Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου πέντε άτομα για σφοδρή αντιδικία δύο ξενοδοχειακών εταιρειών

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο μεγάλων ξενοδοχειακών εταιρειών πρόκειται να κορυφωθεί στις 8 Απριλίου 2025, όταν η υπόθεση θα εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Η υπόθεση προσδιορίστηκε πλέον από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου και εισάγεται στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου.
Στο εδώλιο θα βρεθούν πέντε κατηγορούμενοι, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η απιστία από κοινού από de facto και νόμιμο διαχειριστή κατ’ εξακολούθηση, καθώς και η πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση.
Το ζήτημα αφορά στην εμπλοκή των κατηγορουμένων σε μία αμφιλεγόμενη εταιρική συναλλαγή που, σύμφωνα με την πλευρά των εγκαλούντων, οδήγησε σε οικονομική ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, γεγονός που προσδίδει στην υπόθεση χαρακτήρα κακουργήματος. Η δικαστική εξέλιξη έχει πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς η υπόθεση αγγίζει σύνθετα εταιρικά και οικονομικά ζητήματα.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν οι δύο εταιρείες υπέγραψαν προσύμφωνο για την πώληση των μετοχών της ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Το προσύμφωνο προέβλεπε την τμηματική καταβολή του τιμήματος, με την παρακράτηση της κυριότητας των μετοχών από τον αρχικό ιδιοκτήτη έως την πλήρη αποπληρωμή, ενώ οι μετοχές θα παρέμεναν σε θεματοφύλακα.
Ωστόσο, η πλευρά των μηνυτών ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε ενέργειες που αλλοίωσαν τη νομική υπόσταση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. ένα πρακτικό Γενικής Συνέλευσης με φερόμενη ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2014, το οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση, ήταν πλαστό.
Σε αυτό αναφερόταν η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και η μετονομασία της εταιρείας, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ότι η επιχείρηση είχε ήδη περιέλθει στον έλεγχο των κατηγορουμένων.
Οι μηνυτές καταγγέλλουν ότι με βάση αυτό το πλαστογραφημένο πρακτικό, οι κατηγορούμενοι άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και απέκτησαν βιβλιάριο επιταγών, μέσω του οποίου εξέδωσαν επιταγές μεγάλης αξίας, χωρίς την έγκριση των νόμιμων ιδιοκτητών της εταιρείας.
Οι συναλλαγές αυτές φέρονται να προκάλεσαν σημαντική οικονομική ζημία στην επιχείρηση, καθώς τα κεφάλαια διατέθηκαν σε σκοπούς που δεν εξυπηρετούσαν την οικονομική ευρωστία της επιχείρησης, αλλά την προσωπική κερδοφορία των κατηγορουμένων.
Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται, επίσης, για ηθική αυτουργία και συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, καθώς η δικαστική έρευνα εντόπισε στοιχεία που φανερώνουν συνεργασία για την απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων της εταιρείας.
Οι πέντε κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, προβάλλοντας τη θέση ότι όλες οι ενέργειές τους έγιναν στο πλαίσιο της διαχείρισης της επιχείρησης και της προσπάθειας εξασφάλισης της βιωσιμότητάς της. Υποστηρίζουν ότι οι επιταγές που εκδόθηκαν προορίζονταν αποκλειστικά για έργα ανακαίνισης του ξενοδοχείου και όχι για παράνομες ή αθέμιτες συναλλαγές. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του ξενοδοχείου, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, αύξησε την εμπορική αξία της επιχείρησης.
Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους δηλώνει ότι η οικονομική ζημία που επικαλείται η αντίδικη πλευρά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι ίδιοι υπέστησαν οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του ό,τι η επένδυσή τους έμεινε ανολοκλήρωτη.
Από την πλευρά τους, οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι, που εκπροσωπούνται από διαφορετική νομική ομάδα, ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της επιχείρησης και ότι δεν συμμετείχαν σε καμία από τις επίμαχες συναλλαγές.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου θα κληθεί να εξετάσει εξονυχιστικά τις οικονομικές συναλλαγές, τα εταιρικά έγγραφα και την επιχειρηματική δραστηριότητα των κατηγορουμένων, προκειμένου να κρίνει αν υπήρξε όντως δόλια χειραγώγηση της εταιρικής δομής ή αν οι κινήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο επιχειρηματικών αποφάσεων.
Οι κύριοι κατηγορούμενοι, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους κ.κ. Στέλιο Αλεξανδρή και Πολυξένη Χατζηγιάννη και οι δύο τελευταίοι από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη Δημητριάδη και Γιώργο Μαυρομμάτη.
Ως συνήγοροι για την υποστήριξη της κατηγορίας παρίστανται οι κκ. Στέλιος Κιουρτζής και Μαρία Μητσού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου