• «Ανοιχτό το ενδεχόμενο διδασκαλίας μέσω webex σε ενδεχόμενο συνέχειας της σεισμικής δραστηριότητας στα νησιά» αφήνει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Παπαδομαρκάκης
Σε κλείσιμο των σχολείων στα δύο νησιά Λέρο και Πάτμο, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προέβησαν από χθες, οι δύο δήμαρχοι Τιμόθεος Κωττάκης και Νικήτας Τσαμπαλάκης.
«Είναι μία απόφασή μου λαμβάνουν οι δήμαρχοι που έχουν την ευθύνη και βεβαίως στα δύο νησιά η απόφασή τους σχετίζεται με την «γηραιότητα» των σχολικών συγκροτημάτων» υποστήριξε ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Παπαδομαρκάκης. Ο κ. Παπαδομαρκάκης ανέφερε ότι αν οι Δήμοι είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους το σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 12/12/2024 -με αφορμή το περιστατικό πτώσης μπασκέτας στη Ρόδο- και είχαν ελέγξει τις κτιριακές υποδομές, δεν θα είχαν αναγκαστεί ακόμη και για προληπτικούς λόγους να περάσουν στο κλείσιμο των σχολείων.
«Στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο οι δήμαρχοι ζητούσαν τη συνδρομή του για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα σχολεία. Τα περισσότερα σχολεία στις Κυκλάδες έχουν κλείσει, ιδιαίτερα στα νησιά που βρίσκονται εγγύτερα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Σε περίπτωση που ο σεισμικός κύκλος συνεχιστεί, είναι δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας θα αναζητήσει λύση μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Πάτμου Νικήτας Τσαμπαλάκης εξηγώντας την απόφασή του να κλείσει τα σχολικά κτήρια από την Τετάρτη μέχρι και αύριο Παρασκευή, τόνισε στη «δ», ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού και μετά τις δηλώσεις του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη που προκάλεσαν προβληματισμό ότι έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και προκειμένου να ληφθεί προληπτικά το μέτρο, προχώρησε σε αυτή την απόφαση να μην λειτουργήσουν αυτές τις 3 ημέρες, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος λαμβάνει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων και των υποδομών.
«Έχουμε στείλει έγγραφο και στην ΠΝΑι για να γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος. Μέχρι την Παρασκευή θα κλείσουν τα σχολεία. Είναι παλιά τα κτήρια και μας ανησύχησε η ανακοίνωση του σεισμολόγου κ. Άκη Τσελέντη», όπως είπε.
Ειδικότερα ο κ. Τσελέντης τόνισε μέσα από ανάρτησή του ότι: «Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθός του. Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως στο Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες τεσσάρων μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση, η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, έχει άλλη άποψη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας.
Ο δήμαρχος Πάτμου υπογράμμισε ότι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο (Στρατός, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό): «Είμαστε γενικότερα έτοιμοι, παρόλα αυτά δεν έχουμε Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάποιος έλεγχος στα κτήρια της Πάτμου και όπως μας διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, θα γίνει γιατί κάποια σχολεία, όπως δημοτικά είναι προ της δεκαετίας του ’60 και απαιτείται έλεγχος», όπως υποστηρίζει ο κ. Τσαμπαλάκης, προσθέτοντας: «Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολικών μονάδων. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, παραμένοντας ψύχραιμοι και προσεκτικοί».
Στην ίδια απόφαση για αναστολή στη λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού, προχώρησε στο βόρειο συγκρότημα και ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, αφού τα σχολικά κτήρια είναι από την περίοδο της Ιταλοκρατίας. «Στη Λέρο το 80% των σχολικών μονάδων έχουν κτισθεί επί Ιταλοκρατίας, το 1930 περίπου και κάποια άλλα σχολεία από ευεργέτες Λεριούς που είχαν φύγει στην Αίγυπτο, στις αρχές του 1900. Γι΄αυτά τα κτήρια δε μπορεί κανείς να γνωρίζει τη στατική τους υπόσταση. Εμείς ξεκινήσαμε προ μηνών τη διαδικασία μέσω μίας πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων για την ασφάλεια των μαθητών μας, που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί», εξηγεί ο κ. Κωττάκης.
Προτροπή ελέγχου στα σχολικά συγκροτήματα
«Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού μαθητή, λόγω πτώσης μπασκέτας σε σχολική μονάδα της περιοχής μας, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα σε έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά σας, με έμφαση:
Στον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της ασφαλούς τοποθέτησης μπασκετών στα σχολικά γήπεδα.
Στη γενική αξιολόγηση της κατάστασης των κτηρίων και του εξοπλισμού τους, προκειμένου να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν τυχόν φθορές ή κίνδυνοι που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών.
Η ασφάλεια των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων αποτελεί πρωταρχική μέριμνα όλων μας» ανέφερε στο σχετικό έγγραφο της 12.12.2024 ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Παπαδομαρκάκης.