες, πυρετό, ρινική συμφόρηση, πταρμούς, βήχα ή κάποιο συνδυασμό αυτών) και διαφέρουν κυρίως στην ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων με τη γρίπη να κρατάει μέχρι και 10 μέρες, με υψηλό πυρετό, ενώ ένα απλό κρυολόγημα να υποχωρεί στο 3-4ήμερο με ήπια συμπτώματα.
Τι πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε:
1. Η αντιβίωση δεν κάνει τίποτα στον ιό. Δεν έχουμε λόγο να παίρνουμε αντιβιώσεις μόλις κάνουμε δέκατα και βήχουμε λίγο. Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται και διαρκούν, πρέπει να εξεταστούμε από γιατρό κι εκείνος θα μας καθοδηγήσει.
2. Όταν έχουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ας φορέσουμε μία μάσκα όταν βρεθούμε με άλλους. Πολλές φορές, τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν μένουμε σπίτι, πάμε κανονικά στη δουλειά, ψώνια κλπ.
Δεν υπάρχει λόγος να κολλήσουμε τους πάντες. Ας έχουμε στο νου μας ότι σε κάποιον ηλικιωμένο, κάποιον ανοσοκατεσταλμένο, σε ένα πολύ μικρό παιδί, αυτό που εμάς μας προκάλεσε ήπια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και μεγάλη ταλαιπωρία! Οπότε, αφού μάθαμε πώς φοριούνται οι μάσκες από τον κορωνοϊό, ας εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση και στους υπόλοιπους ιούς!
Επίσης, πλέον ζούμε στην εποχή που η πληροφορία ρέει δωρεάν και είναι άφθονη. Δεν μπορεί να είμαστε ακόμη με τις ιδεοληψίες ότι «κρύωσες επειδή βγήκες με λουσμένα μαλλιά» ή «επειδή δεν φόρεσες ζακέτα»! Κρύωσες επειδή ήρθες σε επαφή με κάποιον που νοσούσε από ίωση και δεν φορούσε μάσκα!
Το κρυολόγημα είναι νόσος από ιούς, δεν είναι μάτιασμα και με το κρύο σχετίζεται γραμματικά και εποχικά, για τους λόγους που είπαμε στην αρχή.
3. Όσο διαρκούν τα συμπτώματα, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με σωστή και πλήρη διατροφή καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας, αφού το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται πολλή για να πολεμήσει τον ιό.